Омбудсманът: Списъкът на "Възраждане" накърнява основни права от "Конституцията"

24 авг 2024 07:37, Нели Христова
215
Омбудсманът: Списъкът на "Възраждане" накърнява основни права от "Конституцията"
Снимка: БГНЕС

Списъкът с имена на учители, които са се включили в подписка срещу забраната в училище да се споменава за "нетрадиционна" сексуалност, накърнява основни права, гарантирани от Конституцията. Това изрази в позиция омбудсманът.

Списъкът беше публикуван и разпространен от "Възраждане". Ето и цялата позиция на омбудсмана:

По повод на получените жалби от граждани и професионални организации, които споделят тревога от публикация в социалните мрежи на списък на учители и обидни квалификации със заплахи за тормоз, институцията на омбудсмана на Република България изразява следната позиция:

Използването на списък с имена и работни места на лица, които публично поддържат гражданска позиция по важни обществени въпроси, както и призоваването към линчуване и саморазправа с тези лица, пряко накърнява основни права и свободи, гарантирани както от Конституцията на Република България, така и от Европейската конвенция за защита правата на човека (ЕКПЧ), от Хартата на основните права на Европейския съюз (ХОПЕС) и други международни правни актове за защита правата на човека, а именно:

Още преамбюлът на Конституцията на Република България издига във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност;

Чл. 39, ал. 1 от Конституцията на Република България гарантира правото на всеки български гражданин да изразява мнение и да го разпространява чрез слово;

Чл. 45 от Конституцията на Република България гарантира правото на гражданите на жалби, предложения и петиции до държавните органи;

Чл. 10 от ЕКПЧ гарантира правото на всеки гражданин на свобода на изразяването на мнение, което право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и разпространява информация и идеи без намеса на държавните власти;

Чл. 1 от ХОПЕС прогласява, че човешкото достойнство е ненакърнимо, трябва да се зачита и защитава от публичните власти при всички случаи и с всички средства.

В същия дух е и разпоредбата на чл. 19 от Международния пакт за граждански и политически права.

Обръщаме внимание, че правото по чл. 39 от Конституцията на Република България не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго, както и за разпалване на вражда или подбуждане към насилие над личността.

С всички свои действия публичните власти, официалните институции и организации следва да зачитат и гарантират човешкото достойнство, правото на свободно изразяване на гражданска позиция и отстояване на лично мнение, особено по отношение на обществено значими въпроси. Още повече това се дължи на педагогическите специалисти, както изрично предвижда чл. 219 ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование – „на педагогическите специалисти се дължи почит и уважение от учениците, родителите, административните органи и обществеността".

Зачитането на човешкото достойнство, на свободата на изразяване, на равенството пред закона, са основата на всяка правова държава и изграждането на справедливо демократично общество.

Всяко действие, с което се създават условия за стигматизиране на група хора, преследване, разделение и омраза в обществото, противоречи на всички водещи международни стандарти за защита правата на човека, които Република България се е ангажирала да гарантира за своите граждани като правова държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от Политика
Николай Николов ли ще замени Калин Стоянов като вътрешен министър?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ето още 1 купен ***.
170
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трепете възрожденци, без повече въпроси. Те са най гнусните от и без това гнусното народче българско
169
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дано затрият това нетолерантно племе по бързо.
168
3
 
