Украйна, Русия, война... Ето каква е позицията ни за Срещата на върха на НАТО

Тя не се е променила от досегашните
28 юни 2024 14:34, Александър Попов
390
Украйна, Русия, война... Ето каква е позицията ни за Срещата на върха на НАТО
Снимка: БГНЕС

Позицията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която Министерският съвет одобри, отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна, както на национално, така и на съюзническо ниво. Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание.

Българската позиция се разработва в детайли в продължение на близо година от Постоянната делегация на България в НАТО, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Документът е класифициран както се постъпва винаги, когато става дума за позиции на Република България по въпроси на външната политика и по актуални международни въпроси, нерегламентираният достъп до които би се отразил неблагоприятно на интересите на държавата. Една от причините е, че документът реферира към редица други вътрешни за Алианса процеси и съюзнически материали, включително такива с най-висок гриф на секретност.

Независимо, че не подлежи на публикуване, документът за Срещата на върха във Вашингтон, не съдържа никакви позиции, които да са различни от досега заявяваните от България:

- България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на бруталната руска военна агресия срещу Украйна.

- Страната ни твърдо подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност.

- Мирен изход от войната не може да бъде за сметка на териториалната цялост на Украйна. Русия следва да спазва международното право.

- Агресията на Русия срещу Украйна е конфликт между тези две държави и НАТО не следва да бъде пряк участник в тази война.  България е за препотвърждаването на подкрепата на НАТО за Киев – с военнотехнически средства, с обучение на личен състав извън територията на Украйна.

- Страната ни подкрепя плановете, които са разработени по настояване на страните по Източния фланг и присъствието на войски на НАТО на Източния фланг. Това засилва отбранителните способности на Алианса и допълнително гарантира колективната отбрана.

- До момента не е обсъждано и не се предвижда никакво обсъждане на изпращане на български войски в Украйна.

- България има готовност да продължи да оказва военнотехническа помощ на Украйна. Досега страната ни е осигурила общо 6 пакета военнотехническа помощ, която не е безвъзмездна и се компенсира по три линии – европейския инструмент за мир, международното финансово подпомагане или чрез други съюзни държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Верно, десет месеца мислили, мислили и накрая нищо.
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
34
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изпращането на Български войски на фронта в Украйна не е обсъждано, защото това решение не подлежи на обсъждане. То не се взима на национално ниво..
33
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако Русия победи, дори да се стигне до преговори само, това означава стратегическо поражение за запада. Западът е готов да стигне до край, за какво му е на западът свят, в който те няма да са господари и ще живеят бедно като африканци - без ресурси, без продоволствия, а Русия и Китай ще се развиват.
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Иначе казано крайно глупави и развалени хора кроят нещо с 100% вероятност за провал.
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Министърът на отбраната на РФ заповяда на ГЩ на РФ да предприеме необходимите мерки за недопускане на пиндостански безпилотни разузнавателни полети над Черно море.
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нали е секретно, бе? Кое му е секретното щом я публикувате? Баламосват ни.
29
5
 
11
 
! Отговори
паф преди 1 седмица
какво сте се подплашили бе, зайци? каква война бе? това си е военна операция за връщане на у-крайната област към руската федерация! ....и друго не ги интересува братушките! сейчас панимаете?
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе с две думи кото ни дадат ще го подпишеме .Но няма да ви казваме какво сме подписали защото е държавна тайна! Абе май ще бъдеме на първата линия във войната която се готви а нашите американски приятели ще ни продават оръжие и ще ни пазят в гръб от Щатите.Щото видите ли кабинета решил това сам!
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Герои на Чалгария, Слава на Свинския Триумвират - Боко Глигана, Тошо Шопара и Пеевски Прасуна! Ние ще победим Северна Корея и Ким Чен Ун! Нека най-големите прасета победят! Слава Сланина! Квик Хайл Хитлер Хоген!
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Десет месеца я готвят тази позиция и накрая се оказа 1 лист.
25
0
 
17
 
! Отговори
дрън-дрън-ярини преди 1 седмица
Замазват гафа с голямата БАДАНАРКА !!!!!
24
11
 
2
 
! Отговори
До долните преди 1 седмица
Очевидно си неграмотен. Сравнението е между Косово и Украйна, а не между Косово и Русия. А Зеленски има православно вероизповедание, факт. Виж, за КГБ църквата в Русия е спорно.
23
7
 
6
 
! Отговори
Х преди 1 седмица
бай Г и неговите глупости. Щели сме да пращаме войски в Украйна. Никой няма да ни кара да пращаме и какво можем да пратим? Около 20 човека с пръчки. Осъзнавате ли колко малка и слаба държава сме? Ние сме в НАТО от съжаление. Никой не очаква от нас военна сила. Ние сме дребният, който се движи с големите батковци.
22
1
 
27
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 седмица
С други думи делегацията папагалски ще повтаря каквото и наредят от Фашингтон.
21
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Членството в отан дава на правителствата на страните-членки измамното усещане, че са в безопасност. Опичайте си ума. Казаха ви "Преминахте всички възможни червени линии". Пиндостан е далеч и не му пука. Народите на Европа са на топа на устата.
20
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо нямаше РЕФЕРЕНДУМ за нато а Соломон Паси , на времето, директно ни вкара в нато ?
19
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всеки път,размишлявайки върху териториалната цялост и неизползване на сила, спомнете си 1999 г. и агресията на НАТО срещу Югославия и опита за отцепване на Косово и Метохия. Говорейки за ненамеса във вътрешните работи, спомнете си западните емисари на киевския майдан.Спомнете си хилядите и хиляди хора, които се удавиха в Средиземно море, опитвайки се да избягат от отчаянието от последствията от хуманитарните интервенции, извършвани от Запада в името на прословутия ред, основан на правила.
18
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Tикво малка, къде виждаш ти национален интерес на България в САЩ? Такъв жалък главоч не сме имали никога! Дори тиквата имаше някакво елементарно ниво на себеуважение, въпреки че, и на него това му е много чуждо! Роби сте всички! а ГЕРБ не трябва повече да припарва до никаква форма на власт. Ако пРезидентът беше умен щеше вече да ти е бил шута, но и той се наглася според вятъра.
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украйна,Русия,война.Три думи без конкретика е обида за гражданите и срам за този,който ги произнася.С други думи,Главчо ще се поразходи и ще подпише нещо,което другите са решили,без да му искат мнението и да се съобразяват с него.И без това нищо не разбира от материята,която ще се обсъжда.