Тагарев: Дискутира се присъединяване на България към операцията в Червено море и Аденския залив

Българските моряци са в добро състояние, увери военният министър
27 дек 2023 13:12, Красимир Ангелов
419
Тагарев: Дискутира се присъединяване на България към операцията в Червено море и Аденския залив
Снимка: БГНЕС

Дискутира се присъединяването на България към операцията в Червено море и Аденския залив, обяви в Карлово министърът на отбраната Тодор Тагарев.

По думите му България е една от най-пострадалите страни от случващото се в този регион.

“Въпреки че не сме морска сила, ние имаме пряк интерес и ще търсим начин да допринесем към тази операция. Това е голям проблем като цяло за корабоплаването и много страни се включиха в тази операция. Тя е с цел осигуряване на сигурността на корабоплаването и против тези терористични действия”, добави Тодор Тагарев, цитиран от БТА.

Имаме готовност за участие, заяви още министърът и посочи, че се държи постоянна връзка за състоянието на нашите сънародници.

Българските моряци са в добро състояние, увери още военният министър.

САЩ обявиха по-рано, че започва международна операция за защита на корабоплаването в Червено море. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети Бахрейн на фона на зачестилите нападения срещу кораби. Малката островна държава в Персийския залив е база на Пети американски флот, който отговаря за Близкия изток.

В операцията ще се включат 10 държави - Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, каза Остин. Той добави, че някои от страните ще патрулират съвместно в южната част на Червено море и Аденския залив, а други ще помагат с разузнавателна информация.

Българското министерство на външните работи съобщи на 21.12.2023 г., че работи съвместно с партньори и държави, които имат техни граждани на борда на корабите „Галакси лийдър“ и „Руен“, за освобождаването на плавателните съдове и екипажите им.

Сегашният кабинет продължи плана за нарастване на разходите за отбрана и за следващата година планираме малко над 2% от брутния вътрешен продукт да бъдат насочени към нея, заяви още Тагарев в коментар за Бюджета.

По думите му това е „много сериозно“ ресурсно осигуряване и въпросът пред екипа на министерството е как по най-добър начин да изразходва растящите ресурси.

Тагарев посочи още,че трите големи проекта за модернизация на Българската армия се изпълняват на различни етапи.

Много близо сме до сключване на договор за модерни 3D радари, а в следващите години приоритетни ще са системи за противоракетна и противовъздушна отбрана, изграждане на нова инфраструктура, създаване на дивизионен щаб и продължаване на инвестициите в Сухопътни войски, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
9
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Вие какво искате - цял свят да се хаби заради вас, а вие да си играете на ефбет. Естествено, че трябва малко и България да се напъне. А тези, дето защитават пиратите и росийските империалисти, просто трябва да бъдат бити дона сирене.
312
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако не успеят в една, ще пробват да ни вкарат в друга война
311
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чака ви пълен мандат ако не се осъзнаете и пак гласувате за тези ви е нужен психолог за безумните ви гласувания. Човека си има идеал и си го защитава. Идеала е да дадем на укрите.
310
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Затова ли са ни корабчетата, евала. Днес когато всяка допотопна ракета може да ги застраши ние ли ще носим рисковете... къде са тия непобедимите от тн велики сили, що се крият с изключение на една-две...
309
1
 
13
 
! Отговори
донос.бг преди 4 месеца
Лъжете! Испания няма да се включва!А относно Магаренко - оставка,съд и затвор за държавна измяна и шпионаж в полза на родината си Покрайна!
308
1
 
14
 
! Отговори
За теб, плешивецоо преди 4 месеца
Трибунал!
307
0
 
9
 
! Отговори
А към преди 4 месеца
Тристранния пакт кога?
306
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Национален Предател !
305
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да издигне паметник на украинската *** в центъра на Киев ,но малко по голям ,та да се вижда чак от Маринка и Авдеевка.
304
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Скрий се някаде Тагаренко
303
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Усещате ли нежния гъдел отзад, предвестник на включването на тъпогрозните гласоподаватели за кичококорчизма във войната на ШАШ срещу Русия.
302
14
 
1
 
! Отговори
преди 4 месеца
оня Резидента Радев и цялата престъпна сглобка да отиват на бунището на историята
301
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Може ли първо по убеждения да взимат на фронта? Първо да повикват евроатрантиците , всички доброволци дето прибираха украинците от границите, въобще ще бъде ли редно да се дават оръжия на хора ,който подкрепят Русия - по- добре не, нали? Значи честита служба евроатлантици! :) . Голям кеф ,че съм жена :).
300
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поне първите 2 СВ известно време сме били неутрални...сега още официално няма 3СВ , но България вече ще е на фронта....!! Е за това се спогодиха ПП/ ДБ със ГЕРБ , да имат марионетно правителство ФАЩ и да ни вкарат във война както и когато решат! Ама нали има банина цяла година...
299
8
 
6
 
! Отговори
Боряна преди 4 месеца
Тагаренко пращай войници и в Украйна и Израел няма само да мързелуват армията ....Напред и Тва е ...Победа аааа
298
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То за това било ограничаването на позицията на президента ...все пак като главнокомандващ на армията, можеше да каже вето да се изпращат БГ контингенти по света....Ама вече и да казва вето , все тая - сглобката решава бъдещето на БГ !! М.а.й.н,а.т.а Ви евроатлантици!
297
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вчера един приятел ме пита, ние как точно ще се включим във война , от къде ще дойде войната при нас? Отговора ми беше ФАЩ са на крачка от война в Близкия изток, а ФАЩ значи НАТО , НАТО сме ние! И само след няколко часа, Магаренко ни включва във военни действия....
296
1
 
6
 
! Отговори
Лорен преди 4 месеца
Тагаренко-Магаренко,защо не изцвилил на Кокорчо,да отвори нава дупка в бюджета за приемане!Перо Червено и Черно с поне няколко милиарда в него? Ще приемате бюджета на Веселието с торти украсени с лодки,корабчета и под- водници!"Под юргана дупка,на морето две"!Не си за плашене,за бесило си!
295
1
 
18
 
! Отговори
Постхуманизъм преди 4 месеца
Светът вече се управлява като голяма корпорация със своите борд на директори, изпълнителни директори, мениджъри и прости труженици. Забележителни са информационните системи за управление, които дори не задават обратната връзка като задължителна. Шефовете на света вземат решение за целите и политиките, мениджъри от ниски нива като Тагарев юркат войничетата, а тружениците заработваме данъците, с които целите се финансират. В схемата няма място за демокрация.
294
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 301Още преди 2 дни Испания отказа да участва, тъй като това не представлява интерес за нея.))))Испански фрегати са в Аденският залив още преди призива на САЩ. Вероятно отказват да бъдат под американско командване. Все пак еспаньолците се имат за морска сила.