Германия обяви Русия като заплаха №1 за сигурността на Европа

Берлин с предупреждение за растящото съперничество с Китай
555
Германия обяви Русия като заплаха №1 за сигурността на Европа
Снимка: Pixabay

Германия днес обяви първата Стратегия за националната сигурност в историята, като в нея обяви Русия за най-голямата заплаха за Европа и отправи предупреждение за растящото съперничество с Китай на фона на опитите на Пекин да използва икономическата си мощ за постигане на политически цели, предаде Ройтерс.

Още по темата

Документът съдържа преглед на външната политика на Берлин, която промени своите приоритети в посока сигурността за сметка на икономическите интереси в периода след началото на руската инвазия в Украйна.

"Това е значителна промяна, която извършваме в Германия на начина, по който се справяме с политиката в сферата на сигурността", като се отдалечаваме от единствено военната стратегия и се обръщаме към концепцията на интегрираната сигурност, заяви канцлерът Олаф Шолц на представянето на документа. По думите му той също така обръща внимание на заплахи от страна на климатичните промени и прекъсванията на веригите за доставки.

Планът също така цели да гарантира по-сплотено междуведомствено сътрудничество по въпросите на сигурността, въпреки че правителството не е успяло да постигне споразумение за създаване на Съвет за национална сигурност поради разногласия в тристранната коалиция на Шолц.

Едно от конкретните обещания в стратегията обаче се отнася за военната готовност. Само дни след началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Шолц произнесе реч, в която обяви, че е била достигната "Zeitenwende" или "повратна точка" и Германия вече ще инвестира повече от 2% от своя БВП за отбрана, след като години наред се противопоставяше на призивите на съюзниците си от НАТО да прави това.

В Стратегията за националната сигурност се съдържа малко по-слаб ангажимент Германия да изразходва за отбрана 2% от икономическата си продукция "като средна стойност за период от няколко години", като първоначално за това отчасти ще бъде използван специален фонд на стойност 100 милиарда евро, създаден в края на миналата година.
Германия възнамерява да достигне целта от 2% от следващата година, заяви германският министър на финансите Кристиан Линднер на пресконференция с Шолц и други министри. По думите му това означава, че бюджетните консултации за годините до 2029 г. ще трябва да бъдат проведени отново и някои проекти ще трябва да бъдат отложени. "Проектите, свързани с нашите съображения за сигурност, имат приоритет", добави Линднер.

Сред другите мерки в Стратегията за националната сигурност са намаляване на зависимостта за стоки от други страни и стимулиране на компаниите да създават стратегически резерви, след като прекомерната германска зависимост от Русия причини енергийна криза миналата година.

Тези мерки са особено важни за Германия сега на фона на зависимостта на Европа от Китай по отношение на важни ресурси, които са ключови за прехода към въглеродно неутрална икономика.

Китай представлява все-по голяма заплаха за международната сигурност на фона на опитите си да използва икономическата си мощ за постигане на политически цели и да утвърди регионалната си хегемония, пише в документа, който отразява по-строгата позиция на Германия по отношение на основния ѝ търговски партньор.
Шолц заяви, че скоро трябва бъде готова по-подробна стратегия по отношение на Китай. /БТА,  Владимир Арангелов/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


