Украйна и Русия със значителен прогрес по мирен план!

Русия оттегля войските си, ако Киев признае неутралитет
Обновена: 16 мар 2022 19:31 | 16 мар 2022 19:21, Петя Славова
252
 Украйна и Русия със значителен прогрес по мирен план!
Снимка: БГНЕС

Украйна и Русия са постигнали значителен прогрес по мирен план с 15 точки, които включва прекратяване на огъня и оттегляне на руските войски, ако Киев признае неутралитет и ограничи въоръжените си сили. Това съобщава "Файненшъл Таймс", като се позовава на участници в преговорите.

Още по темата

Сделката, която в пълнота за първи път е била обсъждана в понеделник, изисква Киев да се откаже от влизането си в НАТО и да не приема на своя територия военни бази на САЩ, Великобритания и Турция. Според изданието това е една от най-тежките точки в преговорите.

Освен това Русия настоява за признаване на анексинарето на Крим и на независимостта на народните републики в Донецк и Луганск. Двама от участниците в преговорите заявява пред изданието, че предполагаемото споразумение включва и разпоредби за гарантиране на правата на руския език в Украйна, където той е широко разпорстранен, въпреки че украинският е единственият официален език.

В замяна на това Москва трябва да изтегли войските си извън териториите, завзети след 24 февруари - регионите покрай Азовско и Черно море, както и територията на изток и на север от Киев.

"Ние предлагаме "украински модел на гаранции за сигурност", който предполага незабавното и юридически потвърдено участие на редица държави-гаранти в конфликта на страната на Украйна, ако някой отново посегне на нейната териториална цялост", коментира пред изданието президентският съветник Михайло Подоляк.
През последните дни Володимир Зеленски в своите речи даде да се разбере, че вече няма такъв ентусиазъм за влизане в НАТО, а съветникът му отбелязва, че "когато започна сериозна война в Европа, Алиансът отстъпи".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че неутралитет на Украйна по модела на Швеция и Австрия е възможен вариант. Външният министър Сергей Лавров отбелязва, че "абсолютно конкретни формулировки" са "близо до консенсус" в хода на преговорите.

Все пак в Киев са скептични по въпроса дали руският президент Владимир Путин наистина иска мир или само печели време за нова офанзива, предава bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
2
 
3
 
! Отговори
до 222 преди 2 години
Добре е че накрая ви дадоха пищов да почнете да си признавате дори и вие, платените драскачи, че русия е АГРЕСОР! Това е добре! Но само да те попитам, въпреки, че те виждам, че не знаеш история! Та първо Украйна суверенна държава ли е? Второ русия призна ли украйна? Трето поради какво и защо се е основала украйнската държава? Кой основава украйнската държава? Абе съжелявам за въпросите с огромна труднос за списвач като тебе, ама ако си отговориш на тез въпроси има шанс за тебе!!!
157
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, Русия е агресор, но ще постигнат целта си, макар и с цената на много жертви на един братски народ. КАК БИ РЕАГИРАЛ САЩ, АКО ЕДИН ОТ ЩАТИТЕ МУ СЕ ОТЦЕПИ ОТ САЩ, ОБЯВИ НЕЗАВИСИМОСТ ИЛИ ОЩЕ ПО-ЛОШО ОБЯВИ, ЧЕ Е СКЛЮЧИЛ ДОГОВОР С РУСИЯ, ЗА ДА БЪДЕ ЗАЩИТАВАТ ОТ САЩ? ТАЗИ БРАТОУБИЙСТВЕНА ВОЙНА Я ПОДКЛАДОХА САЩ И ЗАПАДЪТ, КАКТО НАПРАВИХА В СЪРБИЯ. Ако не бяхме станали член на НАТО и ЕС и с нас щеше да се случи същото.
156
7
 
1
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Toку-що от щаба на ВСУ предупредиха, че има ''операция по дезинформация'' - руснаците ще разправят че украинците се съгласили на преговорите да признаят Крим и Донбас, неутрален статут отказ от ЕС и т.н.
155
3
 
9
 
! Отговори
Боби преди 2 години
До Анонимен "Половината руска армия, влязла в Украйна, е вече разбита..." ПОРЕДНИЯ ФЕЙК
154
9
 
