Тихомир Безлов: България може би е ключова за снабдяването на Украйна с оръжие

Да се засили охраната на оръжейните заводи и на границите, иска той
6 май 2022 19:15, Анисия Иванова
84
Тихомир Безлов: България може би е ключова за снабдяването на Украйна с оръжие
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е най-големия износител на боеприпаси в Източна Европа след Русия и може да се окаже ключова за снабдяването на Украйна, тъй като ядрото на украинската армия е въоръжена с автомати и оръжия по съветски стандарт. Данни от първото тримесечие на 2022 г. показват износ за 70 милиона евро към страна като САЩ, и допълнително към Канада и държави от ЕС, които вероятно насочват тези боеприпаси към Украйна. Това коментира Тихомир Безлов, старши анализатор Програма "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"През март стана ясно, че военните заводи у нас минават на 3 смени, а за първото тримесечие на 2022 г. България има 500 милиона евро износ. За сравнение рекордът за най-голям износ в историята ни е през 2017 г. при войната срещу Ислямска държава, тогава общият годишен износ беше 1.2 милиарда евро.", каза гостът.

Като се има предвид, че през януари и февруари все още е имало затишие, цифрите които виждаме, са сериозни, смята Безлов.

Той подчертава, че чисто стратегически България е огромен източник на муниции и леко въоръжение и това поставя въпроса за риска от евентуален саботаж от страна на Русия. Гостът припомни случая с предполагаемия опит за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и редица инциденти в България в периода на войната в Сирия и руското участие там. „Трябва да се вземат засилени мерки за охрана на тези заводи, както и за охрана на границите“, добавя той.

Още по темата

Безлов смята, че вчерашното гласуване за помощта към Украйна е компромис с цел запазване на правителството. „Очевидно има проблем с коалицията, но по-сериозният конфликт е този с ИТН, а не с БСП“, смята той. „БСП търсеше компромис при гласуването за Украйна, докато ИТН смятат, че коалицията не се съобразява с тях“, допълни гостът.

„Ясно е, че отношенията в коалицията са сложни, отлагат се сериозните разговори и решенията“, каза Безлов и допълни: "Но при назряващите проблеми с инфлацията, войната и енергийните нужди на България, въпросът е дали можем да си позволим нови предсрочни избори.“

Относно енергийната сигурност на страната Безлов смята, че по-големите трудности тепърва предстоят.

"Големият проблем не е сега, защото все още има газ в хранилищата и отоплителният сезон свърши. Нашата индустрия не ползва много газ в сравнение с Германия и Италия, но има предприятия, които не могат да го заменят като например Нефтохим – водородът, който произвеждат, не може да се произведе без природен газ. Ако се стигне и до петролно ембарго срещу Русия, Нефтохим ще трябва да внася петрол от Саудитска Арабия, Либия и Ирак.", каза гостът.

Дори сега около 40% от доставките не са от Русия, но руският петрол е по-евтин, особено предвид настоящата ситуация със санкциите. Той може да се купи на 70 долара на барел вместо нормалните 100 на пазара, уточни той. „Трябва да се отчете и че Лукойл е голям фактор като производител на Балканите; ако бъде спрян ще има голям проблем с цената и доставките на горива на Балканите“, смята Безлов.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
7
 
13
 
! Отговори
NoirFire преди 2 години
Сигурно не сте запознати с колониални империи като Англия контролиращи сумати страни по света, френски легион има с мисии по цял свят и основно Африка и разбира се урки ***.
38
19
 
16
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Ми то се почна - предателите руб.ладжии от *** вече блокираха входа на Арсенал в Казанлък. Утре може и да получат нареждане от Кремъл да взривят завода.
37
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Василев. Господин Василев, украинският народ е свободен толкова, колкото и ние. Къде я виждаш тази свобода?
36
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Франция и Англия заедно имат около 400 танка. Украйна има, или по точно имаше 3 хиляди, почти колкото Турция, турската е най-голямата армия в НАТО. Какво се случи с тези украински танкове, че сега им трябват нови оръжия?
35
14
 
24
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Украйна беше една от най-големите армии в Европа, сравнима с армии като френската. След това 8 години западът я помпаше с оръжия, боеприпаси и пари. При мобилизация стига 600 хил души. В Украйна тече вече трета вълна мобилизация, западът доставя оръжия. Въпрос - защо Украйна постянно губи от една ограничена руска военна групировкиа от 100 хиляди руски войници които вече завзеха половин Украйна а Украйна няма нито една победа, само губи?
34
1
 
