Доц. Киселова: Президентът е господар на часовника

Според нея по-добре на избори да се даде доверие на предвидими партии, а не да се търси екзотика
Обновена: 8 юли 2024 21:28 | 8 юли 2024 20:57, Красимир Ангелов
18
Доц. Киселова: Президентът е господар на часовника

"Конституцията е дала възможности за диалог между парламентарните групи, трябва да дадем някакви шансове на втория и третия мандат. Въпреки че всяка една от партиите се кълне, че не иска да отива на избори, самият политически елит, както се самоопределят, по-скоро се държат по неподобаващ на кабинета начин", коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя припомни, че по Конституция в България има два вида правителство - редовно, излъчено от парламента, или служебно - назначено от президента. А предложеното от ДСБ техническо правителство съществува в РСМ:

"Там техническото правителство се използва, за да се обозначи служебно правителство, избрано от тяхното НС с участие на представители на ПГ, които да организират избори. Правителство, излъчено от парламент и в него нито една от партиите няма мнозинство".

По думите на доц. Киселова това ще означава правителство, в което отделни парламентарни групи са номинирали свои представители и нито една от тях няма мнозинство и е одобрено от НС с конкретни задачи.

"Това е възможно с втория и третия мандат, стига да има желание да седнат да разговарят, да уточнят кои са въпросите, които ги събират, да се търпят, да не иска всеки да води бащина дружина, изглежда невъзможно. Чудя се дали нямаме цел или качеството на хората, които се самоопределят като политически елит е много ниско", каза доц. Киселова.

В ефира на Bulgaria ON AIR тя подчерта, че е по-добре на избори да се даде доверие на предвидими партии, а не да се търси екзотика при вота.

"Президентът е господар на часовника, може да бави връчването на мандатите, въпреки че част от политическите лидери са изнервени - дали от стремежа да се отиде възможно по-бързо на избори и да няма кампания или това, че следващия парламент ще го гледат отвън. По-добре да не се пресира президентът да връчва втория проучвателен мандат. Не е ясно в ДПС кое от двете крила надделява. Ако гледаме гласуването по-скоро това на Пеевски, нека процесите в ДПС се уталожат", призова конституционалистът.

Ако Радев не избърза с връчването на втория и третия мандат доц. Киселова вижда възможни избори след средата на октомври - 20 или 27 октомври. Така предизборната кампания няма да се води през лятото.

"Третата причина, поради която се бърза, е страхът, че държавният глава би участвал в изборите - това е страх от сенките на политиците. Политическата класа трябва да се даде сметка, че ниската избирателна активност е смъртна присъда за нея, това няма да довее до поява на нови субекти, а криза, в която странни субекти ще предопределят бъдещето. И това няма да е Радев, който ги плаши и "Величие" ще бъде разумно на фона на това, което се появява", заяви доц. Киселова.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Га4е преди 2 месеца
Трябва един Орбан за България.Искаме Президентска Република с Президент Румен Радев! А, в Парламента да има 80 депутата-240 хрантутници от еничарската престъпна партия-ДъПъСъ и Пуевски, СДС и гнома, ГЕРБ и предателя-комунист Борисов,ППДБ и про100Киро и кокорчо,,Магарев/давършил школата Фрунзе в Москва, ГАРГАмел /дори не е българка и сина й е с френско гражданство,не знае български език,плъхоДенков-трябва да да вън от Парламента.За Православна Русия! За Путин! За Православна България!
15
0
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 2 месеца
Направено е с цел да види българина, че трябва да се гласува умно, а не за партии като Величие, Възраждане, ИТН, които само правят сечено на хората и не им се коалира с никой
14
1
 
1
 
! Отговори
Кисел преди 2 месеца
Престъпници са :Българските Предатели-Борисов/комунист още на 19 г ,член на БКП/, Магарев /завършил школата Фрунзе в Русия, гнома/с купена генералска титла/неграмотника про100Киро и кокорчо/п,-.е-.,да-.,л/ГАРГАмел/дори не е българка/френско гражданство,а й е детето й е френски гражданини/,Петко Петков/баща на про100Киро,забягнал във фашистка,баптистка,каторжническа Канада с ЛЮБОВНИЦАТА си/.Защо триете *** на наркоманските сащ.Нови избори на есен,ще изметем:ГЕРБ, СДС, ППДБ, ДъПъСъ.За Русия !
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как във Франция се насрочват избори и само след 2 седмици се провеждат, а в България 4 месеца се мотаят? Във Франция сега не е ли летен сезон? Или там е зима? Или на българските политици 2 седмици няма да им стигнат да купят избиратели?
12
2
 
2
 
! Отговори
фвефве преди 2 месеца
При нови избори недоразумението Величие не би трябвало да е вътре, но тяхно място може да има друго подобно. А БСП колко още ще чакат да си сменят ръководството? Стигнаха до ниво едвам прескачам бариерата. Очевидно хората не ги виждат като никаква алтернатива и за тях гласуват по инерция хора с носталгия по миналото. Ако не променят нещо до няколко години ще са напълно извън играта. Но пък може би там им е мястото.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Президентът е абсолютен секс символ. Видяхте ли го с водолазния екип? Жените ви всичките ще гласуват за него ако не спрете бирата и цацата
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има голяма паника от Радев. Паниката води до невероятни неща. Мисля, че има още много какво да видим.
9
4
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 месеца
Това не е президент ,а един посредствен провинциалист с визия от носът си,та до космите,които стърчат от него. И аз гласувах за тоя с надеждата,че посредствеността му ще се превърне поне в мост между страдащите Българи и Животът,който им бе отнет. Не че съм имал много илюзии,но той внушаваше такива.И на всичкото отгоре прикри,че Борисов ще му налее гласове...гласове,с които започна нелепато му безсмислено посредствено провинциално посмешище Имах простичката идея,че с него падат шефовете му. Уви!
8
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жената-мъж да не слага червило, прайда мина.
7
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Коя, по дяволите, е тази? Неква втасала бабка ръси акъл...
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Напротив Киселова, президентът ни е най-странният политически субект, защото официално се определя като натовски генерал а в действителност служи на Кремъл и подкрепя Путин. Такава странна птица няма никъде по света!
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хари Потър на часовника!
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Cтunчeвa нanpaвu нa Taнac Гнoмa тexнuчecku тyш...
3
2
 
12
 
! Отговори
Горчильов преди 2 месеца
Трябва да има само един мандат и президента да хвърля папката от терасата! Който я хване?
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
A Pucтe Лogkapa e тurъpът нa cegeмтe 4eнreнe ckeлeтa...
1
8
 
6
 
! Отговори
Аре действай преди 2 месеца
Този за какво протака процедурата. Ясно е, че отиваме на избори. Или очаква ДПС да ни управлява? Коя част на Делян или на Доган. Да раздава папките, да се връщат и да се ходи пак на избори. Ако иска до трети март да ги бави, пак повечето хора няма да отидат. Толкова.