От ДПС са подали сигнал в прокуратурата за бизнесмен с връзки в Кремъл

Става дума за Роман Савушкин
5 юли 2023 14:33, Нели Христова
54
От ДПС са подали сигнал в прокуратурата за бизнесмен с връзки в Кремъл
Снимка: БГНЕС

Сигнал до прокуратурата за българското гражданство на близкия до Кремъл влиятелен руски бизнесмен Роман Савушкин и тримата му синове внесоха в прокуратурата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, народният представител Делян Пеевски и зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. Сигналът бе входиран и в деловодството на парламента, съобщиха от пресцентъра на партията.

Сигналът е във връзка с публично разпространена в медиите информация. С него се настоява да бъде извършена факти и обстоятелства, свързани с руския гражданин Роман Савушкин.

Правомерно ли е получено българско гражданство от лицето Роман Савушкин (генерален директор на "Обединена вагонна компания" - структуроопределящо предприятие в Русия) през 2019 г., при положение, че в медиите са налице данни за тесните му лични и бизнес връзки с лица, приближени до руския президент Владимир Путин, включително Александър Несис, Сергей Чемезов и Дмитрий Медведев, питат Карадайъ, Пеевски и Хамид.

Те настояват да знаят спазени ли са били законовите предпоставки за получаване на такова гражданство (извършена ли е била ефективно необходимата инвестиция по закон, или същата е била само привидна), както и участвали ли са български посредници при получаване на гражданството.

Обосновано и законосъобразно ли е било положителното становище (ако такова е налице) от страна на МВР и ДАНС, по подадената от синовете на Роман Савушкин през 2021г. молба за получаване от тях на българско гражданство, пише още в сигнала до прокуратурата.

Политиката на ДПС за пълна прозрачност и извършване на цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка от компетентните органи на всички преписки за получаване на българско гражданство срещу инвестиции (включително и когато в процедурите са участвали посредници), е била винаги последователна, като в тази връзка до настоящия момент сме подали няколко сигнала до прокуратурата и ДАНС, мотивират искането си Карадайъ, Пеевски и Хамид.

В тези сигнали настояхме, в случай, че бъдат установени конкретни лица, извършили нарушение на законовите процедури и/или лица, получили българско гражданство без да е било налице законовото основание за това съобразно действащото законодателство, да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и търсене на съответната отговорност, подчертават те.

Считаме, че необходимостта от подобна проверка се явява обусловена от продължаващите спекулации в общественото и политическо пространство в страната по темата „златни паспорти", основаващи се на медийни публикации, в които се излагат твърдения и/или съмнения за евентуално неправомерно получаване на българско гражданство от чужденци с помощта на посредници, без обаче изискващите се по закон инвестиции да са били реално осъществени, се казва в сигнала до прокуратурата.

В случай, че при извършената проверка бъдат установени нарушения от конкретни лица на законовите процедури при получаване на българско гражданство от Роман Савушкин, респективно от неговите роднини по пряка низходяща линия (при които процедурата все още не е завършена), молим да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и търсене на съответната отговорност, настояват Карадайъ, Пеевски и Хамид.

С настоящия сигнал представяме единствено публична информация, като преценката за това дали в същата се съдържат достатъчно данни за извършени неправомерни действия и съответно за търсене на наказателна отговорност, е единствено и само на компетентните органи, подчертават народните представители от ДПС. Те искат своевременно да бъдат уведомени за резултатите от проверката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те бизнесмени с връзки с Кремъл има и в ДПС.
26
1
 
2
 
! Отговори
Е преди 9 месеца
Той поне няма да става министър-председател като Кирчо канадеца !
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
мдаа... смениха главния прокурор и се започна...
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щели да проверяват и смеевски как източва пощите с випаджийската си фирмичка. И за още стотина големи далавери.
23
0
 
4
 
! Отговори
Илф и Петров преди 9 месеца
Малко късничко се сетиха ДПС за проверка дали правомерно са издавани "златните паспорти". Защо само на г-н Савушкин? Защо ми се струва, че техни фирми имат противоречиви икономически интереси с г-н Савушкин, а в такъв случай е добре зад гърба ти да застане респресивния апарат на държавата. Не съм сигурен това ли е свободната капиталистическа конкуренция! Сетих се кой фалира и изкупи българските стъкларски и порцеланови заводи, може да се види в търговския регистър. Анадъм му!
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да го първо йобът и пратят директно при Съветския Полов Орган в Кремъл, немедлено!
21
3
 
4
 
! Отговори
Изривай фашистите... преди 9 месеца
Не трябва да излизат извън границите на Евразия... Сирия, Иран, Китай.... Там им е мястото...
20
0
 
4
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 9 месеца
Някой може ли да бъде изваден от списъка по закона "Магнитски"?
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега се бутат кой да се изкара по-евроатлантически иб*рик от останалите. Клякат, пълзят, заемат поза партер, само и само да се издокарат пред Посолството.
18
0
 
4
 
! Отговори
Захлебил хубаво преди 9 месеца
2019...Комисията..."патреотите" колеха и бесеха там, че и други нещица...
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А връзките с Анкара ще се проверяват ли?
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Комисията за даване на гражданство не беше ли на дпс че сега задават такива въпроси" --- Aми, не е. Към вицето е. И основно пишман патрЕотЕте се мешат там.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нормално... ДпС си е проект на ДС и е създаден предимно от агенти...
14
2
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
Пеевски!? Че тоя разбойник що не отскочи до Аерика като е толкова ербап!?
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПЕЕВСКИ СКОРО ПАК ЩЕ ХОДИ НА ЛЕЧЕНИЕ В ШВЕИЦАРИЯ
12
5
 
12
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 9 месеца
ТЕЗИ МЕДУЗИ ТУРСКИ СА СИ ТОПАЧИ ОЩЕ ОТ ЕДНО ВРЕМЕ ! МОЖЕ БИ ИМАТ ИНТЕРЕС ВЪВ ВАГОНОСТРОИТЕЛСТВОТО И СНАБДЯВАНЕТО НА БДЖ С ЛОКОМОТИВИ И ВАГОНИ ЗА ТОВА ГО ТОПЯТ ЧОВЕКА ДОЛ.. ТУРСКИ АМБРЕАЖИ
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Комисията за даване на гражданство не беше ли на дпс че сега задават такива въпроси :) Хем му взеха рушвета за да му дадат гражданство, хем сега сигнал пускат. Така не се прави, дори и в престъпните среди си има правила и който ги наруши плаща с главата си
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
КРАДЕЦЪТ ВИКА - ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА
9
3
 
12
 
! Отговори
ПЕРАЛНЯТА РАБОТИ преди 9 месеца
БЕЕВСКИ СЕ САМОИЗПИРА с руския бизнесмен Роман Савушкин и тримата му синове! Вероятно иска да им лапне бизнеса?
8
8
 
20
 
! Отговори
ХХХ преди 9 месеца
Турци ще преценят кой е полезен за България и кой не .......САЩ ни въртят на пръста си ....ЕС ни тъпче с л***а ....Турция грижливо си набива интересите в България .....и сега Зеленски като дойде и той да даде акъл кое как да стане ......и сбогом България !