Партия на президента ще спечели 60% на следващите избори

Васил Тончев: Радев очаква гласове основно от ГЕРБ, ПП-ДБ и БСП
4 юли 2024 11:23, Петър Бойчев
124
Партия на президента ще спечели 60% на следващите избори
Снимка БГНЕС

Румен Радев най-вероятно ще напусне президентската институция и ще спечели поне 60 процента на изборите. А мандата ще завърши Илияна Йотова. Тогава ще гласуват повече от 3 млн. души, а не 2.4 млн., както сега. Тази прогноза прави социологът Васил Тончев пред "Марица".

"Около изборите на 9 юни предварително се знаеше, че няма да донесат нещо ново, затова голяма част от хората не излязоха да гласуват. Но ако президентът се яви със свой проект, тогава ще е очевидно накъде ще върви развръзката, те ще решат политическата криза в страната", смята той.

Според социолога в сегашната ситуация президентът няма как да не излезе на партийната писта. "Румен Радев вече има какво да губи. Ако не жертва една година от мандата си, за да разреши тази политическа криза, той ще пропилее поне 50 процента от потенциала си сред избирателите", уверен е Тончев.

Според него ГЕРБ, ПП-ДБ, "Възраждане", партиите център, център-ляво ще загубят много сериозна част от избирателите си, които ще се преориентират към президента. От БСП също ще има сериозен отлив, въпреки че били сведени до едно твърдо ядро.

"Не вярвам ПП-ДБ да се разцепят, тъй като са в режим на оцеляване. Те са различни идеологически партии, но ги крепи анти-ГЕРБ реториката. Ако ГЕРБ не са водеща политическа сила, не знам какви ще са процесите. Там трябва да има и персонални промени, за да тръгнат нагоре. Христо Иванов даде добър пример, но Атанас Атанасов и Кирил Петков не го последваха", казва още Тончев.

Според него Пеевски налага съвършено нова визия за ДПС, като приема линията на Корнелия Нинова, когато тя оглави БСП. "Той върви само напред, мачка, действа със сила, авторитарно. Нещо, което не е било БСП преди Нинова, нито ДПС преди Пеевски. Те винаги са били много по-центристки, диалогични, с търпимост към останалите партии и вътрешните течения", казва социологът. Еднолично налагане на решения обаче не би могло според него да донесе стратегически предимства на партия на етническа основа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: изборипартия60радев
Още от Политика
Костадинов: Амбицията на Пеевски е безгранична
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
1
 
! Отговори
Справедлив преди 2 дни
Малко закъснява . И първата му работа е референдум за осигуряване независимостта на държавата и да почнем наново да я градим. Мястото ни не е в тази умираща система
108
1
 
0
 
! Отговори
007 преди 2 дни
До 101 ЕФтина??? *** си ти.
107
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Какви са тия лъготии постоянно ще спечели чушки вервайте
106
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Глупости на търкалета. Радев щял да си развали рахатя, 18те бона заплата и да ходи да гони михаля. Чак толкова гллупав не е.
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Гладния на сития не вярва. Вервайте ми. Новия месия ще се упрай.
104
5
 
8
 
! Отговори
Хайде преди 2 дни
Пак алабала с президента.
103
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Хич не вярвм
102
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Никакъв шанс, само някакви утрепняци ще гласуват за тоя. То верно, че се напълни с мизерници, но президентчето няма шанс
101
10
 
13
 
! Отговори
ще спечели преди 2 дни
опинци...не сте добре с тази ефтина пропаганда. Ами да се яви, да му гледаме сеира
100
10
 
13
 
! Отговори
Мисия преди 2 дни
Един потомък на цар...беше посрещнат,като мисия. Един агент на КГБ и ФСБ. ..Ще бъде новият мисия? Това означава...тотална изолация на България в ЕС, бизнеса ще го..Усети..,народа ще гладува,но Путин ще царува. Всеки народ си заслужава съдбата.
99
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Господи, Радев трябва да подаде оставка за обслужване на руските интереси, не да прави собствена партия! Освен ако България е част от Русия.
98
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Как се знае с колко ще спечели, като такава партия още не е създадена и е още фикция в нечия глава, когато рейтингът на президента е далеч от пожелателния в обществото? Как?! Всичко е нагласено! От Кремъл.
97
6
 
15
 
! Отговори
глупости преди 2 дни
партията мун чу ще е като абв на първанката или възхода на янеф или партийката на кас кета...т.е едно голямо нищо....освен ако не направят ала бала с машинките
96
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Йотова ще довършва мандата. Големи смешници са нашите социолози. Много вицове знаят.
95
2
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 2 дни
Йотова не може да довърши мандата,трябват нови избори за президент.
94
4
 
13
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 дни
РУНДЮ РУНТЕВ....НЕМА ДА МИ НАПРАВИ ТОЯ КЕФ ДА ФЪРЛИ ОСТАВКА....ХАХАХА ..
93
5
 
5
 
! Отговори
До 92 преди 2 дни
Ще минем и без твоя глас.За твое съжаление Роско одавна го отстреляха.
92
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Яааа,гербавите зайци как подскачат страхливо Радев да не ги отнесе.Споко бе,той още не е решил кога и дали ще прави партия,а вие наскачахте като ужилени.
91
6
 
16
 
! Отговори
ШЕ СПЕЧЕЛИ.. преди 2 дни
...КОЛКОТО СПЕЧЕЛИ ГОЦЕ, С АБВ....ХАХАХА
90
4
 
9
 
! Отговори
Гответе се преди 2 дни
В 15:00 днес Радев ще напусне президентството, а в 17:00 часа ще създаде партия. До утре сутринта ще е направил структури в цялата страна, а до понеделник ще открие офиси и в селата с до 10 човека население.