Украински диверсанти искали да атакуват атомни електроцентрали в Русия?

Извършени са няколко ареста
25 май 2023 18:10, Нели Христова
148
Украински диверсанти искали да атакуват атомни електроцентрали в Русия?
Снимка: БГНЕС

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи, че е арестувала диверсанти, свързани с украинските тайни служби, които са планирали атаки, целящи да прекъснат работата на руски атомни електроцентрали, предаде Франс прес.

"Диверсионна група на украинското външно разузнаване се е опитала да взриви около 30 електропровода на Ленинградската и Калининската атомна електроцентрала" в северозападната част на страната в началото на май, се казва в изявлението.

"Според замисъла на украинските специални служби това е трябвало да доведе до спиране на ядрените реактори, да наруши нормалната работа на атомните електроцентрали и да нанесе сериозни щети на икономиката и репутацията на Русия", каза ФСС.

Диверсантите "успели да взривят стълб на високоволтова линия и да поставят мини в основите на четири други високоволтови линии на Ленинградската атомна електроцентрала", разположена в едноименната област, на около 30 километра от Санкт Петербург, пише още в съобщението.

Взривни устройства са поставени и близо до седем стълба на високоволтови линии, свързани с Калининската АЕЦ.

Двама "украински граждани, Александър Майструк, роден през 1978 г. ..., и Едуард Усатенко, роден през 1974 г.", са арестувани във връзка с тези атаки и може да бъдат осъдени на до 20 години затвор. Издадена е заповед за издирване на трети мъж, Юрий Кищак, с руско-украински произход, роден през 1963 г., пише още в изявлението.

"Двама руски съучастници на диверсантите също са идентифицирани и арестувани", съобщи ФСС, която ги обвинява по-конкретно в предоставянето на средства за комуникация и превозни средства с фалшиви регистрационни номера.

Руските спецслужби са иззели също от диверсантите 36,5 килограма експлозиви и около 60 детонатора.

Образувано е досъдебно производство за диверсия и трафик на експлозиви, предаде БТА.

В началото на май, няколко дни преди честванията на Деня на победата над нацистка Германия в Русия, страната беше разтърсена от поредица от атаки и диверсии, включително дерайлиране на два товарни влака и пожар в петролна база след атака с дрон. Руските власти съобщиха също в началото на май за повредена високоволтова линия в Ленинградска област, без да предоставят към момента подробности за инцидента, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те ако са искали до сега да са я взривили тая АЕЦ. Русия в момента е с оголен 3адддник, ако Украйна направи един по-сериозен пробив на руска територия за 48 часа ще стигнат до Кремъл и по пътя няма да има кой да спре украинците. Цялата руска армия е струпана в Бахмут.
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен"Моат ги накарат да чекат кат суеци пу дупкити 10 години докат изтерясат!"Хе хе, то след 10 години я Има Нова Украйна, я Не.
37
7
 
5
 
! Отговори
Фактите са си факти преди 10 месеца
Денацификация - главния "фашага" Зельо си вее байрака по света;Демилитаризация - ВСУ стана най-добре въоръжената армия в европа;НАТО далеч от русия - Финалндия влезе, а скоро и япония;СВОто ще го решават само професионални военни - 400хил чмобика прекъснаха мирния; си начин на живот и отидоха да гибант за пиздюхин;Санкциите не действат - невиждан бюджете дефицит от 90те насам
36
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Укрите мноо са базикат с ватата! С таа контра ги държат в големо напрежение! Моат ги накарат да чекат кат суеци пу дупкити 10 години докат изтерясат! АААА ХА ХА ХА ХАААААААААА!!! Ъ?
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вовата здраво плющи Укристан от една година насам и няма да спре май хахах.
34
7
 
10
 
! Отговори
Шефрет преди 10 месеца
На мястото на Путин тея бих ги оставил живи,но бих избесил семействата им пред очите им.
33
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Измъкнали са се 5 според кой, според въшливите копейки ли? И въобще защо има измъкнали се? Тия явно нямат вече нито граница нито нищо, влизат излизат, ами ако бяха влезли с батальон до къде щяха да стигнат щом има измъкнали се. Егати излагацията, ама щом за копейките това са си нормални неща...те за тях е нормално тия да ни държат 45г под окупация и да викат,- много добре беше....
32
13
 
7
 
! Отговори
ЗЕЛЕНСКИ преди 10 месеца
КОЙТО МЕ ОБИЧА, СЛАДУР ДА МЕ НАРИЧА! Здравейте братя българи! Ще продължавам да бъда страж и защитник на Европа включително на братския български народ! ДА ЖИВЕЕ УКРАЙНА В СЪСТАВА НА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА! СЛАВА!
31
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Утешавам русофили! Надарен, но внимателен! Атлетичен! Финансово нестабилен! Уютен терен!Дискретност! Бай Сандо убавеца!
30
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Треперете вaтянки! Контролното упражнение почва! Боримечката иде!
29
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Незнам кое кво ама резултатите са ясни.Окупирана 20 процента от Украйна,избягали на Запад 10 милиона укри.Разбита икономика и пълна мизерия в Украйна.Така че фактотв са си факти.
28
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За руснака е по добре да издъхне от бой в Украйна с кeнeф на гърба, отколкото пиян в някоя канавка, удавен в собствената си пoвърня!
27
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е само това ли успяха да измислят ФСБ, или просто нямаха време за друго защото украинска ракета преди 2 дни удари щаба на ФСБ в Белгород точно по време на заседанието как да отбият атаката на руския корпус воюващ на страната на Украйна. Много от ФеСеБешниците дадоха фира и така и не можаха да отблъснат атаката. Затова от 3 дни руската пропаганда спряга глаголите с частицата ЩЕ.
26
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Горките руснаци, стават потомствени редници от най ниско ниво! Горката Русия, ще се обезлюди! Всъщност Сибир може и без руснаци! А съседите на Русия гледат към Украйна със надежда и стискат палци!
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стига с тея укродиверсанти.Интересува ме какео стана с контраофанзивата която започна днеска защо се мълчи по въпроса.Или вече е завършила набързо.
24
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фанали са ми оная работа. Те ако искаха да атакуват нещо да са го направили. Всички видяхме как всеки може да вилнее на руска територия и да се прибере обратно
23
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е бъдещето на Русия днес диверсанти утре руски терористи.
22
13
 
3
 
! Отговори
е и? преди 10 месеца
каквото повикало, таково се обадило. който сее вятър, жъне бури. ще гърмят руснаци още десетилетия. още нищо не е започнало. те първа ще страдат. украинците ще отмъщават дълго. поколемния наред.
21
1
 
0
 
! Отговори
С преди 10 месеца
Надя
20
1
 
0
 
! Отговори
Казах преди 10 месеца
Ти НЕ не ни използвай