Карадайъ: Доган не беше съгласен да подам оставка, криза в ДПС няма

С Пеевски се надявам да станем втора или трета политическа сила, каза той
14 яну 2024 10:10, Александър Попов
88
Карадайъ: Доган не беше съгласен да подам оставка, криза в ДПС няма
Карадайъ вече е в по-задни позиции в ДПС. Снимка: БГНЕС

"Решението за оставката не беше лесно. Много дълъг период съм в ДПС, човек амортизира с времето. Има натрупана умора. Има ново поколение по-млади политици, които се позиционират в различни структури на партията, трябва да имат шанс за развитие. ДПС не е в криза. Нормално е да има промени в ръководните позиции", заяви Мустафа Карадайъ пред БНТ.

По думите му е имал няколко разговора с Ахмед Доган преди да подаде оставка.

"Заявих му, че ще подам оставка, той не беше съгласен. Опитвам се да не бъда на политическия терен, за да се отвори пистата за процесите за бъдещето на партията", подчерта Мустафа Карадайъ.

Той поясни, че в някои региони и структури на ДПС се работи само срещу финансиране.

"Притеснително е това да не се превърне в основен принцип в партията", каза още Мустафа Карадайъ.

"2016 г., когато станах председател на ДПС, то беше в доста трудна ситуация. Поредната алтернатива на ДПС се появяваше, и цели структури се отцепваха от ДПС. На изборите през 2017 г. над 100 хил. гласа минаха от другата страна. През 2019 г. на евроизборите се видя, че алтернативният проект изчезна, но не можахме да възстановим загубените гласове. На местните избори видяхме, че се възстановява доверието към ДПС, но после дойде Ковид-кризата. След нея, през 2021 г. три пъти бяхме на избори. Депутатите на ДПС от този период бяха 26, и станаха 36, кметовете на общини - също се увеличиха, станаха около 50 кмета. Два мандата бях председател, преди това - два мандата бях секретар на партията; преди това - два мандата председател на МДПС. В централата на ДПС съм от 1996 г. - представяте ли си колко време е това?", върна назад лентата Карадайъ.

Според него няма опасност ДПС да изпадне в криза.

"Но нетипични явления за обществото се възприемат, а понякога и се представят като криза и трусове. Нормално е в различните структури да има промени в ръководните позиции, включително и в председателя на партията. Нормално е да има промени и в изборните позиции - депутати, кметове, председатели на структури. Криза няма, трусове няма, каза още Карадайъ.

"Имали сме и трима съпредседатели през годините начело на ДПС, това не е изключение. Има различни групи ДПС-ари, дори идва едно ново поколение ДПС-ари, които са практични, хиперактивни, с много по-високи амбиции, с комерсиални виждания, които искат всичко да се случи тук и сега. Не придават такова значение на ценностите на партията. И неслучайно Доган казва, че "пазарната демокрация изяжда ценностите". Има друго поколение, преживяло Възродителния процес; хора, които са закърмили ДПС с ценностите му. Така двамата съпредседатели ще си допълват, няма да си съперничат - те са необходимо условие за взаимно допълване, каза още лидерът на ДПС в оставка. Допълва ми този вариант с двама съпредседатели - етнически турчин и етнически българин, защото те говорят на различните аудитории. ДПС вече трайно присъства и в местната власт, и в НС, в региони, където не живеят турци и мюсюлмани - Враца, Видин, Монтана, и др., като някои от кметовете са по 3-4 мандата. Със съпредседателството се цели да се даде отговор на различни групи ДПС-ари, каза още Карадайъ.

Бившият лидер на ДПС смята, че партията може устойчиво да бъде втора или трета политическа сила.

"С Пеевски се надявам да постигнем това", каза Мустафа Карадайъ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: ДПСМустафа Карадайъ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Прагматично преди 3 месеца
Един лидер трабва да е достатачно глупав за да бъде дърпан за носа, но не прекалено като Карадайъ да не знае на кой свят е :)
57
0
 
3
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
Жалък *** си ,Карадайъ! Доган ти показа още на рождения ти ден ,че си "пътник" Скри се ,в "зайчарника" и се показваш сега да ръсиш отново глупости ,но вече не с този брутален тон ,като по време на твоето издигане от Доган на пост ,който не ти е "по мярка". Сега отново придоби "смелост" !Правиш се на "мъж" ,но винаги си знаел ,че си поредната "мъжка секретарка". Същият е и Пеевски ,въпреки икономическата си "уж независимост" ,защото и той е "зависим"от своите "създатели".
56
0
 
2
 
! Отговори
до 40 преди 3 месеца
До Анонимен::така е.ДПС е собственост на Пеевски с парите на майка си от Тотото,но те пък са собственост на ДС.Те пък се препродадаха на посолството за да продължат да са на власт.А от Козяк хич не ги интересуват от партии,а кой слуша и провежда тяхна политика.А,опитайте се да си купите ТЕЦ "Варна"?
55
0
 
