Тихомир Безлов: България може би е ключова за снабдяването на Украйна с оръжие

Да се засили охраната на оръжейните заводи и на границите, иска той
6 май 2022 19:15, Анисия Иванова
84
Тихомир Безлов: България може би е ключова за снабдяването на Украйна с оръжие
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е най-големия износител на боеприпаси в Източна Европа след Русия и може да се окаже ключова за снабдяването на Украйна, тъй като ядрото на украинската армия е въоръжена с автомати и оръжия по съветски стандарт. Данни от първото тримесечие на 2022 г. показват износ за 70 милиона евро към страна като САЩ, и допълнително към Канада и държави от ЕС, които вероятно насочват тези боеприпаси към Украйна. Това коментира Тихомир Безлов, старши анализатор Програма "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"През март стана ясно, че военните заводи у нас минават на 3 смени, а за първото тримесечие на 2022 г. България има 500 милиона евро износ. За сравнение рекордът за най-голям износ в историята ни е през 2017 г. при войната срещу Ислямска държава, тогава общият годишен износ беше 1.2 милиарда евро.", каза гостът.

Като се има предвид, че през януари и февруари все още е имало затишие, цифрите които виждаме, са сериозни, смята Безлов.

Той подчертава, че чисто стратегически България е огромен източник на муниции и леко въоръжение и това поставя въпроса за риска от евентуален саботаж от страна на Русия. Гостът припомни случая с предполагаемия опит за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и редица инциденти в България в периода на войната в Сирия и руското участие там. „Трябва да се вземат засилени мерки за охрана на тези заводи, както и за охрана на границите“, добавя той.

Още по темата

Безлов смята, че вчерашното гласуване за помощта към Украйна е компромис с цел запазване на правителството. „Очевидно има проблем с коалицията, но по-сериозният конфликт е този с ИТН, а не с БСП“, смята той. „БСП търсеше компромис при гласуването за Украйна, докато ИТН смятат, че коалицията не се съобразява с тях“, допълни гостът.

„Ясно е, че отношенията в коалицията са сложни, отлагат се сериозните разговори и решенията“, каза Безлов и допълни: "Но при назряващите проблеми с инфлацията, войната и енергийните нужди на България, въпросът е дали можем да си позволим нови предсрочни избори.“

Относно енергийната сигурност на страната Безлов смята, че по-големите трудности тепърва предстоят.

"Големият проблем не е сега, защото все още има газ в хранилищата и отоплителният сезон свърши. Нашата индустрия не ползва много газ в сравнение с Германия и Италия, но има предприятия, които не могат да го заменят като например Нефтохим – водородът, който произвеждат, не може да се произведе без природен газ. Ако се стигне и до петролно ембарго срещу Русия, Нефтохим ще трябва да внася петрол от Саудитска Арабия, Либия и Ирак.", каза гостът.

Дори сега около 40% от доставките не са от Русия, но руският петрол е по-евтин, особено предвид настоящата ситуация със санкциите. Той може да се купи на 70 долара на барел вместо нормалните 100 на пазара, уточни той. „Трябва да се отчете и че Лукойл е голям фактор като производител на Балканите; ако бъде спрян ще има голям проблем с цената и доставките на горива на Балканите“, смята Безлов.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво се оказа? Износ на оръжие за милиони. Къде са сега "зелените"? О, те са при големите агитатори за износ на оръжие. Същите са и четирите лапи и подобните им.
58
0
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 2 години
Така е, и това се води "натовска" армия.
57
8
 
13
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Глупави,наивни и самонадеяни,като сложиш зависта и злобата.Това са българите!Не умеят да се пазарят,не умеят да пазят тайна,винаги се извъртат и са готови да те предадат!Глупави хора,с претенции!Велики,но на приказки!Не.умеят да печелят,губят от акъла и ината си!
56
16
 
