Минск и Москва подписаха за разполагане на руски ядрени оръжия в Беларус

Решението за използването им остава прерогатив на Москва
25 май 2023 13:00, Елка Василева
114
Минск и Москва подписаха за разполагане на руски ядрени оръжия в Беларус
Снимка: архив, БГНЕС

Министрите на отбраната на Русия и Беларус Сергей Шойгу и Виктор Хренин подписаха днес в Минск документи, определящи процедурата за съхраняване на руските ядрени оръжия в специално хранилище на беларуска територия, предаде ТАСС.

Още по темата
"В хода на срещата бяха подписани документите, определящи процедурата за съхраняване на руските нестратегически ядрени оръжия в специално хранилище на територията на Република Беларус", се казва в изявление на пресслужбата на беларуското министерство на отбраната.

За да няма неяснота във връзка с руския тактически ядрен арсенал в Беларус, Шойгу уточни, че контролът върху оръжията и решението за използването им остава прерогатив на Москва.

На срещата с беларуския си колега руският министър на отбраната подчерта, че западните държави по същество са започнали необявена война срещу Москва и Минск, предаде Ройтерс.

"Днес ние заедно се изправяме срещу колективния Запад, който по същество води необявена война срещу нашите страни", заяви Шойгу.

Шойгу посочи, че е налице изпълнението на мерки за повишаване на бойната готовност на обединените въоръжени сили на НАТО в Източна Европа. "Разполагат се допълнителни военни контингенти и се разгръща военна инфраструктура, засилват се бойните и разузнавателните дейности в близост до границите на съюзната държава (наддържавно обединение между Русия и Беуларус - бел. ред.)", каза Шойгу.
(БТА, Пламен Йотински)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
12
 
8
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Браво! След освобождението ни от европейско робство, ще получим от Русия и ние ядрена защита!
50
4
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 11 месеца
До Пич,/ ЮГОСЛАВИЯ НАСИЛСТВЕНО Е ЗАПОЧНАЛА ДА ИЗСЕЛВА НАСЕЛЕНИЕТО НА КОСОВО КОЕТО Е НЕДОПУСТИМО СПОРЕД КОНВЕНЦИЯТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА! ООН И НАТО СА БИЛИ ДЛЪЖНИ ДА СЕ НАМЕСЯТ! ИРАК И ЛИБИЯ СА РЕЖИМИ БЕЗ ИЗБОРИ И ВСЕКИ МОЖЕ ДА ГИ НАПАДНЕ НА ТОВА ОСНОВАНИЕ! ДОКАТО ПРИ УКРАЙНА ТАМ МОРДОРСКОВИЯ НЕМОЖЕ ДА Я НАПАДНЕ , ЗАЩОТО НАРУШАВА МЕМОРАНДУМА ОТ БУДАПЕЩА 1994-ТА ! ВЗЕМИ СЕ ОБРАЗОВАЙ МАЛКО БЕ ИДЕЕОТ!
49
10
 
16
 
! Отговори
руски войни преди 11 месеца
русия нападна безпричинно - Украйна , Грузия , Афганистан, че дори донякъде Молдова. участва във войни в ЦАР, Сирия, Уганда , че има войски и във Венецуела. Света ще е по-хубаво място без русия.
48
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че той Беларуския кло-ун има ли въобще думата?
47
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Пич, 46 Ами кой нападна СССР, че нахлуха в Афганистан, Чечения и още и още???? Аман от чуждопоклонници като теб.
46
15
 
11
 
! Отговори
Пич, преди 11 месеца
А кой нападна САЩ, че нахлуха в Югославия?! Да не говорим за Ирак, Либия, Виетнам, Корея и т.н. Аман от агресивни деменции.
45
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
При тази новина, либерастите май пак цвъкнаха кафевичко в гащите. Недейте така да стресирате крехките им душички, че ще им докарате некоя паник атака.
44
2
 
4
 
! Отговори
Вихо преди 11 месеца
И пак ще кажа , че който нож вади от нож умира! Бълагарска поговорка , не славянска!
43
6
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 11 месеца
Беларуският колхозник ще го отнесе заедно с кремълската шайка.
42
2
 
7
 
! Отговори
Опа преди 11 месеца
Каквото повикало, такова се обадило.
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
САЩ отдавна имат ядрени заради и носители в 5 европейски бази плюс Инджирлик. Русия има много да наваксва, за да се установи паритет. В противен случай САЩ воже да се изкуши да натисне копчето, каквито са ***.
40
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Върхът на цинизма - Западът води война срещу вас, а вие водите специална военна операция, която започнахте първи без някой да ви е нападнал.
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ще доставят само ракетите носители, а ядрените глави ще бъдат на склад в Сибир за да не се съдаде ситуация "с моите камъни по моята глава".
38
3
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 11 месеца
МОРДОРСКОВИЯ ДАВА ЯДРЕНО НА ВСЕКИ РЕЖИМ КОЙТО Е ГОТОВ ДА ПЛАТИ! СЕВЕРНА КОРЕЯ ПАРИ НЯМА ИНАЧЕ ДА Е КУПИЛА И ТЯ! С ИРАН МОРДОРСКВА ВОДИ ПРЕГОВОРИ И АКО СЕ РАЗБЕРАТ ЗА ЦЕНАТА ЩЕ ПОЛУЧИ И ИРАН! А БЕЛАРУС И СИРИЯ СА ОКУПИРАНИ ТЕРИТОРИИ ОТ МОРДОРСКВА ! ЧРЕЗ РАЗПОЛАГАНЕТО НА ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ В БАЛАРУС СЕ ДАВА ПРАВО НА МОРДОРСКВА ДА КОНТРОЛИРА БЕЛАРУС КАКТО СИ ИСКА С ЦЕЛ ДА ЗАЩИТИ ИНТЕРЕСА СИ КОЙТО ВЕЧЕ НЕ Е ХОРАТА ,А ОРЪЖИЯТА!
37
3
 
12
 
! Отговори
руский разпадь преди 11 месеца
ОДКС се разпада - Казахстан и Армения се канят да напускат. ОНД се разпада - Молдова напусна. Това руските аналози на НАТО и ЕС. СССР се разпадна. Варшавският договор се разпадна. И русия ще се разпадне.
36
2
 
11
 
! Отговори
Западняк преди 11 месеца
До БАНко. Мнението на увредени зомбирани кремълски мозъци не ни интересува.
35
13
 
5
 
! Отговори
БАНко преди 11 месеца
ТОВА Е ОТГОВОРА НА РУСИЯ ЗА ЯДРЕНИТЕ ОРЪЖИЯ НА НАТООВЦЕТЕ , РАЗПОЛОЖЕНИ В СКАПАНАТА ЕВРОПА И ТУРЦИЯ !!!
34
6
 
3
 
! Отговори
Сигнала е приет преди 11 месеца
Зеленски да е спокоен! Този път като чели са го чули за Ф16! :):):)
33
0
 
1
 
! Отговори
до 30-ти, хубаво, но преди 11 месеца
защо Полша ще реши да направи такова нещо?
32
6
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
русия има 2000 ядрени оръжия, колкото да остави в беларус, пак ще плаши нато! защото сащ имат 200 ядрени оръжия от които 100 в европа.....това са сведения на пентагона!