Радев сезира КС за промените в Конституцията, какви са мотивите?

Президентът посочи защо е сезирал съда
138
Радев сезира КС за промените в Конституцията, какви са мотивите?
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за редица, приети от Народното събрание, промени в Конституцията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът счита, че част от измененията, освен че съдържат противоречия с други конституционни разпоредби, променят баланса между основните органи и взаимния контрол между тях, като засягат пряко формата на държавно управление и са от изключителната компетентност на Велико народно събрание.

Румен Радев счита за противоконституционни разпоредбите, даващи право на хора с двойно гражданство да бъдат народни представители и министри, възможността със закон да се определят квалифицирани мнозинства за избора на ръководства на държавни органи, реда за назначаване на служебно правителство, както и разпоредбите, уреждащи срока на пълномощията на различните легислатури на Народното събрание. По отношение на промените в Глава шеста „Съдебна власт“ се оспорва новият ред за назначаване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор, който позволява това да става и без издаване на президентски указ. Според държавния глава всички тези изменения, освен че съдържат противоречия с други конституционни разпоредби, променят баланса между основните органи и взаимния контрол между тях като засягат пряко формата на държавно управление и затова са от изключителната компетентност на Велико народно събрание.
 
Президентът оспорва и следваната от законодателя процедура. „Конституцията може да бъде променена или с голямо политическо мнозинство и бързо (без срок между трите различни дни на гласуванията), или с по-малко политическо мнозинство, но по-бавно (с минимален срок от два месеца между различните дни на гласуванията)“, подчертава в мотивите си държавният глава, противопоставяйки се на прибързаното приемане на конституционните изменения с минимално изискуемо мнозинство и без обсъждане по същество.
 
„Спазването на процедурата за изменение на Основния закон и принципите, върху които е изградена структурата, устройството и функционирането на демократичната държава, са единственият начин, по който може да бъде зачитана решаващата роля на правото. Неспазването им говори че органът, овластен да създава правото, отрича неговата решаваща роля“, припомня Румен Радев.

Промените в основния закон бяха приети на 20 декември. Гласуваха общо 237 народни представители. "За" бяха 165 от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. "Против" бяха 71 от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ". Депутатът Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува с "въздържал се".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
5
 
! Отговори
Тото преди 4 месеца
През последните три години този, който най-много гази Конституцията бе именно Радев.
117
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най- добрия президент, който сме имали досега! Мъж на място. Вярно, че от умнокрасивитета не обичат истината, понеже живеят в американските мечти, но това е положението. Аз не съм съгласен утре джо байдън да получи българско гражданство и да стане български политик. Не искам някой британец или франсе да се настанят в страната ни и да ни смачкат тотално. Докато са българи, натурални, все имаме шанс да попаднем на нещо свястно и българско. България на българите!
116
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПП си направиха собствена конституция ,вземат правата президента ,МВР ,службите прукороро съдии ,е няма такава конституция )
115
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украинските копейки не разбраха ,че тук не им е уркопията
114
5
 
14
 
! Отговори
мдааааа преди 4 месеца
досега по злобен, разединяващ и плюваш Президент, България не е имала, този изобщо няма реална преценка, винаги трябва да е неговото, за негово съжаление България е парламентарна република, малкото юмруче има основна вина за отвращаването на хората от гласуването!!!
113
3
 
14
 
! Отговори
Диана преди 4 месеца
До Анонимен115 Да не би да искаш да кажеш, че за теб Радев е чиста вода ненапита?!...Едно мръсно БСП никога не може да е чисто - както и сега: описва всички липсващи "точки и запетайки", но най-важният за демокрацията проблем /това със назначението на прокурори от политиците!/ го захърбва...Радев е от кръвната група на БСП и трябва да забрави политиката, според мен...Няма място за тоталитаризъм в демокрацията - тя изисква надживяването му или изобщо не може да "диша" т.е. да съществува...
112
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От безсилие атлантиците / псевдо-пишещи се в Бг/ , все Президента им е виновен ... Но нали ''АКО'' следващият Президент е от техните , след това пак ли СМЕНЯМЕ конституцията , защото няма да им отърва , мислят само до носът си .
111
1
 
3
 
! Отговори
Куку ... преди 4 месеца
До Koko --- Ти няма да побелееш , дано , ред няма !
110
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до колкото си спомням, когато Кирчо стана премиер с двойно гражданство,чорапенко нямаше нищо против, но сега, когато не му ходят по гайдата и обърна плочата веднага, доста жалка работа, а конституционно ли е временно правителство да сключва 20-годишни договори!!!
109
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво на президента да ги нагласи малко в тая сгобка ,че на хората им писна от глупости на слугите на посолството и посолствата
108
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Зозо.Ти си гледай зелюндев и не се занимавай с чужди държави и президенти щото тук не ти е уркопия
107
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом трролът се побърка да пише и да плюе, значи Радев е на прав път и му е бръкнал в черната душичка. И не само в неговата.
106
6
 
14
 
! Отговори
Koko преди 4 месеца
Радев се е състарил от тази злоба, набръчкал се и побелял. Само констатирам, но офенс.
105
1
 
17
 
! Отговори
made in РЕШЕТНИКОВ преди 4 месеца
Някои индивиди са вредни за България !
104
6
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Рундев е бита карта. Вече не може да назначава стари ДС топячи за Мин.председател и министри. Ще се пукне от злоба и безсилие :))))))))))) Провесил нос и уши :)))))))))))))))
103
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Библията харесва ли? Да сезира светия синод, или вселенския патриарх!
102
3
 
16
 
! Отговори
Диана преди 4 месеца
Защо ли Радев не посочва незаконността на политическите назначени прокурори в промените?! Защото иска да ги остави, разбира се, защото се бори за БСП тоталитаризъм, не за демокрация...БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
101
10
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 месеца
браво!!!
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До карачанаковЩом ввасил божков ти води дневният ред, ясен си ми!!!
99
1
 
4
 
! Отговори
До до 98 преди 4 месеца
Много си в грешка! От 2005 насам има много промени!