26
 
! Отговори
мак преди 3 седмици
Аз пък мисля, че родителите имат право да знаят, кой учител подкрепя онази пропаганда. Но тях никой не ги пита и с това накърнява правото им да знаят, кой какво готви за техните деца. Ако учителите напишат подписка да речем ваканцията да е до 1.10. и огласят списъка - едва ли някой ще се трогне, че им обявиха имената, нали.
167
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сети се и тая,че има Конституция! Когато я разкъсаха с мръсните си ръце търтеите в Парламента мълча,когато киро неумното се изплю върху нея и стана премиер,мълча! Когато всячески се погазват правата на хората от продажните управници мълчи! Браво на "Възраждане"за изнесения списък,ние като родители трябва да знаем,кой се домогва с похотливите си ръце до децата ни! А всеки,който иска да изразява "гражданската си позиция" е длъжен да излиза с името и лицето си! А не да се смотава като плъх на тъмно
166
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 149: "До Реалист 147 Kакви конституционни права е упражнило Възраждане? Посочи конкретно! Създаването на списък за преследване на хора ли?" --- Чл. 39, ал. 1 oт конституцията и Чл. 10 от ЕКПЧ например, или нещеш да рабереш текстовете им? После преследването на хора по списък е все в акъла на тези които го правите, щото друго не знаете. А иначе трябва ни списък на такива т които да се пазиме.
165
0
 
26
 
! Отговори
Хлоп преди 3 седмици
Тези учители защо не излезнат да отстояват исканията си, а се крият.
164
4
 
27
 
! Отговори
Велес преди 3 седмици
"Омбудсманът: Списъкът на "Възраждане" накърнява основни права от "Конституцията"- Това нещо не е омбутсман ! Това е съвременно недоразумение, домогнало се с наглост най вероятно на този пост! И списъкът не е на "Възраждане" ! Това е техния списък, който са си направили, за да протестират, че не им позволяват вече и със закон да провеждат пъклените си джендърски идеологии!
163
4
 
13
 
! Отговори
Ко?НЕ! преди 3 седмици
Омбудсман?!!? Не си такава, а и като беше никаква те нямаше. Юрист?!:Стига, стига..... Анкета - ако не дай си Боже, опрете до съд - бихте ли платили на Ковачева да си представлява? Да +, не -.
162
20
 
4
 
! Отговори
Варненец преди 3 седмици
Той копейкин още като юноша в максуда се самоопредили! Няколко батковци излезли от затвора го самоопредилиха! А вие искате такива даскали да самоопределат децата ни?да станат като него
161
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз подозирам, че списъка Копейкин си е го е направил сам. Извадил е имената на хората, които са участвали в проекти на фондации и го е изпляскал. Излязоха хора, които казаха че не са се подписвали, а ги има там. Да не говорим, че бившата или фиктивно бившата госпожа Копейкина се финансира от Отворено общество на Сорос.
160
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като си се подписал с имено си в нещо- носи си отговорноста! Аз не искам учител подрепящ тази срамна и обидна декларация на лгпб... да се доближава до децата ми
159
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз 24/7 имам готовност да линчувам Копейкин. Поне от 2 години. Ама той се крие.
158
2
 
20
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
ЛГБТ пропагандата, я направиха част от политическата пропаганда, и като такава трябва да се забрани в учебните заведения, както всяка друга!
157
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако държавата рсботеше, Коци отдавна нямаше вече да е на свобода. Най-малкото щеше да е облечен с риза с дълги ръкави.
156
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ха ха ха Половината от учителите в списъка, изобщо не са знаели че са в него... Яко се издъниха пак. Лена Борислав е подписвала наред.
155
1
 
11
 
! Отговори
До Варненец преди 3 седмици
И статистиката с ковидболните беше същия нагласен фалшификат. Почеркът е един и същ.
154
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябва списък с ковидпрестъпниците! Забогатяха чрез внушаване на страх и ужас, заради тях много хора починаха, други станаха инвалиди, трети загубиха работата си! Списък!
153
5
 
7
 
! Отговори
Варненец преди 3 седмици
Сега пък се оказва, че голяма част от хората в списъка изобщо не са знаели че са в него и нищо не са подписвали. Случайно са видели имената си там. Явно затова не е трябвало да се показва публично.
152
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 157 Противоконституционни са действията на Копейкин, а не списъкът сам по себе си. Вие от Възраждане и да четете ли не можете? Само наготово ли вкарват пропагандата в главата?