Денков: В Европа и в САЩ се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин на Украйна

Прави впечатление ясното осъзнаване колко е важна ролята на страната ни, посочи премиерът
Обновена: 18 фев 2024 19:00 | 18 фев 2024 17:00, Красимир Ангелов
331
Денков: В Европа и в САЩ се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин на Украйна
Снимка: БГНЕС

"В Европа и в САЩ основно се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин да се укрепят отбранителните възможности на Украйна", каза премиерът акад. Николай Денков пред журналисти след завръщането си от Мюнхенската конференция по сигурността, посветена на бъдещето на Украйна и трансатлантическата сигурност.

"Това е едно от заключенията от конференцията. Другото е, че Европа е единна в това, че трябва да изгради своя отбранителен капацитет и това да стане бързо и общо усилие, а следващо заключение е, че има силна подкрепа в САЩ за Украйна и че тази помощ трябва да дойде бързо", каза още той.

Още по темата
По отношение на България прави впечатление ясното осъзнаване колко е важна ролята на страната ни на югоизточния фланг на НАТО – в Черно море, и това, което не очаквахме, но се оказа, че привлича внимание, е процесът на ротацията – как ще се реализира, всички казаха, че очакват да успеем да я направим успешна, за да продължим да правим това, което правим досега, допълни премиерът акад. Денков.

Ротацията и това управление имат смисъл, ако изпълняваме управленската си програма и вървим по европейския си път, с развитието на институциите, икономиката, социалното развитие на хората и да намалим неравенството, каза още той.

В отговор на въпрос дали е готов за вариант, ако в пленарна зала не бъде приета оставката му, премиерът припомни, че както винаги е казвал, трябва да се спазват постигнатите споразумения и на 6 март ще подаде оставка. Има процедура, правителството продължава да изпълнява задълженията си, докато се вземе следващо решение, а ако не се гласува оставката, правителството продължава да работи в оставка, добави той.

В отговор на въпрос дали настоява за поста министър на външните работи премиерът акад. Денков каза, че трябва да се намери приемливо и за двете страни решение. Стана ясно, че трябва да има контакт с външните партньори и този контакт лесно може да се реализира, ако просто си разменим местата с Габриел. Все още предстои разговорът защо това е проблем за другата страна, каза още той.

Няма как в един разговор на форум да се стигне до такова решение, каза премиерът Денков в отговор на въпрос дали Австрия е поела ангажимент за конкретна дата, на която България и Румъния могат да бъдат приети в Шенген и по суша.

С австрийския външен министър обсъдихме, че трябва да подновим преговорите, които спряха след 30 декември, за да намерим решение, свързано с датата. Обърнах внимание, че забавянето по границите е проблем за всеки бизнес и че най-лесният начин да премахнем този проблем е да премахнем сухопътните граници, допълни акад. Денков. По думите му има шанс до края на годината да получим дата, но трябва да се проведат преговори. (БТА)

Какво още каза премиерът вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
3
 
14
 
! Отговори
До кел еша преди 6 месеца
Няма такова нещо Украйна да спечели тази война. Украйна е разрушена страна от третия свят с катастрофална демография и опустошена икономика с изключително корумпиран и клептократичен режим, сравним само с бившия марионетен режим на САЩ в Афганистан, който беше разрушен от талибаните през 2021 г.И ти ще даваш пари като данъкоплатец да храниш и ромите и Украйна, колко богат си кел еш и докога?
189
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Двете клики национални предатели работят задружно и в пълно съгласие за пълномащабно въвличане на България в катастрофата, към която са се устремили сащ.
188
2
 
6
 
! Отговори
Исторически парк преди 6 месеца
а на България кога?!
187
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ДенкУФ продължава да повтаря мантрата, че най-лесно ще станела ротацията, като се разменят с Мария Габриеел и той стане външен министър. И за съюзниците ни отвън било добре. А за народа дали е добре не казва. Само, като го гледах как мига умно на въпрос за СМ, та трябваше Марийка да го спасява, ще я води ли с него по воаяжите си на външен министър?
186
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кел ешче сега си във списъка на Путин, ще гризкаш дръвцето бъжляк ; )
185
3
 
17
 
! Отговори
Наглец преди 6 месеца
Оправил България,мисли за богатите украинци. Който му е дал образованието е ??? Академик с връзки,не чух една умна дума от тоя.
184
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ротацията не означава някаква промяна на ситуацията -- това е една клика предатели сменя друга клика. И двете клики са за затвор и/или изтребване както се е случило след 2-та световна война с народния съд.
183
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Съпунджиев се готви за теляк на бойко и пеевски.
182
0
 
0
 
! Отговори
тъпий преди 6 месеца
До 123 Ако можеше и ставаше сам по сам , нататък да ти го обяснявам ли , само ще завърша , за чии ти е да хрантутиш администрация и да плащаш т.н " държавни разходи "
181
0
 
11
 
! Отговори
ФАКТИ преди 6 месеца
България е много по богата на природни ресурси от всички Европейски държави. В Германия няма злато, няма волфрам, няма уран, няма желязна руда няма редки земни елементи и още много неща справка департамента за намаляване на заплахата към американското министерство на отбраната. Пълно картографиране на всички държави. Просто в България продажниците са много.
180
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кел ешче , сам си , къде са твоите събратя центрофугите?
179
0
 
10
 
! Отговори
Ох Денков преди 6 месеца
Броя дните кога ще те отротират! И ще хвръкнеш във въздуха като настъпен сап_ун!
178
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като не могат да ви изпратят на фронта да се биете за сащ срещу Русия, какво правят предателите -- вземат милиарди от бюджета, парите на данъкоплатците, и ги дават на сащ за неизгодни сделки. Затова свалянето от власт и вкарването им в затвор е логично и естествено решение за суверена.
177
1
 
5
 
! Отговори
До 123 (178) преди 6 месеца
И аз това си мислех, като гледам какви *** опорки се копи/пействат, че русофобите много са го закъсали и цъкат ли цъкат за някое и друго центче.
176
2
 
6
 
! Отговори
Ох Денков преди 6 месеца
Броя дните кога ще те отротират! И ще хвръкнеш във въздуха като настъпен ***!
175
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Жълтите центове ще се събудят чак когато шефовете им ги ползват като донори на органи
174
9
 
2
 
! Отговори
123 преди 6 месеца
До До 123. Да така е , България е най бедна в ЕС и е в пъти по богата от Русия. Просто в ЕС са най богатите държави и от както не сме вързани от мужиците се сравнямане с най богатите. Освен това за собственото си благополучие отговаряш ти, оправданието - държавата ми е виновна, е за неудачници.
173
0
 
15
 
! Отговори
ХХХ преди 6 месеца
Отдавна в България се говори само за ВЛАСТ и помощ за Украйна ! Абсолютно нищо друго ! Няма народ , няма нищо друго освен властта на богопомазаните и на помощ на Зеленски ! Луда работа а ? Сорос май ще се окаже прав че български народ до 2050 г. няма да има нито пък държава България ....от сега ни отсвириха ! Украинците са по важни от българите ....
172
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
причинно следствена връзка , как може да се изказваш толкова нелепо , света не се върти около мегамани като теб които не виждат по далеч от носа си ....смъркачи токсични
171
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Денков, единия проблем ти е, че вече празнува влизането в Шенген, но сега пак говориш за преговори. Другия проблем ти е, че не разбра какво стана в Украйна тези дни. Войната просто свърши