Михайлова: Не е добре премиерът да е и външен министър

Не е ясно кой носи отговорност за този кабинет
22 апр 2024 09:12, Инна Ангелова
34
Михайлова: Не е добре премиерът да е и външен министър
Снимка: БГНЕС

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е добро, защото съвместяването на двете длъжности е тежка задача. Това ще доведе до отслабване на позициите на външната политика.

Според проф. Екатерина Михайлова поста на външния министър не трябва да е ябълката на раздора. Пред БНТ тя каза, че “би трябвало външната политика да следва една логика, каквато има държавата като външнополитически курс, което е следствие на вътрешната политика. И кой ще е човекът има значение, но не би трябвало това кой е човекът да води до сътресения във външната политика на държавата. За съжаление, едни такива сигнали дават лош пример и навън и вътре в страната", поясни Михайлова.

Според Михайлова, която е и преподавател по конституционно право, е най-добре да се премахне служебния кабинет като функция, защото е нелогична и странна фигура и допълни, че редовното правителство може да изпълнява и дейността на служебно до избора на ново.

По думите ѝ, сякаш за служебното правителство никой не носи отговорност, което е доста странно: "Всеки предлага, но всеки бяга от това да каже чие е правителството, а то наистина не е ясно чие е, защото веднъж президентът избира от кръг лица, след това от избрания за премиер се очаква да посочи министрите, следва указ на президента и накрая министър-председателя и министрите се кълнат пред Народното събрание.

Ако се стигне до смяната на министри в служебния кабинет, за клетвата на един или двама министри ще трябва специално да се свика заседание на парламента, тъй като депутатите ще излязат във ваканция по време на предизборната кампания, обясни още проф. Екатерина Михайлова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Избори 2024
Ще има отлив от големите партии, 300 000 търсят алтернатива
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След 40 дни няма да помните тази статия и коментарите..
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
?
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Определено, не е добре! Главчо е човек на тиквата и напълно неразумен. Президентът трябва да го бастиса!
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До24. В соца . Не можеше да учиш нещо по специално ако не си с препоръка / връзкарство / от БКП / единствената партия/
27
2
 
5
 
! Отговори
Геле преди 3 седмици
Направо да вземе целия министерски съвет. Човек оркестър
26
5
 
4
 
! Отговори
Чобан преди 3 седмици
От къде го изкопахме този дърт соленоводен киликанзер...по *** *** скоро не бях виждал и чувал
25
2
 
5
 
! Отговори
Бойколай преди 3 седмици
Само като чух израза "правителството се кълне в парламента" и разбрах, че е от Гилдията на Еднокнижните Разбойници и Бандити
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Главчев изобщо не иска да е премиер, стресирахте го максимално... къде къде е безотговорния пост на външен министър, дето не вършиш нищо :)))
23
1
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 3 седмици
Професорке, Защо СДС не направи лустрация при мнозинства в НС, МВР и президентство? Въпроса е риторичен, разбира се... Всички се оказахте от ДС, деца на лидери от БКП или техни роднини. Срам ме е, че съм бил по митинги и съм вярвал, че СДС ще промени статуквото на БКП/БСП. Вие сте виновни за 35 годишния "преход"...
22
3
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
Ако има все още неразбрали, за герб няма никакво значение какво става с държавата и хората в нея. Най-важно е да спечелят избирите. За това има "приемственост" с кадъра на герб калин стоянов,а външният министър трябва да контролира гласовете от вън т.е. трябва да е пак човек на герб. Идеята е да се откажете да гласувате,а ако не се да са ви невялидни бюлетините и да се управлява пак по банкянски стил "казах че ще ви заключа и ви заключих!!!защото така съм решил!"
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не е добре? То си е откровено малоумно и нечувано! Този нагъл и алчен за власт пръччч, само като му видиш агресивната мутрааа, и ти става ясно що за стока е.
20
1
 
1
 
! Отговори
до до ами преди 3 седмици
Май не схващаш какво значи СЪРАТНИК...в една коалиция ли влезе в парламента?заедно ли подкрпяте всичко,което забатачи страната ни още повече? Чети малко повече,требва ти.....
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Що бе,Главчев е многоръкия Шива,къде го боднеш,все става.Според него.
18
0
 
1
 
! Отговори
Ники до 11 преди 3 седмици
Предходният ми пост е до номер 11.
17
1
 
7
 
! Отговори
Ники до 12 преди 3 седмици
Кои наградиха Сорос с орден "Стара планина"? По предложение на Иван Костов и изпълнено от президента Петър Соянов. *** са пуснали пипала в много източноевропейски държави. Но в Унгария ги унищожават.Защо ли?
16
3
 
4
 
! Отговори
Първия въпрос гласи преди 3 седмици
Тази баба няма ли внучета? Втория въпрос гласи: комунистите не умряха ли вече?
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като го питаш руския бандит Костов защо съсипа страната вика нагло:САЩ ме накараха.После като мине пушилката вика:Аз направих реформите.Никой не го е карал да ликвидира нито икономика нито друго.Полша, Чехия, Унгария са пример за обратнотоПосле се чудят заюо уж натовци, а всички руски агенти давали Лукойл Нефтохим и тн.Нямаме един самолет за тия 40 години.Тука трябва да се почва отначало и да се унищожи т нар градска десница- всичката ислямофилска и русофилска.
14
2
 
2
 
! Отговори
До ами преди 3 седмици
Пълни глупости!!!Още в началото ППДБ предложиха редовното правителство да изпълнява и дейността на служебно до избора на ново!Но отново "Държавното Предприятие"-ДП и приятели зачеркнаха идеята!!!
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Особено когато нищо не разбира.
12
2
 
3
 
! Отговори
Василев преди 3 седмици
Човекът " робот" на Иван Костов ще дава съвет в тази ситуация на действащите в момента " роботи"."Изкуственият " интелект в действие.