ДАНС: Весела Чернева предавала класифицирана информация на РСМ

Сигналът срещу нея подал общинският съветник Ивайло Дражев
Обновена: 30 май 2023 22:44 | 30 май 2023 22:40, Анисия Иванова
62

На извънредно заседание на Народното събрание бяха изслушани шефовете на службите заради изнесените данни от народния представител Радостин Василев, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави.

"Кабинетът "Петков" не е защитавал националния интерес", заяви на извънредното изслушване на службите в народното събрание директорът на ДАНС- Пламен Тончев.

Въпреки че Тончев не назова конкретно име, по непотвърдена информация става въпрос за Весела Чернева - съветник на Кирил Петков по външната политика в кабинета "Петков". Според казаното днес в Народното събрание тя е провеждала собствена политика с РСМ, без да се съгласува с министъра на външните работи.

Съветникът на бившия премиер Кирил Петков по външно-политическите въпроси Весела Чернева е издавала на Скопие българската позиция по присъединяването на РС Македония към ЕС.

Тончев разкри, че се води досъдебно производство за теч на информация от българските институции към тези на Република Северна Македония за вдигането на ветото от София над Скопие за присъединяване към ЕС. Чернева е известна с публичната си позиция, че България трябва да вдигне ветото по отношение на РСМ.

"По линия на контраразузнаването е установено, че съветник към премиера към онзи момент е съгласувал позициите на МВнР с гражданин на Северна Македония", обяви директорът на ДАНС, като визира Чернева, за която тогавашният външен министър Теодора Генчовска твърдеше, че де факто е титулярът във ведомството.

"Става въпрос за пращането на извадка от секретен документ в интернет сайт. Достъп до този документ са имали двама души извън състава на Агенцията", разкри още Тончев.

Потърсена за коментар, Чернева не отговори. Сигналът срещу нея е подал бившият президент на футболен клуб "Черномерец" и общински съветник Ивайло Дражев.

След публикувания запис от срещата на "Продължаваме промяната" от Радостин Василев, в който се казва, че в държавата се назначават хора на постове, предварително съгласувани с посолствата, Тончев заяви, че няма практика да се обсъждат началниците на службите с други държави.  

"Никога не е съществувало такова изискване да се съгласуват ръководителите на службите с чуждите партньори. Изискване за заемане на нашите постове в служби е достъп до класифицирана информация - национална, на ЕС и на НАТО, извършват се необходимите проверки", каза Тончев.

В отговор на шефа на ДАНС - съпредседателят на коалицията на "Промяната" Атанас Атанасов заяви, че изслушването има за цел да провали втория мандат.

По темата със записите в прокуратурата беше призован за разпит съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПП = пълни продажници, то просто се вижда от муцуните на кирчо и кокорчо, някакви никаквъвци се издигнаха в политиката с едни празни обещания, без никакъв пълнеж, без никаква доказана политика и резултати от някакво управление, хоп и зайчето киро беше изтеглено от черната шапка!
5
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На съд и затвор. Знае се, какво е наказанието за такава дейност. Защо още не е арестувана? За едни може, за други, не.
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДАНС сега ли го разбраха?
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Общински съветник откъде има достъп до класифицирана информация ?
2
4
 
27
 
! Отговори
Вьзмутен преди 10 месеца
Тиквайте я в панделата заедно с петков който ни окраде с газовите сделки
1
3
 
15
 
! Отговори
Исторически парк преди 10 месеца
КИРО Е МАКЕ!