Под 1,5% ще бъде увеличението на тока за бита от юли

Либерализацията не е скок на цената, а възможност да избираш доставчик
16 юни 2024 22:45, Анисия Иванова
35
Под 1,5% ще бъде увеличението на тока за бита от юли
Снимка: БГНЕС

Увеличението на цената на електроенергията за битовите потребители ще бъде средно под 1,5% за трите оператора на разпределителните мрежи от 1 юли, каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в предаването „Защо, господин министър“ по бТВ.

По думите му правилното структуриране на разходите за АЕЦ „Козлодуй“ е причината да не се увеличи много цената на електроенергията.

На въпрос каква е цената на това усилие маржът на увеличение на цената да е много малък Малинов обясни: „Покриване на дефицита във фонд „Сигурност на електроенергийната система“, който и към днешна дата е към 500 млн. лева, защото в противен случай този дефицит Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябваше да го вземе предвид и да го покрие в новия регулаторен период, който ще започне от 1 юли. Другото е произведената електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“. Тя заема над 40% в дела за цената за бита“.

Според Малинов увеличението на цената на електроенергията, която е определено от КЕВР, е справедливо и то е значително под инфлационния индекс.

За това дали ще загубим пари от Плана за възстановяване заради забавянето с година на либерализацията на пазара на ток той каза: „Въпрос е на правилно управление и защитна позиция пред Европейската комисия. Ние сме част от Европейския съюз и не стоим от двете страни на барикадата. Считам, че ако правителството правилно определи своите приоритети и защити позицията си именно с аргументи, че не е отложена либерализацията и тя ще се случи, не би следвало да загубим средства".

Министърът подчерта, че либерализацията на пазара на електричество не е отложена и добави, че така или иначе пълната либерализация за цената на дребно за битовите потребители и по сега действащия закон ще се случи от 1 януари 2026 г. „Беше отложен механизмът, по който ще бъде компенсиран бита за този период от 1 юли тази година до следващата година. Не бяхме готови за този момент. Либерализацията не е поскъпване на цената, а възможността да си избираш доставчик на електроенергия и правилно да планираш своето потребление на електроенергия", коментира Малинов.

На въпрос за това дали би останал на поста министър на енергетиката в редовен кабинет Малинов каза: „Към настоящия момент нямам предложения. Бих обмислил едно такова предложение. Трябва да има правителство, с ясен мандат, с евроатлантическа целенасоченост, което в един обозрим хоризонт да поеме управлението на България“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: юлиценатокенергетика
Още от Общество
Пламен Димитров: ГЕРБ, ДПС и ИТН може би ще направят кабинет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 1 седмица
А нощната тарифа като я махнат реално увеличението излиза , че е над 25%...
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А коагто отиде на 84 тотинки и казаха, че другия месец ще е 1.04 лева за бизнеса? А? Помните ли? Беше преди 20 годни, а преди 20 месеца!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Таня - Ха ... АХ . АХХАХАХХА! Олеле! ХАХА ХА АХАХ А ХА ! Аххх колко си загубенооо!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 10 - Явно не познаваш алчността. Може и да я нямаш в себе си, но някой ден ще се сблъскаш с нея.
9
1
 
14
 
! Отговори
6 преди 1 седмица
Защо ще увеличават цената на тока? Малки са им заплатите на тези айдуци ли? Ей,Оправленци,всичко е на ток!Това е ток убиец на хората!Съвсем обедняхме с вашата демокрация!Вървете си!Величие идвай на власт! Тези ни изядоха!
8
16
 
4
 
! Отговори
Таня преди 1 седмица
Около 400лв ток плащаме зимата. Сега ще е около 406... А възнагражденията ни се увеличиха с по няколко стотин лева. Добре е.
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тока няма значение с колко ще го увеличат,важно е да има помощ за Украйна.Българите кучета ги яли.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тока няма да поскъпне от либерализацията, но ако случайно поскъпне да знаете, че Путин ще е виновен.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Глупости, не било поскъпване, а възможност. Тези лъжи ги слушам всеки път, когато правят нещо във моя вреда като потребител. На всичкото отгоре негодниците ще въведат и такса електромер - дори да не ползваш ток през месеца, пак ще плащаш. Научиха се на лошо с тия такси - тока ще стане като услугите на мобилните оператори (имаш такса и дори да не говориш по телефона, пак плащаш).
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що не го намалите с толкова?
3
1
 
24
 
! Отговори
Муахаха преди 1 седмица
Блажени са Вервующите! то и Инфлацията е 6%, ама цените на Раните са по 300% спрямо 2021 година!
2
2
 
12
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 седмица
Тока с бензин,или нафта се транспортира?
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нали се отървахме от лошите