Русия директна: Няма да възобновим напълно доставките на газ, докато има санкции

Това е първото толкова директно изискване от Кремъл
5 сеп 2022 14:23, Нели Христова
609
Русия директна: Няма да възобновим напълно доставките на газ, докато има санкции
Снимка: БГНЕС

Доставките на газ от Русия за Европа няма да бъдат възобновени изцяло, докато „колективният запад“ не отмени санкциите срещу Москва заради нахлуването й в Украйна, заяви Кремъл.

Дмитрий Песков, говорителят на президента Владимир Путин, обвини санкциите на ЕС, Обединеното кралство и Канада за неуспеха на Русия да достави газ през ключовия газопровод "Северен поток 1".

Още по темата

„Проблемите с изпомпването на газ възникнаха поради санкциите, които западните страни въведоха срещу нашата страна и няколко компании“, каза Песков, според агенция Интерфакс, цитирана от Financial Times. „Няма други причини, които биха могли да причинят този проблем с изпомпването.“

Коментарите на Песков бяха най-категоричното искане досега от страна на Кремъл ЕС да отмени санкциите си в замяна на това Русия да възобнови доставките на газ за континента.

"Газпром", руският държавен газов монополист, заяви в петък, че ще спре доставките на газ през "Северен поток 1" поради техническа неизправност, за която той обвини трудностите при ремонта на немски турбини в Канада.

ЕС вече отмени някои санкции срещу Русия изрично, за да позволи турбините да бъдат ремонтирани. Европейските лидери заявиха, че нищо не пречи на "Газпром" да снабдява континента с газ и обвиниха Русия в "въоръжаване" на своя енергиен износ.

Песков каза, че Русия не може да възобнови изцяло доставките, докато Западът не отмени санкциите. Той обвини западните страни, че предизвикват „смут“, отказвайки на Газпром правни гаранции, че турбините, изпратени за ремонт, ще бъдат върнати.

Но през последните седмици руски официални лица не криеха надеждата си, че нарастващата енергийна криза в Европа ще подкопае подкрепата на блока за Украйна.

„Очевидно животът на хората, бизнесмените и компаниите в Европа става все по-лош“, каза Песков. „Разбира се, обикновените хора в тези страни ще имат все повече въпроси към своите лидери.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


609
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ехоо некъпаните меки китки хем ги наричате империята на злото хем ревете за тяхната газ що така бе неориентираните
75
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 78От коя "Украйна" да се разкарат? Дето населението е над 90% руско? Кой създаде Украйна? Ленин! Кой й подаряваше територии на съседни държави? Сталин и Хрушчов! Питай и поляци, и словаци, и унгарци, и молдовци, и беларуси!
74
8
 
14
 
! Отговори
кОстя кОпейкин преди 1 година
Отговора на ЕС - цунете ни отзад тогава. Вече си напълнихме хранилищата.
73
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еее, най-после спряха да лъжат и казаха, че санкциите ги мачкат. Единствения им проблем е че те започнаха газовата война още преди войната. Т.е. не санкциите са причината да си играят с количествата подавана газ
72
3
 
8
 
! Отговори
хг преди 1 година
Капитан Газпром какво ще каже сега по случая?! Тоя Радев от къде ги изкопава все такива?!
71
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук пишат само комплексари. Какво се напъвате, няма смисъл защото геополитиката се променя и Америка вече ще бъде регионална сила а не световен хегемон. Светът става триполюсен. Америка, Русия и Китай а ЕС е бита карта пред разпадане. И БГ ще се промени след 2 Октомври. Ще има неприятна изненада copocoидчета.
70
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре да видим слънцето и вятъра могат ли да стоплят Европа през зимата
69
10
 
14
 
! Отговори
Бизнес преди 1 година
Русия без Европа са едно голямо нищо и лека-полека започват да го осъзнават. Едно е да правиш стабилен бизнес с държави като Германия, Франция, Италия и тн, друго е да правиш бизнес с някви амуджи, китайци и африкански племена. Дори само с китайците е ужасно трудно да се прави бизнес понеже са супер непредсказуеми, ама както винаги, оценяваш нещо едва когато го загубиш...
68
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-накрая империята на злото спря да се прави на ударена и официално спря газа.
67
5
 
2
 
! Отговори
до 87 преди 1 година
Пълни глупости.
66
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, да студуваме всички друбно, газта има къде да си я продават.
65
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия може с бодра крачка да върви на майната си.
64
10
 
10
 
! Отговори
до Алекс преди 1 година
Не се притеснявай за Русия, има на кого да продадат Газта си при ограниченото й количество и огромното търсене на Световния пазар! Който си осигури стабилни доставки, той ще си осигури икономически ръст! Китай, Индия, Южна Корея и Япония. Забележи, Южна Корея и Япония вече се отказаха от санкциите и приемат условията на Русия. Виетнам се развива с невероятни темпове (евтина и работлива работна ръка). Въобще, очаква се "бум" на икономическия ръст в Азия!
63
5
 
11
 
! Отговори
Бонго преди 1 година
Този на картинката какъв хубавец е само. Има поглед на психично болен и розовеещо личице на пиянде.
62
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АлексСаше.... Много бъркат СССР с Руска федерация. Рускоговорящи с руснаци, Паметника в София е на Трети УКРАИНСКИ фронт!!!! Китай и Индия поемат газа дето Европа не го ще. Втората и петата икономики в Света!!!!! Газпром с най-голямата печалба в историята си я реализира сега. Кои поред санкции налагат на Русия? И кой страда от тях? Да те светна, че почти всичко се прави в Китай. А Китай е съюзник на Русия. Нема руски ракетни двигатели и НАСА залепена за космодрума.
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи санкциите действааааат.... Ха-ха-ха
60
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция, Египет и Саудитска Арабия искат да влязат в БРИКС през 2023 г. Ха ха, изолирана била Русия, а!? Тролете си, заработвайтв, ама истината е, че Русия им разказа играта на евронацистите!
59
11
 
9
 
! Отговори
така е преди 1 година
Песков какво се обяснява. Казва точно и ясно, че налагат ответни санкции на Н на брой пакети санкции, които ЕС наложи на Русия и готово. Няма какво да мрънкаме, ние (ЕС) започнахме. И по времето на т.нар. студена война си говореха и не налагаха чак такива санкции.
58
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми разкарайте се от Украйна и чак тогава може да се мисли за премахване на санкции. Санкциите не са причината - те са отговор на причината.
57
7
 
1
 
! Отговори
махайте санкциите преди 1 година
имам нужда от ангииска сол!!!! ъъъъъъ спешно!!! ъъъ