Радев от Вилнюс: България има принос в развитието на "Три морета"

Възползвали сме се по най-добрия начин от Инициативата
11 апр 2024 17:08, Инна Ангелова
14
Радев от Вилнюс: България има принос в развитието на "Три морета"
Снимка: БГНЕС

Инициативата "Три морета" успя да консолидира значителна политическа подкрепа с основна цел – социалното и икономическо развитие на страните от Централна и Източна Европа чрез наваксване на изоставането в свързаността - енергийна, транспортна и дигитална", заяви президентът на Република България Румен Радев при пристигането си за участие на срещата на върха в рамките на деветото издание на Инициативата "Три морета”. Тази година срещата се провежда в литовската столица Вилнюс.

"Далновидността на тази идея пролича особено силно през последните години, когато ни връхлетяха кризи от всякакъв характер – КОВИД-19, енергийна, войната в Украйна. И тези кризи доведоха до едно драматично прекъсване на доставките. Тяхното преодоляване изисква именно свързаност между нашите страни", продължи държавният глава.

"Също така един от основните проблеми и предизвикателства пред Инициативата се явява липсата на достатъчно средства в инвестиционния фонд, които да отговарят на нивото на амбиция за мащабни инфраструктурни проекти. Но на този фон искам да споделя, че България максимално се възползва от Инициативата. Забележете само - преди четири години ние вложихме 20 милиона евро в Инвестиционния фонд, а успяхме да привлечем капитали в транспорта и енергетиката за 200 млн. Така че България успя да свърши една огромна работа за подкрепа именно на нашата свързаност, за развитието на енергетиката и транспорта", каза още президентът.

Радев допълни, че наред с конкретните праткически ползи, страната ни има съществен принос за развитието на Инициативата. “По време на българското председателство на Срещата на върха в София, която аз домакинствах през 2021 г., България предложи една друга важна за бъдещето ос на сътрудничество, а именно сътрудничество в иновациите, науката и научните изследвания. И тази наша идея беше подкрепена силно и постигнахме съгласие за създаване на иновационен фонд на "Три морета".

"По този начин България дава своя принос за развитието на конкурентоспособността и устойчивото развитие на целия регион", обобщи Радев.

Инициативата "Три морета" е политически проект, включващ 13 държави от ЕС, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море, сред които и България. Участват още Литва, чийто президент Гитанас Науседа е домакин на форума днес, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция.

Асоциирани членове са Украйна и Молдова. Целта на Инициативата "Три морета" е да насърчи по-бързото развитие и сближаване на региона чрез увеличаване на взаимосвързаността на държавите членки в областта на транспорта, енергетиката и цифровизацията, по-специално по оста Север-Юг, с цел да се подобри сближаване на ЕС и консолидиране на трансатлантическото партньорство между ЕС и САЩ. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Накой да не каже, че Радев е русофил. Пълен Триморец, даже се радва на 200 милиона!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във Вилнюс са на власт потомствени фашисти, потомствени. Няма да е зле някой любопитко журналист да се напраи на ударен и да публикува "случайно" едно-друго порай семействата на управлявашите красавци там.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичката Мара втасала, точно "Три морета" е най-важния проблем?! Гледайте и решавайте вътрешните ни проблеми, какво ни интересуват тези "три морета", за какъв *** са ни?
11
0
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
А договорът с Боташ, успя ли да "консолидира" българската газопреносна мрежа, с турската? Май години наред има да изплащаме на Тоя поразиите!
10
0
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Тоя плешив иддийод е срам за държавата.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
.... и 8 джуджета..
8
0
 
1
 
! Отговори
Братушка преди 1 месец
Путин във Вилнюс?! Интересна визита.
7
2
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
в последното изречение се крие отговорът що за проект е това аз съм категоричнопротив
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев ,на съд и в затвора за държавна измяна в полза на Русия.....
5
3
 
5
 
! Отговори
Мдааа преди 1 месец
Радев има принос със Служебното си правителство за провалянето на това България да приеме Еврото още през 2024 г.!!!!
4
3
 
5
 
! Отговори
Миш-маш преди 1 месец
Разев има "принос" със служебния си кабинет, който ни зароби с договора за Боташ: Срамен договор, всеки ден България трябва да плаща по 500 000 долара!!!!!
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради този fatmak и още други некадърници ,сме далече от Европа Четири хилядниците ,го правят умишлено ,по заръка на Кремъл !!!!!
2
1
 
6
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 месец
Три морета е анти Руска инициатива идваща от САЩ.
1
1
 
9
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 1 месец
три шкембета - боко, шиши, кокорчо :)))