8
 
! Отговори
Боби преди 2 години
До Анонимен "Бункерното джудже губи войната катастрофално и даде здраво назад. Отпаднали са повече от половината искания. Никой вече не иска капитулация от Украйна. Безследно изчезнаха думичките "денацификация" и "демилитаризация" и още доста искания. Путин го чака погром. Никакви отстъпки за лудото бункерно джудже. С военнопрестъпници и патологични лъжци не се водят преговори, защото не може да им се вярва на нито една дума." ЦЯЛАТА НОВИНА Е ФЕЙК 30мин ТЪРСЯ ПО МЕДИИТЕ ДОРИ САМО ЗА НАМЕК НЕНТЕ!
153
1
 
3
 
! Отговори
гфсагса преди 2 години
ака ми се
152
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половината руска армия, влязла в Украйна, е вече разбита. За руските войски няма храна, облекло, оръжие и боеприпаси. Снабдяването е прекъснато. Изчезват цели роти. Поголовно се изоставят машини, останали без гориво. Кадировците действат като заградителни отряди,избивайки ранените руски войници и тези, които не искат да се бият. Моралът е ужасяващо нисък. Путин излъга народа си и изпрати 18-19 годишни деца, наборници да умират в тази война.
151
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гарантите на Минските споразумения бяха Франция и Германия. Мирът е в сериозна опасност. Медицински фашизъм, който си почива в момента. Неофашизъм. Глобалфашизъм. Предстоят ни години на изпитания.
150
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бункерното джудже губи войната катастрофално и даде здраво назад. Отпаднали са повече от половината искания. Никой вече не иска капитулация от Украйна. Безследно изчезнаха думичките "денацификация" и "демилитаризация" и още доста искания. Путин го чака погром. Никакви отстъпки за лудото бункерно джудже. С военнопрестъпници и патологични лъжци не се водят преговори, защото не може да им се вярва на нито една дума.
149
2
 
13
 
! Отговори
Боби преди 2 години
До Няма да има мир "15 ПВО системи С 300, 1000 Стингера, 20 милиона патрона, гранатомети, минохвъргачки, 3000 Джевелина и много други на стойност 800 милиона долара дават САЩ на Украйна. След 5 дни предстои мощна контраатака." ПОРЕДНИЯ ФЕЙК УНУФТИ ОТ КЪДЕ ЩЕ ВЗЕМЕШ 15 С-300 системи? останалото остави това са консумативи и при тотално превъзходство на руската авиация как ще ги придвижваш по цяла Украйна? Горивната криза е почти тотална в момента.
148
1
 
10
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
Леле... Петрано, сега прочетох плана, който ти си превела грешно! И във Financial Times, и в руски издания пише, че "Украйна Е ДЛЪНА ДА НЕ ДОПУСКА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ВОЕННИ БАЗИ И НАЛИЧИЕ НА ЧУЖДО ОРЪЖИЕ НА ТЕРИТОРИЯТА СИ, КАТО ГАРАНТИ ЗА СИГУРНОСТТА НА УКРАЙНА МОГАТ ДА БЪДАТ сащ, великобритания и Турция"!!! Редакцията ви е пълна скръб, Петрано! Трагедия!
147
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами наближава украинците да хвърлят бялата кърпа, та затова има напредък!
146
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 2 години
Има нещо много странно в тази Война, Русия прави Денацификация и ДемилитаРИЗАция, а Украйна получава оръжия за милиарди от САЩ, каква е тази денацификация ?
145
3
 
7
 
! Отговори
Геополитик преди 2 години
Какъв мир, като никой не го иска.
144
4
 
11
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Много сте прости бе, не знам как ни приеха в ЕС...
143
13
 
14
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Предлагам всеки да каже какви руски електроуреди има в къщи
142
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 196 ами да, такива са изр0дите, току що прочетох новина от преди час и нещо, че украинската армия са обстрелвали колона от бежанци до Харков, движещи се по хуманитарен коридор към Русия, има 4 загинали цивилни...за какъв мир може да става въпрос? Пълна капитулация и разстрел за всички азовци, мазовци и прочие *** !
141
13
 
9
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
На поддържащите путин, пожелавам ви да си купите хубави руски коли. Да си ги карате със здраве.
140
9
 
9
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Руският ботуш е пробит и влиза вода
139
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Укрите са пушечното месо на САЩ.Руския ботуш не прощава.