Денков: Агресорът окупира не само територии, но и умове

Подкепяме Украйна, защото е наше морално задължение
26 фев 2024 18:00, Стела Стоянова
337
Денков: Агресорът окупира не само територии, но и умове
Снимка БГНЕС, архив

"За България международното право е свещено. Това означава, че не можем да приемем, без значение дали де юре или де факто, границите да се променят с груба военна сила".

Това заявление направи министър-председателят Николай Денков на конференция на Международната платформа за освобождаване на задържани цивилни граждани от Руската федерация. В събитието в Киев участваха президентът на Украйна Володимир Зеленски и Дмитро Лубинец - омбудсман на Украйна. Конференцията се провежда в контекста на Формулата за мир на президента Зеленски.

"България осъжда агресора, нарушенията на международното право, зверствата и престъпленията срещу човечеството”, заяви акад. Денков и подчерта неотклонното убеждение на българското правителство и народ, че законът защитава международно признатите граници от насилници. "България уважава украинците, които се борят за своята свобода, уважава тези, които защитават европейския идеал за демокрация и няма да забрави онези, които са дали живота си за суверенитета си, изтъкна премиерът.

Денков напомни, че през последното десетилетие има множество позиции на международни органи, които подкрепят териториалната цялост на Украйна и заклеймяват действията на Русия като незаконни. Той изрази гордостта си, че България подкрепи резолюцията на Общото събрание на ООН от 27 март 2014 г., което призна Крим и Севастопол за неделими части на Украйна.

Българският министър-председател посочи, че трябва да има наказания за военните престъпления.

"Вярваме, че Украйна трябва да се възползва от правосъдието, което й се полага според международното право", подчерта премиерът. Той изрази решителната позиция на България в подкрепа на универсалните човешки права, включително правото на гражданите на Украйна да живеят мирно и свободно в мир. Премиерът осъди престъпленията срещу идентичността в окупираните от Русия територии – отказ от правото на майчин език, пренаписване на историята чрез паметници и учебници, преименуване на институции, изземване на църковни имоти и религиозно преследване. „Агресорът се опитва да окупира не само територия, но и умове“, предупреди Денков.

Министър-председателят посочи, че България подкрепя Украйна, не защото тя стои между нас и е потенциален алчен нашественик, а защото е наше морално задължение. "Ние вярваме, че всяко дете, във всяка страна, има право да бъде свободно от травмата от войната. Да бъде отгледано от родителите си, а не отвлечено в чужда държава и подложено на престъпления срещу неговото потекло, идентичността и историята на народа му", изтъкна министър-председателят.

В заключение, българският премиер отбеляза ключовата роля на Формулата за мир, важността на подкрепата за мир и активното участие на България в нея.

Във войната, на която е подложена, Украйна защитава себе си, но и всички нас и сме благодарни, подчерта акад. Денков. „България стои до Украйна и ще го прави, докато е необходимо”, завърши премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още по темата: УкрайнакиевДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
13
 
0
 
! Отговори
Русоробски фронт преди 2 месеца
Те на повечето изветряли русофили мозъците им са окупирани от Рассия и сатрапа от Кремъл урuнира редовно върху спаружените червени мозъци
232
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мутрите в България ги създаде комунистическия режим , отпаднал и заменен с бъдещи ,,демократи"червени олигарси , забогатели от кражби .Модел натрапен ни от червените служби и Русия.За разпад и провал на реформите .
231
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много ми е интересно сапуна пък и цялото слугинско правителство в коя дупка ще се скрият на трети март когато българския народ празнува освобождението и руските освободители.Миналия път киртаки яде снежни топки ама тоя път може и камъни.
230
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Премиерът" е нещо като чер вей изпълзял след дъжд -- ха-ха, хи-хи !
229
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На българските политици винаги им е в повече морала, уж, ама за сметка на прагматизма. Глуповати все ги натаманяваме на хранилката.
228
0
 
3
 
! Отговори
А ТАКА ДЕНКОВ преди 2 месеца
ГРАНИЦИТЕ СА СВЕЩЕННИ > ВЪН ТУРЦИЯ ОТ КИПЪР, СИРИЯ, ИРАК > ВЪН ШИПТЪРИТЕ ОТ КОСОВО
227
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
сащ нямат място в европейските дела. Войната е срещу тях. Ако българия се включи във война срещу Русия това ще е гражданска война в България срещу американските пионки.Сащ отдавна са минали всякакви червени линии и са на курс към самоунищожение.
226
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна е границата на бъдеща Европа.Путин сам я легитимира.Путин разшири Европа по най неочаквания начин.Русия ще се разпадне поради простата причина , че няма никаква икономика.А само военна промишленост.Неща лишени от прогрес.
225
0
 
1
 
! Отговори
Слава на Русия преди 2 месеца
Съградил съм но западните сили който създадоха мутрите ми прецакаха бизнеса във България, затова мразя сащ и пуделите му разбра ли ?
224
1
 
6
 
! Отговори
А меча къде е? преди 2 месеца
денков, за меча кажи! И зеленски се чуди къде е тоя меч, дето ИЗЛЪГА, че си му дал! Ти си лъжеш редовно и не ти прави впечатление, като ти кажат, па ако ще и нечий президетн да е :D
223
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
кой ромите ли ще се бият против Русия???
222
1
 
7
 
! Отговори
до 222 преди 2 месеца
сега е по-зле за некъдърните като тебе, които 30 години не можаха да изградят нищо и все от пусто в празно местят..
221
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до д , по зле е сега отколкото преди , на баба ти са и взели курника за да има панелка глъмчо
220
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България ще се включи във войната с Русия ако Русия престъпи границите на Европа.Този път ще завърши фатално за Русия.
219
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Такива като тоя Денков едно време са плюели по Русия и са целували краката на султана.То той и сега целува краката на Пеевски, кръвта вода не става и еничарина си остава еничарин.
218
6
 
1
 
! Отговори
д преди 2 месеца
хахаха възрожденската подметка ще кажеш че ЕС и САЩ са ни окупирали 45 години, избили са 30 хил българи и са ни затворили като овце в кошара...
217
1
 
12
 
! Отговори
Говедовъд преди 2 месеца
Ака демик!Посолството са му написали листчета и той съвестно си ги прочита.Женков,подкрепата за Окраина може и да е твое задължение,подплатено с "нещо".но не е наше,защо не подкрепиш Палестина,като си толкова принципен??
216
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И като си такъв стожер на истината един руски фейк какво те бърка ???
215
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България е част от антифашисткия съюз , насочен към окупатора Русия.България изпълнява своя международен дълг.И съпричастност с окупирана Украйна.Фашистите и заплахите им към България не вършат работа Били сме ги .И пак ще ги бием.Само дайте знак..Има за какво да връщаме За дедите ни и репресиите
214
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
202 Умове се промиват с пропаганда и фалшива история, с фейк новини. Репресии и заплахи. Но, свободния ум никой не може да окупира.