3
 
! Отговори
чума преди 3 месеца
Само заради изказването пред Ердоган за майката родина заслужава чадър с рицин.Кой създаде тази партия на етническа основа?Да,майката е ДС,която беше юмрука на БКП.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма ли рицин за тези двамата и цвъкащия сокол!?
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ДПС има недостатъци, но ако не балансира нещата, тези алчни партийци и чужди марионетки, ще се изтрепят помежду си, че и с населението си играят, разболяват хората и ги убиват(това не е само в България).
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знам дали Кировите или Боковите мътят нещата, Бойко е неспособен за лидер, страхливец и винаги ще си остане мутра. Някой създаде ли план за развитие в бъдеще на България и населението, както правят останалите държави, партии? Едва ли. Свеждат всичко до порции, крадене, корупция заедно с външни фактори, подгъзувне на чужди интереси.
51
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Карадъйъ е симпатично момче, израстнал в бедност, защо го махат?
50
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
Оставката е, за да направят Пеевски лидер.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ДПС се подкрепя от американците ,но като дойдат афганци и пакистанци мигранти може и да се отложи тази подкрепа и да се вложат средства в афгано-пакистанска партия !Трябва новите малцинства да се представят в политическата картинка . Докато агент Сава е жив -добре. После не се знае. Новите мигранти ще са новото статукво , лека по-лека лидерите им се обучават и подготвят сега . Първо в Кърджали Разград, Търговище и Силистра после цяла България. тук се заражда подмяна на населението и етноса .
48
1
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 месеца
Доган вижда накъде духа световния вятър и понеже е по-умен, а нашите ***...или от ПП+ДБ+ГЕРБ+ДПС не виждат повече от носа си, е наясно че светът ще става многополюсен и ако искаме да сме добре трябва да сме добре със всички и взима урок от шефа му Ердоган. Не може, когато дори и САЩ се дърпат от Укрите, ние да сме и от папата по-по-най. Доги е кат хитрия кумчо вълчо и се ориентира навреме, а неговият кумир от югоизток доста спечели ит Украйна - дронове и от Русия - евтини суровини за препродажба
47
1
 
2
 
! Отговори
ПРЕПАТИЛ преди 3 месеца
Досега слушах каквото ме съветват от тв и гласувах за кой ли не. Първо за ГЕРБ, после за ПП+ДБ. Не съм мислил да гласувам за Възраждане никога, щото казваха, че са Путинисти. Да де, но след като слушах по тв техните хора всичко за което говорят е ние да сме добре. Нишо в полза на Русия не съм забелязал. А сега вече съм бесен, защото сметката ми за м. декемри е двойна, при условие, че за коледа и нова година сме били на гости и вместо по-ниска сметка мръснишкото ЧЕЗ ме сурваква с двойна СМЕТКА.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Приказки за пред хората. Усетил се е Доган, че феноменът Пеевски не се нрави на масовия депесар. И затова сега та двойно председателство, та пазим партията да не стане корпоративна, та и Карадйъ да покаже единство. Така ще говори, иначе все едно си рита трудовата книжка.
45
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Тоди се усети първи от лидерите на партии, че станаха за смях. Говорил е с другото посмешище от ДС партията им почетния. Той се е опитвал да го убеди, че не е станал за смях, а ще води партията им към светли бъднини. Така ги водеше и другарят им на тези от БКП. Дори и Борисов го охраняваше, а Нинжова сигурно е била млада комунистка. Честита 2024.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шиши ви е цар, но криза в ДПС нямало.... към светли бъднини ли ще ви повежда? И двамата с Джевджет Чакъров не стават...
43
0
 
3
 
! Отговори
До 41 преди 3 месеца
Така е, а ти си утайката и мръсната пяна, която булгарише племе е изхвърлило от себе си!!
42
0
 
3
 
! Отговори
М'глата преди 3 месеца
До 43.Прятелю...никой няма да е в затвора- на бас?Твърде много залагах на влизането ни в ЕС...какво се оказа- крадат ни с европарите,и дават комисион на еврогейте....а ние сме страхливи,и с орУжие и сопи няма да излезем...
41
0
 
0
 
! Отговори
Климбо преди 3 месеца
И аз ни щъ оставката ти защото сички смъ ДъПъСъ...поне е понаучил български ....дано не ме изтрият,което е често явление тук...свободна медия,бате
40
0
 
2
 
! Отговори
Защо ми изтрихте преди 3 месеца
Коментара до 23? Страх ли ви хвана ей затова ще ни тъпчат от ДПС. Май вие от днес бг сте на хонорар от тях. Триете коментари които не ви изнасят. Скоро вашите шефчета ще бъдат по затворите до живот. Народа няма да им позволим да се гаврят с историята на България. Вие какво си мислите че вие сте специални? Скоро време ще ми пишете статии само за бежанци. Но няма кой да ви коментира ако станем малцинство. Тез от чужбина? Ха те дори няма да им тръгне този сайт.
39
0
 
1
 
! Отговори
Йонко преди 3 месеца
Шопара Шиши е Велик.Той е българския Илон Мъск.