С една трета намаляха гласовете за ДПС от Турция

У нас обаче те нарастват
12 юни 2024 11:25, Стела Стоянова
29
С една трета намаляха гласовете за ДПС от Турция
Снимка БГНЕС

Гласовете на изселниците в Турция за ДПС отбелязаха рязък спад на изборите. На вота на 2 април 2023 г., когато партията все още се оглавяваше от Мустафа Карадайъ, за ДПС гласуваха 61 467 избиратели с двойно гражданство от югоизточната ни съседка. Сега тези избиратели са намалели до 41 995 души, пише "Сега".

За отбелязване е, че процентният дял на ДПС от гласовете в Турция остава практически същият – сега е 93 на сто, а на предните избори беше почти 94 на сто. Така се получава, защото другите формации не работят, за да спечелят гласове там, или усилията им се провалят. Кирил Петков и Николай Денков от ПП-ДБ, например, посетиха Бурса по време на предизборната кампания. Резултатът на десните обаче дори намалява в сравнение с миналата година – от 1106 гласа тогава на едва 531 гласа сега. Същото се забелязва и при ГЕРБ-СДС – от 1307 на 814.

Гласовете на ДПС на национално равнище нарастват от 347 700 преди до 366 562 сега. След изборите през април 2023 г. движението беше четвърта политическа сила, а сега е втора, като тук оказва въздействие и спадащата избирателна активност.

В Кърджали, където Пеевски оглави листата, движението отбелязва ръст – гласовете му се увеличават от 47 433 миналата година на 55 127 сега. Това означава, че Пеевски не само е запазил досегашния вот, но и го е разширил. Същото се наблюдава и в другия район, където водеше листата – Благоевградският, където избирателите нарастват от 23 333 души на 30 118 души. Там движението силно скъсява дистанцията с първенеца ГЕРБ-СДС – на миналите избори герберите водеха с 14 хиляди гласа, а сега само с около 4000.

В съседния Кюстендилски район гласовете за ДПС скачат тройно – от 1111 на 3587, благодарение на което партията е трета сила в района и може да спечели мандат там за първи път. В Пазарджик движението продължава да има близо 14 хиляди гласа, както преди, но се изкачва до втора сила заради срива на ПП-ДБ, които двойно намаляват резултата си.

В по-голямата част от страната ДПС добавя избиратели, на места малко, на други повече: в Софийска област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч (където ръстът е почти двоен и също има шанс за мандат), Габрово, Русе, Разград, Търговище (особено силен скок - от 11 844 на 17 244 гласа), Силистра, Шумен, Добрич, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Смолян (където ДПС задминава ГЕРБ и става първа сила), дори в един столичен район - 25-и (макар и скромно – от 982 на 1792 гласа).

Спадове се наблюдават във Варна, Велико Търново, Бургас (но заради отстъплението на ПП-ДБ в морския град ДПС става втора сила), Пловдив област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: ДПСизбориТурция
Още от Общество
Предлагат нов начин за образуване на цената на водата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ГЛАСОВЕТЕ ОТ АЛТЕРНАТИВНИТЕ ДПС-та (МЕХМЕД ДИКМЕ И ДР.) СЕ ПРЕЛИВАТ КЪМ ШОПАРЛАНДСКОТО ДПС И ТОВА ВЪПРЕКИ СПАДА В АКТИВНОСТТА В ТУРЦИЯ + КУПЕНИТЕ ГЛАСОВЕ СПОМЕНАТИ ВЧЕРА ОТ БНТ... NOTHING EXTRAORDINARY!!!...
20
0
 
3
 
! Отговори
Еконт Гонзалес преди 2 седмици
Ми те в Турция свинско не ядат , та нормално е след смяната в ръководството на ДПС ...
19
0
 
3
 
! Отговори
ОК преди 2 седмици
До АзъКанъАьъ7112136860 ОК, всичко това, което си изброил е вярно. Обаче тогава защо толкова надъхано плюеш по партиите, които се опитват да го предотвратят? Ако някой се опитва да направи нещо по въпроса, барем не го плюй, ОК?
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Народът е много беден и много ***. В един от градовете в монтанска област, за ДПС са гласували над 2200 човека... за всички останали партии по 300, 400, 800 за ГЕРБ. Там ЕДИН турчин няма, ЕДИН. И *** не са чак толкова много... Смятайте за какво купуване на гласове става въпрос.
17
0
 
