Денков: В Европа и в САЩ се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин на Украйна

Прави впечатление ясното осъзнаване колко е важна ролята на страната ни, посочи премиерът
Обновена: 18 фев 2024 19:00 | 18 фев 2024 17:00, Красимир Ангелов
331
Денков: В Европа и в САЩ се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин на Украйна
Снимка: БГНЕС

"В Европа и в САЩ основно се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин да се укрепят отбранителните възможности на Украйна", каза премиерът акад. Николай Денков пред журналисти след завръщането си от Мюнхенската конференция по сигурността, посветена на бъдещето на Украйна и трансатлантическата сигурност.

"Това е едно от заключенията от конференцията. Другото е, че Европа е единна в това, че трябва да изгради своя отбранителен капацитет и това да стане бързо и общо усилие, а следващо заключение е, че има силна подкрепа в САЩ за Украйна и че тази помощ трябва да дойде бързо", каза още той.

Още по темата
По отношение на България прави впечатление ясното осъзнаване колко е важна ролята на страната ни на югоизточния фланг на НАТО – в Черно море, и това, което не очаквахме, но се оказа, че привлича внимание, е процесът на ротацията – как ще се реализира, всички казаха, че очакват да успеем да я направим успешна, за да продължим да правим това, което правим досега, допълни премиерът акад. Денков.

Ротацията и това управление имат смисъл, ако изпълняваме управленската си програма и вървим по европейския си път, с развитието на институциите, икономиката, социалното развитие на хората и да намалим неравенството, каза още той.

В отговор на въпрос дали е готов за вариант, ако в пленарна зала не бъде приета оставката му, премиерът припомни, че както винаги е казвал, трябва да се спазват постигнатите споразумения и на 6 март ще подаде оставка. Има процедура, правителството продължава да изпълнява задълженията си, докато се вземе следващо решение, а ако не се гласува оставката, правителството продължава да работи в оставка, добави той.

В отговор на въпрос дали настоява за поста министър на външните работи премиерът акад. Денков каза, че трябва да се намери приемливо и за двете страни решение. Стана ясно, че трябва да има контакт с външните партньори и този контакт лесно може да се реализира, ако просто си разменим местата с Габриел. Все още предстои разговорът защо това е проблем за другата страна, каза още той.

Няма как в един разговор на форум да се стигне до такова решение, каза премиерът Денков в отговор на въпрос дали Австрия е поела ангажимент за конкретна дата, на която България и Румъния могат да бъдат приети в Шенген и по суша.

С австрийския външен министър обсъдихме, че трябва да подновим преговорите, които спряха след 30 декември, за да намерим решение, свързано с датата. Обърнах внимание, че забавянето по границите е проблем за всеки бизнес и че най-лесният начин да премахнем този проблем е да премахнем сухопътните граници, допълни акад. Денков. По думите му има шанс до края на годината да получим дата, но трябва да се проведат преговори. (БТА)

Какво още каза премиерът вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
26
 
! Отговори
@Мъдрец преди 6 месеца
Оркестъра от роби, свирят на кавала на Байдън. Денков обаче е твърде ниско поставен и за него е паламарката на афроамериканец а чистач на тоалетните в конгреса.
209
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Т.е. Денков иска чрез МВнР да осъществи контакт с партньори, който очевидно ще е в ущърб и ще застраши сериозно националната сигурност та България. Чак сега разбрах, защо толкова натискат Денков за външен министър. ББ със сигурност знае точно да какво става въпрос. Защо мълчи?!
208
4
 
