Зафиров: Възможно е БСП да подкрепи кабинет

Обясни, че става въпрос за правителство без политически лидери
12 юни 2024 11:00, Елка Василева
29
Зафиров: Възможно е БСП да подкрепи кабинет
Снимка: архив, БГНЕС

"Възможно е да подкрепим кабинет, стига той да отговаря на нашите виждания". Това заяви пред Нова Атанас Зафиров от ръководството на БСП.  

Той потвърди, че става въпрос за технически кабинет, без политически лидери. "Няма как да подкрепим кабинет с премиер Борисов", каза Зафиров.

Още по темата
Запитан дали ще застанат зад правителство, ако то е с мандат на ГЕРБ, Зафиров отговори: "Все с някакъв мандат трябва да бъде".

"Тези неща, които говоря, са с голяма доза условност, тъй като решенията ще ги взимат нашият Национален орган и парламентарната ни група, която още не е ясно в какъв състав ще бъде", каза Зафиров.

На въпрос дали е от значение ще предлага ли БСП експерти, Зафиров каза: "Това е процедура, която трябва да бъде уточнена. При всички положения, ако партията ни подкрепя такъв кабинет, трябва да има лостове за влияние, за въздействие върху политиките, които провежда този кабинет", каза Зафиров.

"Дълбоко съм убеден, че правителството трябва да бъде подкрепяно по възможност от всички политически сили в това НС. Това е по-добрият вариант. Нови избори рискуват тотална делегитимация на българския парламент и раждане на истински политически чудовища. На тези избори това само беше загатнато", каза Зафиров.

Оставката на Корнелия Нинова е реален акт на поемане на отговорност за изключително слабите резултати на партията, коментира още той. „Смятам, че това е нормалното поведение на политически лидер на партия, която е загубила изборите”, каза Зафиров. И допълни, че не е коментирано дали Нинова пак ще се кандидатира за поста.

"Не сме коментирали това на вчерашното заседание на Изпълнителното бюро, което не беше леко на фона на резултатите. Смятам, че оставката ѝ е искрена", каза Зафиров.  

"Така или иначе, мандатът на Нинова изтича след няколко месеца. Нормалната процедура, разписана в устава, е при доброволно подадена оставка да се избира някой от заместниците, който да довърши мандата. Аз лично до края му ще продължа да участвам в работата на това ръководство", заяви Зафиров.

"Не само ние губим гласове. Но при нас тези процеси са по-видими, повтарят се, което показва тенденция", коментира Зафиров.

Относно призивите за незабавно свикване на Конгрес на партията политикът заяви, че се надява на Националния съвет да се получи смислена дискусия по въпроса.

Запитан дали Крум Зарков може да оглави партията, или пък отново Сергей Станишев, Зафиров каза, че последните няколко кампании не ги е виждал в действие.

"Кой как ще се връща, си е негов проблем. Убеден съм, че следващото ръководство на партията, дори и временното, трябва да подаде ръка на всички, които са обидени, засегнати, пренебрегнати, загубили участие в активния живот на партията", каза Зафиров.

"Ако някой си представя, че БСП е отслабена и ще е лесна плячка, това няма да бъде допуснато. Има кръгове и среди, които се опитват да овладеят БСП, да я направят послушна", каза Зафиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от Политика
Владимир Малинов: България ще подпомогне енергийния сектор на Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мания за Величие с фараони и Частни военни компании като Вагнер. Тука е за прокурор и затвор.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е как бре Другарю Зафиров? МутроКомуниста още се крие и Не се е Изходил по въпроса,та вие вече " кабинет" му " спретнахте"??-:( Бегайте бре Червени ***!!! МутроКомуниста Въздух не бива да му се позволява да Диша,той " правителство" вече Му е спретнал??!-:(Време е да прекратите съществуването си заедно с шайката ГЕРБ!!
25
0
 
2
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 седмици
Корнелия Нинова опази БСП от коалиция с ГЕРБ. Всички останали стари партии си минаха от реда като патерици на Бойко. Дори само това да беше направила заслужава да я изпратят с почести.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
както каза един социолог, сега се купуват не отделни избиратели, а цели секции. И тъй като Корнелия Нинова изгони всички милионери от БСП, няма кой да напазарува секции. Това е истината. истина е също, ч от СДС нищо не остана, от "синя България" никой май досега не се е появил на екран да се изкаже по повод "изборите".
23
2
 
7
 
! Отговори
хаха преди 2 седмици
Тия се уплашиха, че при следващи избори може и да не минат бариерата. *** добре си свърши работата, съсипа БСП, а с подкрепа на ГЕРБ за правителство тотално ще я погребе.
22
2
 
6
 
! Отговори
БКП преди 2 седмици
Ами не е само възможно, ами сигурно. Зафирчов как иначе на теферич ще си пие ракията? И Корни да му носи слатката...
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
страх голям, при нови избори могат да изпаднат от парламента, пък и повечето покриха два мандата, как ще се оправят без сладката депутатска заплата, затова Вигенин и Гечев ги пратиха евродепутати
20
0
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 седмици
Оди да сгънеш няколко бургера. Не си ти, когато си гладен
19
1
 
12
 
! Отговори
Праведен преди 2 седмици
И тоя не е у РЕД !
18
1
 
10
 
! Отговори
Нинова преди 2 седмици
БСП успяха ли да влязат в парламента?
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма как да подкрепят кабинет с премиер Борисов. Остава само Пеевски. Честити, Шиши. Най-накрая и ти ще я поемеш тая отговорност.
16
7
 
6
 
! Отговори
ЕВРОЗОНА,ШЕНГЕН,НАТО преди 2 седмици
ТОВА Е ЖЕЛАНИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ БЪЛГАРИ....... ЕДИН БЪЛГАРИН НЕ Е ЕМИГРИРАЛ И НЕ ЖИВЕЕ В РУСИЯ......
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Неадекват , Буци и Шиши отговарят на вашите " разбирания " , ей не можете да се усетите и се изпущате обилно заради хранилката , верно са свързани процеси , ама некакси затънахте в лa..на.
14
2
 
13
 
! Отговори
широ преди 2 седмици
никой няма да се учуди! заради властта, кръв серете вече!
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пак ли кабинет на всяка цена? МАлко достойнство има останало, ли за пари правим всичко, И с всеки....
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само като видиш фигурата на Зафиров ти става ясно, че БСП не е отслабнало
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А ние се чудехме кой измежду ИТН, Възраждане и БСП ще поддаде... Ясно защо махнахте Нинова, при нея подкрепа за ГЕРБ би била абсурдна
10
8
 
6
 
! Отговори
Бау преди 2 седмици
Възможно е, щото да изкарате още един мандат депутат, че както е тръгнало.... Аман от ***! Само Величие!
9
2
 
8
 
! Отговори
Чудя се преди 2 седмици
Тоя да не е брат на шишиТльст е като негоНе е от глад явно
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ВЪЗМОЖНО Е САХАРА ДА СТАНЕ ЦВЕТУЩА ГРАДИНА,ДА ПАДНЕ МЕТЕОРИТ И ДА ПРОБИЕ ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ,ДА ИЗПРАТИМ ПОСЕЛЕНИЕ НА ЛУНАТА, МАРС И ВСЕЛЕНАТА,ДА ВЛЕЗЕ АКЪЛ В К*У*Х*И*Т*Е ГЛАВИ НА БСП... ЗАФИРОВ, КОЕ ОТ ИЗБРОЕНИТЕ ИЗБИРАШ??...