Украйна, Русия, война... Ето каква е позицията ни за Срещата на върха на НАТО

Тя не се е променила от досегашните
28 юни 2024 14:34, Александър Попов
390
Украйна, Русия, война... Ето каква е позицията ни за Срещата на върха на НАТО
Снимка: БГНЕС

Позицията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която Министерският съвет одобри, отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна, както на национално, така и на съюзническо ниво. Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание.

Българската позиция се разработва в детайли в продължение на близо година от Постоянната делегация на България в НАТО, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Документът е класифициран както се постъпва винаги, когато става дума за позиции на Република България по въпроси на външната политика и по актуални международни въпроси, нерегламентираният достъп до които би се отразил неблагоприятно на интересите на държавата. Една от причините е, че документът реферира към редица други вътрешни за Алианса процеси и съюзнически материали, включително такива с най-висок гриф на секретност.

Независимо, че не подлежи на публикуване, документът за Срещата на върха във Вашингтон, не съдържа никакви позиции, които да са различни от досега заявяваните от България:

- България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на бруталната руска военна агресия срещу Украйна.

- Страната ни твърдо подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност.

- Мирен изход от войната не може да бъде за сметка на териториалната цялост на Украйна. Русия следва да спазва международното право.

- Агресията на Русия срещу Украйна е конфликт между тези две държави и НАТО не следва да бъде пряк участник в тази война.  България е за препотвърждаването на подкрепата на НАТО за Киев – с военнотехнически средства, с обучение на личен състав извън територията на Украйна.

- Страната ни подкрепя плановете, които са разработени по настояване на страните по Източния фланг и присъствието на войски на НАТО на Източния фланг. Това засилва отбранителните способности на Алианса и допълнително гарантира колективната отбрана.

- До момента не е обсъждано и не се предвижда никакво обсъждане на изпращане на български войски в Украйна.

- България има готовност да продължи да оказва военнотехническа помощ на Украйна. Досега страната ни е осигурила общо 6 пакета военнотехническа помощ, която не е безвъзмездна и се компенсира по три линии – европейския инструмент за мир, международното финансово подпомагане или чрез други съюзни държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
11
 
! Отговори
ало ало преди 3 месеца
ало, запад..ало, янки...няма да може да заграбите тази земя, защото тя е руска от векове и....просто путин не дава!
54
4
 
12
 
! Отговори
Байг аньо преди 3 месеца
Ако Чългария продължава да изпълнява волята на пендосите, против националните си интереси, и участва във войната на Украйна, то Чългария рискува да загуби цялата Родопа и Добруджа.
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А как върви Източния фронт ще се обсъжда ли ?
52
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България няма нужда да обсъжда изпращането на войски в Украйна. България декларира пълната си подкрепа за всяко едно решение на НАТО, пък било и то решение за изпращане на войска на фронта. Ние ше го изпълним.
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАТО няма правен интерес в тази война! Както и Естония и прочие.
50
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първо ще изпратим родните руззолюбци на фронта. Ще бъде красиво. Да се омажат с "братушките" им.
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Позицията уж била държавна тайна, а те взеха, че я разкриха. Вярва ли някой?
48
1
 
19
 
! Отговори
коментар преди 3 месеца
Това е герберо шарлатански депессрски слугинаж, който го слушаме и той се изпълнява от близо година и нещо! Радев не би се притеснил от подобно жалко падение на трите продажни партии. Има нещо друго, което е в графа класифицирана информация и то нито ще бъде огласено, нито ще се публикува някъде!
47
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
там на кръглата маса ще се разпределят квотите - кой, колко войници ще даде на зеления плъх за пушечно месо! дерзайте!
46
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И да вият и да късат ризи *** баааклюци, все тая. Позицията е ясно изразена. Точка по точка! Музика за ушите ми воят на парадеффци
45
3
 
19
 
! Отговори
да де, но преди 3 месеца
"Агресията на Русия срещу Украйна е конфликт между тези две държави и НАТО не следва да бъде пряк участник в тази война." - НО НАТО е пряк участник. Оръжия, инструктори, наземно, въздушно и сателитни разузнаване. Милиарди кеш и оръжия какво са? Само слепец не го вижда, а *** умник не го разбира.
44
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Недо-държава Украйна: знаме - от Долна Австрия, герб - хазарска тамга, химн - полска "незгинела", територия - открадната от Русия, население - видиотени укродебили, украинска мова - измислен език на доярките и овчарите, който никой не го знае, история - фантазии на душевно-болни.
43
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зеленски не е легитимен.
42
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По стата традиция България заема страната на губещите във която и да е война. Историята го доказва.
41
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Toва правителство няма никаква легитимност и е чудно как още стои. Кой го е избирал пък този сметкаджия от Сметната палата да ръководи войски и държава?
40
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разберете, че на никого не му пука какво е заповядала миризливата руска пияница. Първо да си смени *** ***, да изтрезнее и после да "заповядва".
39
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега убиват 50 годишните. Като ги убият всичките почват 60 годишните и 18 годишните. А когато убият и тях, трябва да се вкарат хора от източна Европа.
38
3
 
12
 
! Отговори
Дедо Поп преди 3 месеца
Зелята - евреин и православие ! Дяволът и Евангелието !
37
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И с кое точно не е съгласен Радев?
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Верно, десет месеца мислили, мислили и накрая нищо.