Защо предоперативната рехабилитация е ключова за възстановяването след операция?

Спонсорирано съдържание | 15 май 2023 08:00, Александър Попов

Виж други галерии »
Предоперативната рехабилитация е процесът на подготовка за операция чрез целенасочена физиотерапия и програми за упражнения. Доказано е, че този тип рехабилитация има редица предимства, включително намалена болка и усложнения, по-бързо време за възстановяване и подобрени общи резултати.

„У нас рядко се говори колко важна е предоперативната и постоперативната рехабилитация. Дори най-виртуозно направената операция не е ефективна по отношение на възстановяването на двигателната функция при липса на адекватна рехабилитация след това. Рядко се говори и за това, че предоперативната рехабилитация е необходимата подготовка, която значително скъсява периода на възстановяване.“ – споделиха от новооткрития медицински център MedFit Bulgaria.

MedFit Bulgaria отвори врати през май месец тази година с мисията си да вдигне на по-високо ниво услугите за рехабилитация и физиотерапия. По случай откриването си медицинският център предлага 50% отстъпка от всичките си услуги до края на май.

Освен с иновативните технологии, екипът от специалисти на MedFit Bulgaria работи и за налагане на нова култура за лечение, образовайки потребителите си и техните близки за възможностите на физиотерапията по отношение на лечението на хроничната болка, дегенеративните заболявания, травмите, подготовката и възстановяването след операции.

Защо предоперативната рехабилитация е ключова за възстановяването след операция?

Подобряване на физическата функция

Предоперативната рехабилитация може да помогне за подобряване на физическата функция на човек преди операцията. Тя помага за изграждане или подобряване силата и издръжливостта на човек, което ще му помогне да се възстанови по-бързо след операцията. Например, човек, на който му предстои смяна на колянна става, може да работи с физиотерапевт, за да подобри силата и гъвкавостта на бедрените мускули. Това може да помогне да си възвърне подвижността и да намали риска от усложнения след операцията.

Намаляване на болката

Болката е често срещан проблем след операцията и предоперативната рехабилитация може да помогне за намаляване на болката, която човек изпитва. Работата с физиотерапевт за разтягане и укрепване на мускулите около областта, където ще се извърши операцията, могат да намалят възпалението и болката след операцията. Това може да помогне за по-бързо възстановяване и за намаляване нуждата от лекарства за болка.

Намаляване на усложненията

Усложненията са друг възможен проблем след операцията. Предоперативната рехабилитация може да помогне за намаляване на риска от усложнения чрез подобряване на цялостното здраве и физическа функция. Например, човек, който е подложен на сърдечна операция, може да работи с физиотерапевт, за да подобри своето сърдечно-съдово здраве, което да помогне за намаляване на риска от усложнения по време и след операцията.

Подобряване на психичното здраве

Очакването на операцията може да бъде стресиращо и предизвикателно преживяване, а предоперативната рехабилитация идва, за да помогне и за подобряване на психичното здраве на човека. Изграждайки своята сила и издръжливост, човекът, на когото му предстои операция, ще се почувства и по-уверен. Рехаблитацията ще да помогне за намаляване на тревожността и стреса преди операцията и да подобри цялостното психично здраве.

Скъсяване на болничния престой

И накрая, предоперативната рехабилитация може да помогне за намаляване на времето, което човек трябва да прекара в болницата. Чрез подготовка на тялото за операция и подобряване на физическата функция, пациентите могат да се възстановят по-бързо и да се приберат у дома по-рано. А това може да помогне за намаляване на риска от придобити в болница инфекции, както и да намали общите разходи за грижи.

Ако планирате да се подложите на операция, говорете с вашия лекар дали предоперативната рехабилитация е подходяща за вас.

Освен рехабилитация при травми, пост и предоперативна рехабилитация, медицинският център предлага и: терапии при болки в кръста, изправителна гимнастика, програми за превенция на здравето и програми за активно дълголетие. Подробна информация за тях е представена на сайта на центъра www.medfit.bg

От медицинския център обясниха, че използват SMART технологии за контролирано и безопасно третиране на индивидуалните оплаквания чрез DAVID Health* за кинезитерапия и BTL за физиотерапия.

*MedFit Bulgaria осигурява за първи път в България пълната линия от иновативните финландски уреди за рехабилитация DAVID Health.

Прегледите, както и всички услуги, са с 50% отсъпка до края на май, по случай откриването на медицинския центъра. Запишете си час още сега на сайта на MedFit Bulgaria.


Спонсорирани публикации