9
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Американските убийци са предвидили Майка България да е следващата бойна каца на украинските евреи. Не РОМъния , а именно Майка България! Няма да се получи. Няма да се получи,защото,със сълзи на очи съм убеден,че Святата Руска Армия е вече в Майка България. Но тежко и горко на нахлуващите западни военни,които целят унищожение на Българският Народ и връчване на Святата ни Земя на Изсраел и Турция,Гърция и Арабия. Аз само копнея като Дете безмилостно копнеещо НИТО ЕДИН РУСКИ ВОИН ДА НЕ ПАДНЕ УБИТ!
55
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато другарката Корнелия Нинова заплашваше, че ще напусне коалицията, ако и един куршум заминел за Украйна, червените оръжейни касички се пълнят ли, пълнят. А българското оръжие си върви уж, към Полша но на границата й с Украйна. За какво са им на поляците оръжия до границата им с Украйна? Да се чуди човек.
54
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама разбира се. Ние нямаме една гайка, която можем да сменим на нашите си оръжия, но ще поправяме украински. И на де*билиглте им стана ясно че Кире превърна държавата в пушечно месо и цел, защото ще ни карат скрап, а ние ще вкарваме уж ремонтирани оръжия, които обаче ще са си нови новинички.Докарани от където се сетиш. Нищо няма да поправяме и нищо няма да даваме. Искаме неутралитет. А и западняците не заслужават да си сложим главите в горбата за тях.Нито сме в изключенията, нито им пука за нас
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста точно го казва.
52
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
55 В Граф Игнатиево до хората на Радев шетат двободно руски шпиони. На телефоните на българските военни им звучи руския химн. Позор!
51
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро ментата от всичко държавно, прави пари, за себе си, за своите си хора. За нас: "Вратата е зад вас. Можете да напуснете. Тук аз решавам какво да говора". Позор! Срам и за тези, които още не са изхвърлил Киро наглеца, заедно с пъстрата му менажерия от властта.
50
11
 
11
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 2 години
До 53 Името граф Игнатиев трябва да се премахне от България и всичко българско. Убиеца на Левски присъства навсякъде в реалнността ни, това е като магия и разрушава бъдещето ни. Колкото до паметниците - паметници не се пипат, те свидетелстват за важни събития и са гарант срещу опитите на психопати добрали се до властта, които се мислят за елит, да променят историята както им е угодно.
49
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
безлов може ли на братята си да даваш оръжие да се бият ВЪН петата колона от България /козявците/
48
5
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
тихомор безлов си придава голяма важност, нищо не зависи от нищожната страна България. Преди ни нареждаше СССР, сега САЩ.
47
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България истинска армия няма от 2008 година. Зависими сме от външни сили. Липсват патриотите който защитават държавата си като Васил Левски и Христо Ботев. За чиста и свята република!!!
46
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българската армия е пълна с проруски, комунисти-фашисти-путинисти на ниво полковник и нагоре. Това е за което трябва да помисли комуниста Радев, докато не е прекалено късно за всички.
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнес .
44
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ако е така Г-н Безлов,тежко ни.Ще бъдем сурово наказани от Рус Иван.
43
26
 
12
 
! Отговори
опетков преди 2 години
Жалко, страхливо българско племе. Изродено от 45 г. комунистическо робство и пропито от съветско/руско раболепие пред агресора, насилника. Липса на грам човешко достойнство и морал. Андрешковщина и подлост. Като се почне от двамата "натовски" генерала, два плъха, водачи на мишето стадо, пропити от страх и угодничество пред врага, готови да му служат. Много ми хареса един израз, твърде подходящ за тях: "Човекът, пропуснал да се очовечи, е, нечовек, а своеобразен хуманоиден ***."
42
5
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Оръжейните заводи трябва да бъдат оставени на спокойствие да си продават продукцията.Достъпът на знайни и незнайни оръжейни "експерти" до медиите да се прекрати.
41
4
 
14
 
! Отговори
4ера преди 2 години
А ТОВА С РЕМОТИТЕ НА БОИНА ТЕХНИКА - ПО ТОЗИ НА4ИН САМО ЩЕ СЕ ИЗНАСЯТ УШ РЕМОТИРАНИ МАШИНИ !!!!!!!!!!!
40
2
 
24
 
! Отговори
4epa преди 2 години
НИНОВА КАЗА 4Е И ЕДИН ПАТРОН НЯМА ДА ОТИДЕ ОТ БГ ЗА УКРАИНА БЕЗ КОМИСИОНА ЗА НЕЯ- ЗА ТОВА НЕ ДАВА ДА СЕ ИЗНАСЯ ДИРЕКТНО ОТ БГ КЪМ УКРАИНА ЗАЩОТО НЯМА КАК ДА ВЗЕМЕ 10% !!!!!!!!!!!!!!!