Решено: Ремонтираме военна техника на Украйна, не даваме оръжие

България се ангажира да осигури възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна
Обновена: 4 май 2022 16:31 | 4 май 2022 16:01, Камелия Цветанова
564

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът реши след близо 7 часа дебати, че дава мандат на Министерският съвет за оказване на военнотехническа помощ на Украйна.

Помощта ще е и по следните точки - продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз; помощ за украинските граждани, бягащи от войната; осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна; засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия и природен газ от Украйна и природен газ; ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България; продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи, хранителни стоки.

До това се стигна, след като в НС беше получено писмо от президента на Украйна Володимир Зеленски, входирано от посланика на Украйна Виталий Москаленко, който поиска точно тази помощ.Атанас Михнев от ПП поиска това да бъде записано в предложението на решение на НС, внесено от политическата сила.

Изненадващо обаче предложението не беше прието на два пъти.

„Абсолютно безпрецедентно е да се съобразяваме с исканията на дипломат и решението да е упоменато „писмо номер еди кой си“. Ако искате впишете всички искания, но имайте и малко правна мисъл“, скочи Йордан Цонев от ДПС и поиска всички 6 искания на посланика да бъдат прилежно записани в решението.

В крайна сметка така и беше прието решението на НС с гласовете на ПП, ДБ, БСП, ДПС, ИТН и ГЕРБ. Единствено от „Възраждане“ гласуваха „против“.

Предложенията на ДБ и на ГЕРБ бяха отхвърлени, като получиха подкрепата само на депутатите от двете парламентарни групи и на тези от ДПС.

Проектът на „Демократична България“ предвиждаше парламентът да възложи на МС да окаже военнотехническа помощ.

От ГЕРБ-СДС настояваха правителството да се включи в общите усилия и да предостави военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения на нашата страна.

По време на дебата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отсече, че днешното гласуване от парламента за помощ за Украйна е по същество вот на недоверие към правителството.

„Новината отдавна е, че няма МС, няма власт, няма ги и в момента“, скочи той и обвини правителството, че оставя важните решения на проекти, внесени от парламентарни групи или отделни депутати.

Според него коалиция, която е сбор на идейно несъвместими части при липсата на визия за развитие на страната и без план за действие е по-скоро проблем, отколкото решение на проблемите в обществото.

„Ситуацията е не просто нерешени проблеми, а задълбочаване на съществуващите и задаване на нови проблеми и кризи без план за растеж в ситуация на война. И обяснението е едно - липса на отговорно управление“, каза Карадайъ.

Христо Иванов от ДБ посочи, че България за съжаление разчита за своята

Още по темата
сигурност на външни фактори и заради това темата с помощта за Украйна е много важна.

„Тази коалиция беше формирана изцяло във вътрешно политически теми, но войната променя много сериозно тази реалност. Този проблем ще продължи да структурира вътрешнополитическото пространство в България. Нашето решение тук ще има своите исторически последици“, предупреди Иванов.

„Украйна, ако разчиташе на нас за своята защита, позволете ми да не довърша това изречение. Става дума за България, защото това което се случва е опит на режима на Путин да предизвика с цената на всичко, с агресия, преразглеждане на международния ред създаден след падането на Берлинската стена. Украйна се бори за своята свобода и достойнство, но въпросът е какво правим ние. България е нетен печеливш от този световен ред, ние преживяваме дълги години на растеж и интеграция в международния ред и се ползваме от благата на този ред и заради това си струва ние да мислим какво правим, за да бъде защитен този международен ред“, обърна се той към депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


564
Още по темата: оръжияУкрайна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
450
0
 
0
 
! Отговори
Анка Британка преди 2 години
Не сме получили заслуженото от ЕС, а и няма да го получим...ЕС не обича държавите, които може да манипулира, използва и изнудва...това е похват на по-силните...за нас са трохите, да не смятаме, че ще цъфнем и вържем като сме в ЕС..бедните никой не обича, а камо ли тези, които им играе по свирката...трябва ни човек който да лавира и да гледа за държавата, да черпи изгоди и от двата фронта...
449
0
 
0
 
! Отговори
тва се казва преди 2 години
политическа джендер хамелеон възможно най-страхливо и позорно за смях станахме отново с червени пи диращини
448
0
 