16
 
! Отговори
до ке/леша преди 6 месеца
""""""Копейки най хубавото от цялата работа е,че сте една шепа копейки в България""""""" ------- Дребен Центаджя, ако "под една шепа" русофили разбираш над 70% от българското население - съгласен съм! -))))))
207
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Копейкин и неговото възраждане са една голяма измама -- те не могат да решат нито един въпрос в парламента. Нямат достатъчно депутати и са стигнали тавана си -- видя се на последните избори, нямат идеология, не могат да организират някакво антифашистко движение или коалиция. Правят фалшиво звучащи изявления, стоят в парламента и получават заплати вместо да го напуснат, защото така само легитимират националните предатели.
206
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
9 MAЙ наближава, но вече има сувалки за примирие, а Володимирчо снове безидейно из европА, както междувременно копоят още гробове .. Много Хуманно, много Либерално.. абе *** майницата на славяните.
205
0
 
23
 
! Отговори
Мъдрец преди 6 месеца
Корабът Украйна потъва, ама оркестърът свири и Ви баламосва
204
0
 
14
 
! Отговори
до 220 преди 6 месеца
"""""Пратете гълъбчета от пРезиденството!"""""" ------- Ааа.., не, тъй немъ да съ разберем!!!!! Само "Доброволци" подкрепящи каузатъ на Кървавото Надрусано Клоунче!!! ВЪЙвода шъ им бъде Тагаренко!!!! -)))))
203
0
 
14
 
! Отговори
До 123 преди 6 месеца
На теб Русия ли ти е база за сравнение? Аз мисля, че е по- удачно да се сравняваме с племената в Сомалия, ти какво ще кажеш? Ние сме част от ЕС, какво ни бърка Русия? За собственото си благополучие отговарям когато имам право да плащам или не на държавата.Когато съм задължен да плащам нямам ли право да изисквам какво се прави с моите пари? АААА да, извини ме,имам право да протестирам докато депутатите стоят на топло и им плащам жилищата тока,водата и дори тоалетна хартия. И после съм неудачник?
202
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Майната и на Урсула и на ФАЩ :)))
201
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
кирил петков, наречен от народа простокиро, боко тиквунов и целите им парламентарни групи, пасито, плевела и т.н. са за затвора, тази пролет и лято ще се решава съдбата им.
200
2
 
20
 
! Отговори
маалатъ преди 6 месеца
Ами освен да пратим целия парламент и министерския съвет като доброволци у уСраина с по една пушка и с еднопосочен билет! Сигурен съм, че болшинството от народъ шъ гласува "За"!
199
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"от март месец обявяваме пълна на мобилизация на всички българи от 18 до 49 години! УКРАЙНА ПОБЕДА!" -- първото нещо което бих направил като ме въоръжат -- стрелба по предателите.
198
0
 
8
 
! Отговори
С какво нарушавам преди 6 месеца
Правилата на сайта като пиша, че Денков се къпе под душ и ме се случва са се наведе и си вдигне сап_уна а???
197
4
 
2
 
! Отговори
123 преди 6 месеца
До тъпий Напълно съм съгласен, че голяма част от държавните разходи са излишни или безумни, но това не отменя, че за собствения си успех отговаряш ти. От теб зависи да се образоваш, развиеш, да станеш търсен специалист и да работиш. Ако си мързелив и не образован държваата може само да ти дава мизерни социални помощи. И според мен трябва да са мизерни помощите, иначе няма мотивация за работа и развитие и ще се наводним от безделници.
196
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Лавров е казал -- Русия прави същото в украйна каквото иска да направи израел във войната в газа срещу хамас -- да разоръжи враждебни военни групировки.
195
2
 
6
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 6 месеца
Най-големият Исторически парк в света до Варна настоява за счупване на сглобката преди да са ни вкарали във война с Русия!
194
9
 
3
 
! Отговори
кирил петков преди 6 месеца
от март месец обявяваме пълна на мобилизация на всички българи от 18 до 49 години! УКРАЙНА ПОБЕДА!
193
1
 
13
 
! Отговори
па сме у рекордите преди 6 месеца
Нарао сми за Гинес , имаме най-тупио академик на Планетата .
192
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Войната в Украйна ще крепи сглобката!
191
4
 
14
 
! Отговори
Софиянец преди 6 месеца
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!