Йотова: България има нужда да излъчва послания на стабилна страна и сериозен партньор

Трябва да отидем със силна позиция на срещата на върха на НАТО, смята тя
29 юни 2024 14:22, Красимир Ангелов
96
Йотова: България има нужда да излъчва послания на стабилна страна и сериозен партньор
Снимка: БГНЕС

“България в момента има нужда да излъчва послания на стабилна страна в тази част на Европа, която и без това има достатъчно много проблеми, и на сериозен партньор - както в рамките на Европейския съюз, така и в НАТО. Затова трябва да отидем с много силна позиция на следващата среща на върха”, каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на посещение в Белоградчик.

По думите ѝ, невъзможността да се изработят предварителни позиции за срещата показва корените на политическата криза.

“Надявам се в мъдростта и разума на политическите партии да намерят добрата формула и да излъчат стабилно правителство”, допълни тя.

Самата Йотова призна, че ситуацията в страната е изключително нестабилна.

“Има голям опасност от сериозна политическа криза, която да направи така, че да не можем да се справим с Плана за възстановяване и устойчивост, с оперативните програми, нито с важни решения, които стоят пред страната ни”, коментира Йотова.

Според вицепрезидента е много трудно да има правителство на малцинството. Йотова отбеляза, че в политическата си биография е виждала няколко такива правителства. “Това не е здрава политическа основа и терен за добри политически решения, защото при всяка по-деликатна ситуация започват да се събират гласове, да се правят много тежки компромиси и най-голямата политическа сила ще е зависима от всички останали”, коментира тя, цитирана от БТА.

Всички стратегии и планове, които се правеха от много правителства за Северозападна България, си останаха в папките и това усилие в писането е обратнопропорционално на резултатите, коментира Илияна Йотова. Политическата криза има измерение в общините и най-вече върху българските граждани, защото кметовете, колкото и да са амбициозни, такова е законодателното устройство на държавата, че в един момент опират до националните власти – по отношение на отпускането на европейските средства, националните планове, цени, обществени поръчки, отбеляза тя.

Йотова допълни, че в момента обществото ни е на кръстопът. “Всички трябва да осъзнаем, че България е нашата държава и усилието трябва да бъде общо. Много се надявам следващият кабинет да дойде с управленска програма. Уморихме се от "сглобки", пазарлъци, договорки. Нека тези, които искат и имат намерение да управляват, да представят пред българските граждани кои са петте приоритета, които ще развива България, за да задържим младите хора”, каза Йотова.

Българската православна църква (БПЦ) е в основата на българското възраждане, в строежа и в създаването на българската нация, коментира вицепрезидентът предстоящия избор на български патриарх. “БПЦ винаги е била не само упование, но и източник на стабилност, помагала е в най-трудните и деликатни моменти от българската история. И сега, когато имаме своите съмнения, има напрежение в обществото, конфликти и омраза помежду ни, се надявам, че една стабилна Православна църква, начело с нов патриарх, ще бъде част и залог от това обществото ни да се успокои и да поеме по пътя към единението”, допълни вицепрезидентът.

Йотова коментира и споровете и проблемите с новите власти в Северна Македония.

“Ще повярвам, че нещата са се променили по отношение спазването на човешките права и Република Северна Македония е направила крачки по пътя на своето европейско членство, тогава, когато всички македонци с български паспорти няма да се страхуват да кажат, че са българи и имат български произход”, коментира Йотова.

По думите й е много тревожно изявлението на новия министър-председател на Република Северна Македония, че никога няма да допусне българите да бъдат записани в конституцията.

“Това е регрес и връщане назад, потъпкване на европейските правила, отстъпление от европейски позиции. Така че, той първо трябва да даде отчет пред своите съграждани защо не иска Република Северна Македония да стане част от ЕС”, допълни тя. (БТА, Росен Младенов)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от Политика
Много е вероятно Байдън да не стигне до изборите през ноември, смята Боян Чуков
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
6
 
! Отговори
akudф преди 4 дни
това е така защото обръчите от фирми в България нямат интерес тя да е стабилна да влезне в Европейския съюз защото няма да мога да си изперат откраднатите милиарди както и да крадат нови. кога политиците ще признаете че сте усвоили едва 30% от това което ни дава Европа а усолено само толкова защото само от тези проекти може да се краде а от другите трябва да се прави!
59
1
 
3
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 4 дни
ГУУЛЕМА СКУКА !
58
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
крадев само да каже какъв го дири в ЮАР преди да убият онзи с 500 милиона евра активи Къро ли беше къв беше и сега какъв го дири по никое време в Черна Гора като хванаха 30 тона кокаинец трафикиран от черногорци и българи.
57
0
 
