Русия директна: Няма да възобновим напълно доставките на газ, докато има санкции

Това е първото толкова директно изискване от Кремъл
5 сеп 2022 14:23, Нели Христова
609
Русия директна: Няма да възобновим напълно доставките на газ, докато има санкции
Снимка: БГНЕС

Доставките на газ от Русия за Европа няма да бъдат възобновени изцяло, докато „колективният запад“ не отмени санкциите срещу Москва заради нахлуването й в Украйна, заяви Кремъл.

Дмитрий Песков, говорителят на президента Владимир Путин, обвини санкциите на ЕС, Обединеното кралство и Канада за неуспеха на Русия да достави газ през ключовия газопровод "Северен поток 1".

Още по темата

„Проблемите с изпомпването на газ възникнаха поради санкциите, които западните страни въведоха срещу нашата страна и няколко компании“, каза Песков, според агенция Интерфакс, цитирана от Financial Times. „Няма други причини, които биха могли да причинят този проблем с изпомпването.“

Коментарите на Песков бяха най-категоричното искане досега от страна на Кремъл ЕС да отмени санкциите си в замяна на това Русия да възобнови доставките на газ за континента.

"Газпром", руският държавен газов монополист, заяви в петък, че ще спре доставките на газ през "Северен поток 1" поради техническа неизправност, за която той обвини трудностите при ремонта на немски турбини в Канада.

ЕС вече отмени някои санкции срещу Русия изрично, за да позволи турбините да бъдат ремонтирани. Европейските лидери заявиха, че нищо не пречи на "Газпром" да снабдява континента с газ и обвиниха Русия в "въоръжаване" на своя енергиен износ.

Песков каза, че Русия не може да възобнови изцяло доставките, докато Западът не отмени санкциите. Той обвини западните страни, че предизвикват „смут“, отказвайки на Газпром правни гаранции, че турбините, изпратени за ремонт, ще бъдат върнати.

Но през последните седмици руски официални лица не криеха надеждата си, че нарастващата енергийна криза в Европа ще подкопае подкрепата на блока за Украйна.

„Очевидно животът на хората, бизнесмените и компаниите в Европа става все по-лош“, каза Песков. „Разбира се, обикновените хора в тези страни ще имат все повече въпроси към своите лидери.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


609
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааа, най-накрая си признаха тези терористи лъжци, че вината е в тях, не в някаква поддръжка, дето западът уж отказвал да осъществява! Всеки път - първо лъжат безсрамно, след време изплюват камъчето. Русия се управлява от страхливци.
95
10
 
11
 
! Отговори
кОстя кОпейкин преди 2 години
С такива управници на руският кеннеф не му трябват врагове. Сега ще горят ненужната газ, а ЕС ускори Зеленият преход. Кой е прецаканият?
94
3
 
8
 
! Отговори
ПО 500 НА ДЕН! преди 2 години
ДА ПУСКАТ ГАЗА ЗА ДА НЕ ВЪРНЕМ НИНОВА И ДА УВЕЛИЧИМ ДОСТАВКИТЕ НА ПАТРОНИ СНАРЯЗИ И МИНОМЕТИ ЗА ЗЕЛЕНИЯ, ЧЕ ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ Я НАБУТАХА В ЧЕРНИ ЧУВАЛИ!
93
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отлично. Тъкмо русофобите да демонстрират диверсификацията как работи.
92
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опаа, парното скочи до сега с 40% а се очаква да скочи поне 3 пъти цената , защото Топлофикация дължи 400 милиона на Булгаргаз. Така че не ви виждам нежните от Младост 10 и Люлин 20 панелни шампиони.
91
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 119 - Що бе пич? Ето Русия спира да се тормози с гадният с газ. След някой друг месец Русия ще спре и противният си петрол и Европа накрая ще е свободна от руски природни ресурси. Нали това е целта? Пък и природни ресурси колко искаш нали? Няма проблем? Супер сме. Браво на Русия, че се отегля и ще остави Европа свободна от нейните природни ресурси. Рай на Земята ще бъде хахахаха
90
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
руските чебурашки са готови да студуват в Европа, но не и да се се върнат в русията, че там освен студ, ще умрат и от глад
89
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждам само как РФ ще бъде принудена да се откаже от Украйна или да заличи тотално икономиката си. Обикновено Кремъл избира да заличава икономиката си, но този път ще е фатално и няма да има кой да поногне !
88
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напоследък ме домързя да се занимавам с ***, но сега ще наваксам - на русия и поддръжниците на путин тегля една здрава попръжня. Тия не става хора от тях. Доказаха.
87
9
 
9
 
! Отговори
Генерал Зима преди 2 години
Кирил Петков нарече Русия "бензиностанция с ракети". Неговото правителство обеща да докара 4 пъти по-евтин газ от други бензиностанции. Не го направи, а е казано, че по делата ще ги познаете.
86
0
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Анонимен 85 Газопровод не се прави от днес за утре.Тръбата до Китай е натоварена максимално и не може да поеме количествата,които за Европа.Освен това китаецът е хитър и се възползва от загубата на европейския пазар.Настоява и получава големи отстъпки от цената.
85
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще почнат и да молят за преговори с Украйна обаче никой няма да им обърне внимание, докато не се изнесат нацяло от там.
84
1
 
9
 
! Отговори
Ъ преди 2 години
Ами погледнете картата, цялатра инфраструктура на Русия е създадена да прави бизнес с ЕВРОПА! С другите контитенти е нищожна инфраструктура и зимата Русия не може да изнася петрол на достъпни цени именно заради липсата на подобна инфраструктура. Нали знаете какво се случва с нефта при минусови температури?
83
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Клавиатурни меки китки от Sofia Pride 2022, пуснете си песента на Икибаната "Пръчки събирам, съчки намирам" че иде *** студ и глад. Бегайте в гората за дръвца и съчки за подпалка.
82
1
 
5
 
! Отговори
АРЕ БЕ! преди 2 години
БАБА МИ СЕ Е ТОПЛИЛА НА ГАЗ?
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Русия и Европа се опитат да накарат един на друг народите да усетятл липсата от нещо и да възроптаят срещу управниците си и по този начин да свалят едната или другата власт. Това каквво ви говори ако въобще ви говори? Русия се опитва да удари болзнено хората в Европа и да ги подтикне към бунт. Тоа не е добре и това означава че Русия иска власт и ще го постигне с цената на всичко. Обаче Запада иска същото, направи санкции срещу руските граждани с цената на интереса си.Не подкрепяйте никой!!!
80
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Европа се отоплявала много преди вaтниците да и продават газ. Опорката ви е много кyxa русофили неграмотни..." Да когато имаше ядрена енергетика и въглищни централи. Ама вие "грамотните" нали си обичате зелената сделка
79
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 103 - отиди в Украйна да им кажеш, че са "над 90% руснаци" да видиш какво ще ти се случи. Същото го пробвай и в Балтийските държави, Полша, дори и в Беларус го пробвай, да видим колко шева ще са ти необходими после.
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целият март и април се смяха на санкциите.Що ревете сега бе?Отново виждаме голяма грижа за гражданите на запада и нито ред,нищо за рашите
77
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газпром е надежден партньор казват и същевременно изнудват, няма газ докато не махнете санкциите. Не изпълняват и договорите. Нека си горят газа тогава, такива надеждни партньори не са нужни на никой.