1
 
! Отговори
Прожектор преди 2 години
Рашков бе преизбран за МВР министър от пРезидента Радев още от служебните му правителства. Това означава, че Радев контролира не само НСО, но чрез своя МВР министър всички останали силови и разузнавателни структури. Вместо Радев да бъде предложен на импийчмънт заради проПутинската му политика, то правителството е контролирано и зависимо от него. Опитите на Кирил Петков да се еманципира от Радев са плахи и анемични. Саботирано отвътре, това правителство е безсилно да поеме ясни атлантически ангажименти за военна помощ на Украйна и за модернизиране на армията ни. Рашков вън !
447
2
 
3
 
! Отговори
Стамболов преди 2 години
Последното решение на НС за Украйна по предложение на управляващата коалиция е едно закъсняло и измъчено НИЩО.Целта на Путин с тази война очевидно е не само прекрояване и подчиняване на Украйна, но и геополитическо прекрояване на източноевропейските страни. Това води до коренна промяна на реформаторските приоритети на България. Сега повече от всякога е нужно обединяване на ДБ, ПП и ГЕРБ около силно проевроатлантическо правителство.
446
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде всички руски дружки за ръчички и с маршова стъпка към Руzzия да се порадвате на руско благоденствие!Не заслужавате да живеете в натовска държава и да папате с европейски пари!
445
0
 
0
 
! Отговори
Що се правиш преди 2 години
ДБ както обикновено все нещо неразбрали при гласуванията и за нещо ще се хванат да мрънкат ... Ейййй угодия нямат тези умнокрасавци ...
444
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 2 години
Че отива оръжие за украйна всеки знае.Но трябва да имате доблест а вие сте жалки особено комунистите и итн затова и електролита ви изчезва.Срам ме е от вас!
443
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НИЕ ВАС ЩЕ РЕМОНТИРАМЕ НА ЕДНИ НОВИ ИЗБОРИ.ТАКА ЩЕ ВИ РЕМОНТИРАМЕ, ЧЕ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА СЕ КРИЕТЕ В БУНКЕРИТЕ НА АЗОВСТАЛ
442
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно защо русофилски сайтове под прикритие плюят по решението на парламента ? Та ние направихме това което украинците желаеха от нас!!! Ще ремонтираме техника която ще бъде използвана срещу путин....Отговора е защото просто искат да падне правителството За да попадне власта отново в ръцете на радев И хора като русофила янев или националния предател копейкин. Защото това правителство е русофобско И действа решително За разлика от Бойко който беше плах и течеше на 2 стана.
441
3
 
13
 
! Отговори
ИСТОРИЯТА ГОВОРИ преди 2 години
На 05. 09.1944 съветското правителство с нота до БГ правителството обявява война на Царство България. В нотата са казва, че България е оказвала три години помощ на Германия във войната със Съветския съюз и продължава да прави това, което означава, че на практика България е в състояние на война със Съветския съюз.Т.е. "военно-техническата " и друга невоенна помощ, която България е оказвала на Германия, означава, че България е била в състояние на война със Съветския съюз, без да предоставя оръжие
440
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да побързат с техниката че да не се окаже че ремонтираме руска
439
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си я докарат сами няма да жертваме нашите хора, това не е нашата война
438
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аиде военните ни заводи ще спрат да работят щото са с руски лицензиии.
437
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До карачанаков.... Иии...дойде едно писмо от Зеленски....,И ТО ТОЧНО В ДЕНЯ! ПЪЛЕН ЦИРК !
436
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СМЕХ...???? да,за скраб е,или как ще я ремонтираме,с какви части,от къде?
435
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АМИ , ПРАВИЛНО!А тази украинска техника за какво се използва ? Не служи ли за да бъдат нападани и убивани хора!? Не даваме оръжие,но им ремонтираме военната техника-ами то е все едно,че даваме оръжие! Пак се измъкнаха.....
434
5
 
3
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 години
Щом ще ремонтираме украинската техника , ЗНАЧИ ЩЕ ИМА РАБОТА ЗА НАШИТЕ ЗАВОДИ И ДОБРИ ЗАПЛАТИ ЗА РАБОТНИЦИТЕ.КВО ЛОШО ИМА ?
433
1
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
Прехвалената ни руска техника , даже и воюващите украинци не я искат.Става май единствено за скрап на Кремиковци.
432
2
 
10
 
! Отговори
ЛАЗО преди 2 години
Бедна,жалка и оглозгана България,ремонтира военна техника на Украйна!Това е мощно оръжие за участие във войната!Смешници от класа!
431
1
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА преди 2 години
Голям майтап, ще ремонтираме военна техника на Украйна. КОЙ и с КАКВО?