ДАНС: Весела Чернева предавала класифицирана информация на РСМ

Сигналът срещу нея подал общинският съветник Ивайло Дражев
Обновена: 30 май 2023 22:44 | 30 май 2023 22:40, Анисия Иванова
62

На извънредно заседание на Народното събрание бяха изслушани шефовете на службите заради изнесените данни от народния представител Радостин Василев, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави.

"Кабинетът "Петков" не е защитавал националния интерес", заяви на извънредното изслушване на службите в народното събрание директорът на ДАНС- Пламен Тончев.

Въпреки че Тончев не назова конкретно име, по непотвърдена информация става въпрос за Весела Чернева - съветник на Кирил Петков по външната политика в кабинета "Петков". Според казаното днес в Народното събрание тя е провеждала собствена политика с РСМ, без да се съгласува с министъра на външните работи.

Съветникът на бившия премиер Кирил Петков по външно-политическите въпроси Весела Чернева е издавала на Скопие българската позиция по присъединяването на РС Македония към ЕС.

Тончев разкри, че се води досъдебно производство за теч на информация от българските институции към тези на Република Северна Македония за вдигането на ветото от София над Скопие за присъединяване към ЕС. Чернева е известна с публичната си позиция, че България трябва да вдигне ветото по отношение на РСМ.

"По линия на контраразузнаването е установено, че съветник към премиера към онзи момент е съгласувал позициите на МВнР с гражданин на Северна Македония", обяви директорът на ДАНС, като визира Чернева, за която тогавашният външен министър Теодора Генчовска твърдеше, че де факто е титулярът във ведомството.

"Става въпрос за пращането на извадка от секретен документ в интернет сайт. Достъп до този документ са имали двама души извън състава на Агенцията", разкри още Тончев.

Потърсена за коментар, Чернева не отговори. Сигналът срещу нея е подал бившият президент на футболен клуб "Черномерец" и общински съветник Ивайло Дражев.

След публикувания запис от срещата на "Продължаваме промяната" от Радостин Василев, в който се казва, че в държавата се назначават хора на постове, предварително съгласувани с посолствата, Тончев заяви, че няма практика да се обсъждат началниците на службите с други държави.  

"Никога не е съществувало такова изискване да се съгласуват ръководителите на службите с чуждите партньори. Изискване за заемане на нашите постове в служби е достъп до класифицирана информация - национална, на ЕС и на НАТО, извършват се необходимите проверки", каза Тончев.

В отговор на шефа на ДАНС - съпредседателят на коалицията на "Промяната" Атанас Атанасов заяви, че изслушването има за цел да провали втория мандат.

По темата със записите в прокуратурата беше призован за разпит съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е само Весела, ДАНС що си трае за Киро и Кокоро и за Урсула?????
25
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Една година не са ба власт, но назначените длед чистка кадри на Радев държаха на трупчета компроматите, за да има агент Майстора инструмент! Радев е по - голямо зло от пп с обкръжение от ДС, мадони мафиоти и откровени крадци и корумпета зависими от Русия. Пп са поне само крадци
24
3
 
12
 
! Отговори
ПОДКРЕПА преди 10 месеца
Пламен Тончев , шефа на ДАНС , и Радев са двамата които Удържат Атаките на Чужди Държава за завладяване на България - в Случая САЩ и Украинската ВСУ .
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако бяха казали че е американски шпионин може би щяхме да повярваме. Ама македонски шпионин ми звучи малко смешно.
22
2
 
14
 
! Отговори
Тая торба кости преди 10 месеца
мирише на Сливенския затвор. Все някога ще дойде възмездието и цялата вмирисана политическа *** ще бъде набита на кол безвъзмездно.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Предателите - НА ДРЪВНИКА!
20
1
 
17
 
! Отговори
СелскиФелдшер маршал преди 10 месеца
Това само е върхът на айсберга . Оная буца лед дето потопи титаник . A колко още гной има да излиза дорде се отървем от бактериите. Всички посолства са за отзоваване и да почваме на чисто.
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Интересен мpъceн MИHДИЛ, ДОЛНА KУPBA, яко са я фрезовали в сащ - "От 2000 до 2003 г. Чернева работи като политически секретар в Посолството на България във Вашингтон, САЩ."
18
2
 
15
 
! Отговори
коко преди 10 месеца
почна се другари почнаха да си вадят кирливите ризи един друг почна се - оле олеее олеее олеее
17
3
 
25
 
! Отговори
Урсула преди 10 месеца
Щом са я хванали от ДАНС що не са я арестували като ЦРУ :)))
16
1
 
10
 
! Отговори
Урсула преди 10 месеца
Какво е предавала Веска черната нищо не разбрах :)))
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
АЗ РАЗБИРАМ ДА ИМА МКЕРЕТА СРЪБСКИ В МАКЕДОНИЯ АМА В БЪЛГАРИЯ ДА ИМА СРЪБСКИ МИКИРЕТА СРАМ И ПОЗОР. АЙДЕ СЕГА СЪД И ЗАТВОР ЗА ТАЯ ПСЕВДОДИПЛОМАТКА. И АЛО ПСИХОДЕСНИТЕ МАРШ РЪЦЕТЕ ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чернева трябва да увисне на въжето а я избират в отворено общество. Също и Киро става дупетат вместо въжето и той.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Посмали манко!
12
5
 
8
 
! Отговори
СТАЛИН СЕ ЗАВРЪЩА преди 10 месеца
Братя БЪЛГАРИ Има броени часове до Започване на НАРОДНИЯ СЪД! Ще се проведе в всеки един град, село в България!Не ви е нужно оръжие като на американските окупатори , нужно е да направите това което направиха предците ви , всеки нож всяка Сабя всяка брадва и остър предмет е достатъчен, не се занимавайте с пленяване - директно убивайте националните предатели , политици, кметове , наместници!!!!След това ще запалим всички бази на фащ в България включително и онази канадската която краде златото ни!
11
3
 
16
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 10 месеца
Тия стъпиха толкова накриво че си счупиха краката а уж Харвард ха-ха хахахахахахахаха да ви имам образованието ! Ще се закачат със службите! Сега започват ! Дипломни работи братче кво да ги правиш
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
1 По-лошо, Киро просто не е маке, българомразец е. Или етъп, продаден, сигурно.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И тая ПП що не е на топло?
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
БЕСИЛКИ ПО ПЛОЩАДИТЕ! ИНАЧЕ НЯМА ОПРАВИЯ.
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Веднага да бъде нашибанаа здраво на площада първо с камшик, после без! За назидание на другибе *** и родоотстъпници!