Еленко Божков за бедствието: Не може в такава ситуация да няма координация

Според него става дума за грешка на министъра
28 ное 2023 22:50, Нели Христова
13

Селища у нас остават вече четвърто денонощие без ток и вода, а пътища и училища все още са затворени.

"Има цяла комисия в Министерския съвет, която трябваше да бъде свикана и да работи, още когато бяха предупрежденията на синоптиците. Тя трябваше да действа превантивно, да се подготви, да се извика министър или зам.-министър, който отговаря, и оттам нататък да се разпоредят действията. Обикновено всяка година в Народното събрание в ресорната комисия има едно заседание, на което се вика министърът и разпределителните дружества, и големите производители на електрическа енергия, за да докладват каква е готовността за есенно-зимния сезон", каза бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че е направил справка и такова заседание не е имало от месец май.

"Това означава, че най-вероятно заради местните избори и прекъсването на работата на парламента, проблемите със Закона за енергетиката, Закона за възобновяеми източници, не е останало време. Добре, но въпреки всичко такова нещо трябваше да се състои, защото дисциплинира. Ако имаше такова заседание, министърът на енергетиката щеше да се издаде. Най-вероятно той е издал заповед за проверка на готовността", допълни Божков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него не може в такава ситуация да няма координация.

"Нима, ако бяха поискали тежка техника, някой щеше да им откаже? Има неща, които подлежат на анализ, трябва да се носи отговорност. Това е грешка на министъра, не знам дали той е разпределил ресорите на зам.-министрите си, което трябва да се случи в началото на мандата. Преди настъпването на есента и зимата почистването на просеките се извършва от външни фирми", поясни енергийният експерт.

Божков е на мнение, че трябва да се провери защо EVN, които обслужват предимно планински райони, са с по-малко аварии в сравнение с другите дружества.

"Явно са направили инвестиции, подобрили са мрежата си и т.н. Разпределителната мрежа не беше подготвена в пълна степен, защото много от персонала вместо да се занимава с подготовка, го използваха да сменя електромери или други несвойствени дейности, които му пречат да вършат основната си работа", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Това на снимката, преди 3 месеца
що не е в затвора при бай Ставри?!?
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо не е министър?
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
абе ко стана с другия божков ? пп изпраха ли го ? не се чува, не се вижда
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕЛЕНКО БОЖКОВ КАК Е ПРОПУСНАЛ ДА СПРЕ ТОКА НА МЕТРОТО В ТАЗИ СИТУАЦИЯ? ЗАЩО ВПРОЧЕМ НЕ Е В ЗАТВОРА?
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нямат време от крадене и прислужване на интересна сащ
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя нали беше в КЕВР, какво направи за да няма такива ситуации. Даваха цени, кой каквато искаше без да държат никаква сметка на фирмите дали всичко е изпълнено. Само празни приказки. Докато са на хранилката мислят доста по различно.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бе то "координация" и "политическа воля" има колкото си щеш , ама парите нещо ге нема !