Денков: Агресорът окупира не само територии, но и умове

Подкепяме Украйна, защото е наше морално задължение
26 фев 2024 18:00, Стела Стоянова
337
Денков: Агресорът окупира не само територии, но и умове
Снимка БГНЕС, архив

"За България международното право е свещено. Това означава, че не можем да приемем, без значение дали де юре или де факто, границите да се променят с груба военна сила".

Това заявление направи министър-председателят Николай Денков на конференция на Международната платформа за освобождаване на задържани цивилни граждани от Руската федерация. В събитието в Киев участваха президентът на Украйна Володимир Зеленски и Дмитро Лубинец - омбудсман на Украйна. Конференцията се провежда в контекста на Формулата за мир на президента Зеленски.

"България осъжда агресора, нарушенията на международното право, зверствата и престъпленията срещу човечеството”, заяви акад. Денков и подчерта неотклонното убеждение на българското правителство и народ, че законът защитава международно признатите граници от насилници. "България уважава украинците, които се борят за своята свобода, уважава тези, които защитават европейския идеал за демокрация и няма да забрави онези, които са дали живота си за суверенитета си, изтъкна премиерът.

Денков напомни, че през последното десетилетие има множество позиции на международни органи, които подкрепят териториалната цялост на Украйна и заклеймяват действията на Русия като незаконни. Той изрази гордостта си, че България подкрепи резолюцията на Общото събрание на ООН от 27 март 2014 г., което призна Крим и Севастопол за неделими части на Украйна.

Българският министър-председател посочи, че трябва да има наказания за военните престъпления.

"Вярваме, че Украйна трябва да се възползва от правосъдието, което й се полага според международното право", подчерта премиерът. Той изрази решителната позиция на България в подкрепа на универсалните човешки права, включително правото на гражданите на Украйна да живеят мирно и свободно в мир. Премиерът осъди престъпленията срещу идентичността в окупираните от Русия територии – отказ от правото на майчин език, пренаписване на историята чрез паметници и учебници, преименуване на институции, изземване на църковни имоти и религиозно преследване. „Агресорът се опитва да окупира не само територия, но и умове“, предупреди Денков.

Министър-председателят посочи, че България подкрепя Украйна, не защото тя стои между нас и е потенциален алчен нашественик, а защото е наше морално задължение. "Ние вярваме, че всяко дете, във всяка страна, има право да бъде свободно от травмата от войната. Да бъде отгледано от родителите си, а не отвлечено в чужда държава и подложено на престъпления срещу неговото потекло, идентичността и историята на народа му", изтъкна министър-председателят.

В заключение, българският премиер отбеляза ключовата роля на Формулата за мир, важността на подкрепата за мир и активното участие на България в нея.

Във войната, на която е подложена, Украйна защитава себе си, но и всички нас и сме благодарни, подчерта акад. Денков. „България стои до Украйна и ще го прави, докато е необходимо”, завърши премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още по темата: УкрайнакиевДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Денков, само чужди държави са ти в главата. Нито един път от началото на мандата ти не си споменал България, навсякъде и във всичко говориш за Украйна.В Пловдив вече разкъсаха един билборд с украинското знаме, в Бургас го заляха с боя.Това какво ти говори?
272
1
 
19
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 месеца
Дойдат ли руснаците до Бг-то такъв бой и ебн ща има по авроатлантиците ,чи пушек жа са дига.
271
0
 
17
 
! Отговори
ЗЕЛЕНСКИ НЕ ИСКА МЕЧ преди 2 месеца
А С - 300 > няма край наглостта на укри-нацистите
270
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия трябва да си получи каквото западът заграби чрез финансовата система на долара обратно -- и това ще бъдат завладените украински територии. Украинският народ защо гласува за слугите на американските крадци? Ние какво общо имаме? Нищо -- ние трябва да вкараме нашите слуги в затвора за техните кражби. Те крадат под закрилата на сащ.
269
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Видяхте ли Денков как излъга пред Зеленски, че му подарил меча на Хан Кубрат? Зеленски каза, че още не е видял меча. Много лъже Денков.
268
1
 
26
 
! Отговори
SmO преди 2 месеца
След Плевнелиев мислех ,че няма как по жалък да ни управлява.Грешал съм.
267
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Герб и ПП се състезават в превиване на гръб в подлизурска поза пред Америка. Така се става отличник в България.
266
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На всеки разумен човек е ясно, че Русия ще превземе и киев, когато му дойде времето и ако нато работи за ескалация на войната. Ако вдигнат бялото знаме още сега ще се разминат само с донбас. Не сме отговорни, че във вашингтон управляват неконтролируеми *** оти.
265
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Продажниците в правителството водят българия към колапс.
264
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След ласточкино ,в момента се водят боеве за следващото село Орловка.бандеровците бягат
263
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И Българийо, откъде туй жалко денковче те сполетя и сапуниса?
262
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Позьори
261
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото повече подкрепяте амер. прислужници -- толкова повече животът ви ще се влошава. Какво предстои ? -- брикс контролират цената на петрола и прир. газ, достаъчно е да блокират червено море и цената на всичко ще скочи в пъти -- целият ес отива на кино. В момента това е целта на кукловодите и продажниците, които управляват в брюксел и другаде в ес вкл. и тук.
260
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вероятно е имал предвид ЕС, и господарите отвъд Океана. Те наистина подчиняват територии, а мозъци като този на Денков са им детска игра :)
259
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чухте ли какво му каза Зеленски? Хахахахаха Проси C300 вместо благодаря.
258
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руския фашизъм цели разпад и клин в между сродните усилия да спрат агресора Путин.Товя са пишещите тук уж русофили.Но дори русофилите вече не вярват.Виждащи ужасите на убийства от руския окупаторски башибозук.Оъвличания и русификация на подчинените народи
257
1
 
19
 
! Отговори
ДенкУ Вашингт0нски преди 2 месеца
Не се ИзТрайва Вече - толко е Кух Горкият, типичен ШабецГ0й и Слуга на ЮдеюМасонСемитите!
256
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хайде сега да се откажете от признаването на Косово, Малвинските острови и Израел. Хайде, чакаме, Рататуи!
255
0
 
20
 
! Отговори
ъ преди 2 месеца
Нещата много взеха да се повтарят. България - най-сериозният гарант на Украйна във войната й срещу Русия. Както е тръгнало, сигурно и ние скоро ще обявим война на руснаците. Символична, разбира се, до определено време. после знаем какво следва. Но никой не ни е виновен. Седим и блеем, докато молците ни продадоха за едното потупване по газа. Наистина,, започвам да се съмнявам дали сме народ, заслужаващ да има държава.
254
22
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всъщност това не са русофили .А работници по руската пропаганда .Дори извън България.Няма и не могат да успеят да вкарат клин в усилията на народите на Европа да се обединят пред руския фашизъм.Това целят И малко са вече русофилите , които вярват на руската лъжлива пропаганда