9
 
! Отговори
Василев преди 2 години
А не е ли голяма помощ да даваш оръжия чрез други страни и да възстановяваш тежка военна техника????Агент Рейчъл Бернадет!ЦРУ!!!
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи признавате, че парламентът гласува едно, а се върши съвсем друго. И по-лошото е, че един старши анализатор Програма "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията, и със сигурност не само той, го приема за съвсем нормално.
32
12
 
8
 
! Отговори
ала бала преди 2 години
кого ще снабдяваме бе, ми то укри не останаха вече,те ги изпотрепаха, а жените и децата им са у нас
31
5
 
5
 
! Отговори
NoirFire преди 2 години
Износът на САЩ и България на оръжие за Украйна не може да бъде съпоставян пишете глупости.
30
4
 
14
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Бившият шеф на Кинтекс хвърли най-голямата бомба с разкритието за 10 млн, които е трябвало да преведе за комисионни на офшорна сметка, и че това захранва задкулисието!!!Става въпрос не , че е изнасяно оръжие за Украйна през други страни, а как функционира военно-промишления държавен сектор и кой го контролира задкулистно!Агент Дарси Кейтър!ЦРУ!!!
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ako proverite spontanno orajiata na policaite i askerite v bg, ste vidite, che te ne gi nosiat, ami sa u domovete im. marzi gi da si nosiat orajiata.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
rbg snabdiava i ukraina, i rusia s orajia. kakto i mnogo drugi meraklii. usa, uk, canada, eu sa spekulanti targovci preprodavachi i pecheliat na garba na bg eftini rabotni zaplati, bg eftin tok, benzin, danaci, naemi. tova praviat s bg tok, vodi, metali i drugi resurci s pomostta na bkp, dps kapitalisti, agenti, spyoni, eksploatatori, kolonizatori.
27
3
 
20
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
С една дума България е буре с барут и въпрос на време е някой да пусне кибрита вътре и ние от простолюдието и имащите най малка вина за това да го отнесем по стара българска традиция!
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
proizvodstvoto, targoviata, uslugite v voennata promishlenost v bg e korumpiran neprozrachen spekulantski offshoren sektor, kakto i reciclinga na metali i drugi materiali, koito stavat surovini za offshorni spekulantski, korupcionni proizvodstva, targovii, uslugi, pechalbi s bg i svetovnata mafia.
25
4
 
17
 
! Отговори
Охаа преди 2 години
Санкциите ги плаща народа ,а фирмите прибират печалбата и така 35 години. При комунизма хората за 45 години си направиха къщи а пък демокрацията за 35 години само си сменят телефоните и абонаменти планове.
24
7
 
8
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Украинският народ заслужава да бъде свободен, това е най-ценното , което природата е дала на човек, създала е хората свободни под едно небе, но някой е направил другите роби по расов,религиозен,идеологически,етнически различия и принципи!Но за да си свободен, трябва да си смел и да знаеш какво искаш да правиш със свободата си!Българите са доказали вече над 30 години, че думата свобода не е за тях, само я използват в предизборни надпревари и демагогстват!Животът е жесток селяни прости!Роджър!ЦРУ!
23
1
 
15
 
! Отговори
Социаглиcт преди 2 години
Мисля че този анализ ви дава отговор защо Корнелия така яростно беше захапала шефа на Кинтекс и се е запънала като магаре на мост за легална доставка на оръжие за Украйна. Всичко ще се прави под масата и ще се дели от тези които са на трапезата. И не си мислете че е министър на икономиката за да се грижи за икономиката ви, тя даже и икономическо образование няма!Честито бръснене!
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корнялия, я кажи какво стана с излизането от коалицията? Или милиардите за разделяне тежат повече от една дума? Пак ще се се разберете като мъже, но не навън а под масата...
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То е ясно че изнасяме ама парите кой ги пребира
20
0
 
11
 
! Отговори
Къде е далаверата преди 2 години
и защо висшите държавни чиновници не искат държавата да е замесена в търговията с оръжия,както и за проблемите с доставките и плащанията на газ и нефт?Отговорът е кристално ясен-предоставянето на тези дейности на частни и чужди фирми и получаването на огромни комисионни от тях,които са светая светих на тайните и не могат да бъдат разкрити и категоризирани като корупция в чудовищни размери.Държавните служители умишлено вадят държавата от бизнеса с оръжия и горива(и не само) в свой интерес.