555
Още по темата: ГерманияРусияЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
5
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
а да напомня на жужака убиващ жени и деца в Украина,корумпиращ ЕС ограбващ ги в опит да ги завладее икономически,заявил манипулативно,паталогичен лъжец и убиец,че кирилицата я били получили от превзетите земи на "македония?Преславската книжовна школа даде кирилицата на Света ни...жужак...Преслав не е в превзетият от теб гьол "македония" руски роби,троянски руски коне, неразбираемо защо ЕС се държат като мазохисти!?!?!
295
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 418 .Какви партийни членове бе пор .Какво ми я набутваш Украйна.,какво са казали ,че станаха най-бедната държава в цяла Европа,а уж за Европа бяха тръгнали ,а олигарси я ограбваха и управляваха.Дори Зеленски го издигна Коломойски.Сефа повтаряш неговите думи за партии за СССР и други измислици.
294
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ББ какви два процента бе.С тая война защо си мислиш ,че Русия ще прави разходи.И пак те питам ,какво има България,че Русия да харчи пари тук.Дай ми смислен отговор.
293
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 415:Кой ти говори за Русия бе мен не ме интересува,аз гледам в България само какви е .И дав България има инфлация не малка.а за фалира на САЩ има източници ,както и за Европа.А ти ми натрисаш чужда държава.Явно парите дето ги харчиш не ги изкарваш ти или си украинец и не ти пука.Е няма как да ми пука за Украйна повече от България.
292
4
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
уау поредната опорка на митрофанова насаждаща страхове и лъжи!2 % от БВП е минимума,даваха от кгб през агентурата си в България милиарди за руски потоци и проекти,и не са тайна...а Народа ни няма...самолети...ок купете си мигове за да угодим на ***...ама ви обявиха за вражеска...нон сенс!няма по добро от Ф16,от Ф35..факти,но не говорят за това руските тв-та,с чалгата ви занимават и опростачват от30 г. рашите,не образован и беден се манипулира лесно,това е целта на славичалгата и подобни...
291
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 411 .Какви русофили бе Мен Русия не не интересува,аз си гледам България само и гледам тук да е добре,а не да ми натрисаш чужда държава с която нямаме нищо общо.
290
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 406.Добре за това сащ.щешежда фалира, Европа е в рецесия.Украйнацежна финансови системи.Инфлация на всякъде .Почнаха хората да негодуват ,а ти за Русия ми говориш.Ами мен не ме интересува ,аз гледам тук ,какво е.
289
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ББ.Какви 45 милиона бе.Ит Украина избягаха 12 милиона още няколко са настрана на Русия и,ако Зеленски не беше затворил границите и 10 нямаше да остана.И знаеш ли избягаха първо тия с парите и скъпите коли.Запи на тях не им пука за Украйна,а ти ми казваш ,че на мен трябва да ми пука.Няма как да стане.
288
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
45 мил. Украина излезе с оръжие в ръка жертващи животите си хора само и само да се освободят от руският...квас и гнет!!!факти които всеки мислещ може да види по телевизийте!Свободният Свят ги подкрепя всячески!разбира се кандидат "империй"като китай,индия дори...една турция дори,опитват да "забогатеят" от затрудненото на путин!"приятели"сър!рискуващи да се вкарат във филм в който не искат да участват!сценарият е готов,актьорският е високотехнологично и орбазователно обезпечен...очаква се повод
287
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ББ кой проспперира.Бе и като се говори за оръжия и се споменава за войска някой е мислил по въпроса.А за никой не е тайна,че се опитват и други държави да вкарат.Поляци вече има в Украйна от доста време замаскирани като украинци.
286
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2% от БВП по линия на НАТО и познайте кой ще приема поръчки за самолети и подобни изделия, разбира се че САЩ. За това Щатите искат държавите да харчат 2% за да са им нещо като постоянни донори за военния комплекс.
285
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ББ каква войма бе.холъл..Ти добре ли си.С кой ще я водиш като мнозинството е срещу това правителство.
284
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
колкото и да ровите в устройствата на невинни...ще стигате до никъде...Диана..."страшен хакер" на пеевски...ама те са десетки никовете на пАсолството с което уж ви манипуларат а дават доказателства,че е време за безкомпромисна...Воина...те я обявиха рашите!!!Изгонете митрофанова незабавно,само заради нечовешката им лъжа,че България щяла да изпраща контингет в Украина!извадете си главите от з...,Прибалтийските отърсили се от руско робство просперират!!!Борисов ако играе дс...ще плащат и правнуци
283
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ББ Айде айде пак украински глупости заучени.Курлив хохъл дори нищо не можеш смислено да измислиш.20000 излизат на улицата на протест да не ни набутвате кирливата Украйна,а ти си мислиш,че някой те харесва.Е няма такава заблуда като твоята.После пак дрънкай за посолствата.От посолство се видя колко са и се видя и кое е посолството и кой се отчита на посолствата,за това хората излизат.Тук не се интересуват от Украйна хората.,а само от България,приеми го.
282
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ББ ,за каква свободна воюва бе като хората от Донбас казаха,че не искат да са част от бандерия.Теи дедите им живеят на тая земя и винаги е било част от Русия,а сега някой ще им променя културата им казва на какъв език да говорят.Е да де ,ама като си от ония ден държава и нямаш история не става и Украйна си се разпадна.
281
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Аз съм,Българче...г-ожо митрофанова...вие с копейкин не сте!!!роби на умиращ кандидат "император"опозорил народите си с убийства на жени и деца,геноцид!нали не си мечтаете,че света ни ще забрави и прости?ще съдим децата ви...децата им!!!бъдете убедена!!!...утре е най важният ден!!!вие нямате...утре...и децата ви...и внуците ви...Бог да пази САЩ и Свободният!!!хитлер...деца и внуци???хитлер...и утре???
280
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 390 И като я напишеш тая глупост как мислиш ,че изглеждаш някой много умен ли или един *** компенсиран човек.
279
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
и да"кирливата"Украина воюва за Свободата си,за Свободата на Европа воюва!и шепа платени агенти на кгб ни манипулират,Българите спасиха еврейте си по време на фашизма!!!и Света ни уважава за постъпката на предците ни!сега ви манипулират руски ен.ч.ри да опозорите децата си...не плащате нищо на украинците,всичко се плаща от ЕС!имащите гънка може да го проверят!изгонете митрофанова и "културният",спрете парите им преди да ви спретне нов пуч!!!намерете мислещи съветници...или сте обречени
278
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медведев и Путин са като хомо-джудже двойка. Първия е по агресивен, а другия е пасивния и го кефи.
277
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ББ нямаш думата в България бе като не си българин,а точно пък са то кажа хората трябва да изгонят такива като теб обратно в бандерия.