7
 
! Отговори
Абдулкарим преди 2 седмици
До АзъКанъАзъ7112136860 Видях теам, където плюскаш телешки стек и се наливаш с уиски. После се оттеглли с любовника си Махмуд и неговите приятели в една кабинка в клозета на гарата да си правите 1001 нощи.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До АзъКанъАьъ7112136860 гледам Гледам те вчера, как си се разплул като махараджа насред улицата и леко си си повдигнал рокличката, за да ти мравки по чурчето. Що за странен фетиш имаш, ефенди?
15
4
 
9
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 седмици
Както в Смолян,така и в превзет от турци след Десети ноември Благоевград имаше секционни комисии с членове само от турски произход,които цял следобед вписваха данните на извозени от Турция паспорти и гласуваха вместо роднините си ,които живеят в Турция. Цел на турците е да откъснат Благоевград и Кюстендил от България и ги връчат на Северна Македония .Намерението им е да връчат и Силистра,Русе,Видин на румънците и сърбите.Тези избори трябва да бъдат анулирани и да се измоли Правителство от САЩ!
14
3
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАьъ7112136860 преди 2 седмици
Конкретно в Смолян имаше няколко хиляди гласа за ДПС,които идват от гласували по десетки пъти с чужди липнощи документи на предимно възрастни турци ,които живеят в Бурса. Разбира се,при наличието на секционни комисии с членове само турци,п..о..м..а..ц..и.. и роми не е трудно един да гласува трийсет пъти. И не е само в Смолян,но Смолян е стратегическо исторически място и им беше нужен за бъдещо отцепване на Родопите от България. След Десети турците масово се заселиха и по западните покрайнини .
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 9, защото станишев им даде областната управа, така е и в Добрич, първо костов даде всички гласове от Турция в Добрич и по негово време имаше депутати само от ДПС и един на БСП, после Станишев им даде областната управа и сега ромите гласуват за ДПС
12
5
 
7
 
! Отговори
АзъКанъАьъ7112136860 преди 2 седмици
Лъжа! Грозна тактическа доганова лъжа е,че турците вне са гласували! Тези,които живеят в Турция,харчейки български пенсии бяха извозени да гласуват в България,а много от тях на дойдоха с по тридесет-четиридесет лични карти и паспорти на други турци и "оплождаха цял ден урните по селата и от град на град. Също така има адски много турци в ЕС,които гласуваха . На Доган стадото няма интелект дори да лъже както трябва.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
у нас турцизират ромското население, само в София не са успели още, но в София област имат гласове
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
нещо не разбирам , там са намалели, тук ниска избирателна активност, посолството ли им ги даде тези гласове не знам
9
0
 
12
 
! Отговори
Кирчо преди 2 седмици
ДПС ИСЛЯМИЗИРАТ ***, АЛООО КЪДЕ Е ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ , ТОПКИТЕ ЛИ СИ ЧЕШАТ , КОЙ СЛЕДИ И ОТГОВАРЯ ЗА ТЕЗИ ПРОЦЕСИ И ЗАЩО ДПС ПРЕВЗИМА МВР ХАСКОВО ????
8
0
 
8
 
! Отговори
Логично е преди 2 седмици
По силата на биологичните закони си отиват най-възрастните изселници от България. Тук обаче ударно развъждаме едни, 80% от които са мюсюлмани, но не са етнически турци. Мнозина от тях гласуват за ДПС, ако някой не им плати повече, за да гласуват за друга партия.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе не знам ама ДПС-то е втора политическа сила, с най-висок резултат в историята си, поне като проценти! В такъв случай представете си ако и в Турция бяха гласували на макс, тогава можеха да излязат и първи
6
2
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
ЗАЩОТО В МОМЕНТА ОБРАБОТВАТ ТЮТЮНА! АКО БЕШЕ ЗИМАТА СИГУРНО ЩЕШЕ ДА ГЛАСУВАТ ОТ ТУРЦИЯ!)
5
1
 
9
 
! Отговори
Демек, преди 2 седмици
докарали са ги с автобусите да гласуват тука?
4
16
 
2
 
! Отговори
и все повече преди 2 седмици
ще нарастват вътре в страната,вижда се ясно,че само ДПС са свестни
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ФЪФ Бг НАРАСТВАТ , ОТ мААЛИТЕ !И ромите гласуват за ДПС , естествено , за пари !
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Малииии, ми ако не бяха намалели?!