14
 
! Отговори
Наско преди 4 дни
Йотова,нищо общо с реалността в България!Далече си от видимото! За невидимото,питай Гадев!
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
крадев не че е много против войната и нато, не е простт той като фицо, просто иска да прави партия и не иска да си прави политическо сепуку като подпише за войната. искаме белият вълк за премиер с депесе и ГРОБ и да го пратим на НАТО да видим дето се нарича генерал на русия и полковник от американските служби как ще се справи милият. много ми напомня за ванката на славуца кучиндолският импотентняк.
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Ха ха, Муахаха. ГЕРБ постори пАтока на Путин, ГЕРБ нарочно саботираха интерконектора с Гърция, ГЕРБ не си събираха дължимите данъци от Лукойл и още мноооого неща, които показват, че ГЕРБ са чиста руска партия представяща се за "европейска".
54
3
 
1
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 4 дни
До Анонимен 58 НИШТО НЕ РАЗБИРАШ ОТ ИРОНИЯ ШМАКИ ФОККИ !
53
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 дни
В такъв случай подавайте оставки.
52
3
 
1
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 4 дни
ГЛЕ СА ! КОИ ГЛЕА НА БУЛГАРИЕ СЕРИОЗНО ?
51
0
 
3
 
! Отговори
Кога?! преди 4 дни
Кога ще помилваш Иванчева ***, червена и в червата Червенокоске?! И защо помилва толкова много престъпници и убийци?! Защото така ти е наредил Зеленият чорап, а пък на него е наредил КОЙ? Как КОЙ? - туловище то Пеевски и Мутрата от СИК - Банкя?! Ти торба с фекалии ли имаш там, където трябва да имаш сърце ***, мазна комунистке?! Иванчева има малко дете, което расте без майка ***, кремълска слугиньо!
50
1
 
5
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 4 дни
НЕ Я АРЕСФАМЕ ТАЯ ДАМА !
49
0
 
0
 
! Отговори
До Диагноза преди 4 дни
Превземането на ДПС, как те касае?
48
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 дни
С тия мазни приказки Фелдфебелът и Йотова ще се опитат да правят партия , за да се измъкне Радев от разследване в края на мандата! Било и омръзнало от кризи,които сами създадоха! На простобългарски...Ай'сиктир!
47
0
 
3
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 4 дни
ДРУГАРКО ИОТОВА ВИЕ СТЕ ЛЕЕКО ЛУДА ! ТВА Е ОТ ТЕМПЕРАТИУРИТЕ И ВАШТО ТЕГЛО У КИЛАГРАМИ !
46
2
 
3
 
! Отговори
Диагноза българин преди 4 дни
Колко да е стабилна, като с апатия оставихме един намагнитен еничарин да дерибейства. Превзема ДПС, превзел е герб.
45
2
 
3
 
! Отговори
Ха ха, преди 4 дни
...ГЕРБ били "руска"партия? Някои верно са с извратено чувство за хумор! ГЕРБ първи внесоха предложение за изнасяне оръжие за Украйна, и ПП-тата и Чалгата не го внесоха за разглеждане!
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Яз редовно пия йод!
43
2
 
0
 
! Отговори
Ааа не,мерси,Йотова! преди 4 дни
България няма нужда от нито един от вас, управляващите колонията БългЕрия през последните 35 години "демократичен преход към лозунгова демокрация и евроатлантически ценности" (каквото и да значи това)... България има нужда от държавници с гръбнак,които да отстояват българските национални интереси пред тези на КраваршингтЪн,Мацква,Тел Авив, ИстанбулларЪ и пред брюкСелските зелки! Докато всички вие пребоядисани ***,сега демокрадци не бъдете изметени от властта,няма бъдеще за България!
42
4
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 дни
До Анонимен 34 "Защо не излизате с юмруците или вече си имате сигурен втори мандат" То тогава това беше номера - да се направят на "опозиция" на ГЕРБ, за да им "поверват" за втория мандат - и им се получи на червените фашисти. За съжаление на всички истински българи. А сега пак са се прегърнали и въртят на малкия си пръст българите заедно с останалите руски наколенки от ГЕРБ, ДПС, ПП, Възраждане, ИТН и Величие.
41
1
 
6
 
! Отговори
Стига бе, преди 4 дни
...точно Тая, която стоеше плътно до превратаджията Радев, когато в най-зловещата Ковид-криза размахваше юмрук и насъскваше две тълпи една срещу друга, и точно тая да говори за "стабилност", си е повече от перверзия! Много празни приказки, подсладени обилно с демагогия, и говори за "политическа" криза! Че нали точно от вас тръгнаха всички кризи...и политическа, и Конституционна, Парламентарна, социална , енергийна,социална, морална, междуинституционална, ...