ГЕРБ и ПП-ДБ си стиснаха ръцете, премиери на ротация – Денков и Габриел

За по 9 месеца е запазено мястото за министър-председател
Обновена: 22 май 2023 14:36 | 22 май 2023 14:21, Камелия Цветанова
942

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха, че ще има правителство с втория мандат като премиерът ще е ротация за по 9 месеца. Първо мястото ще заеме Николай Денков, а вице и министър на външните работи ще е Мария Габриел.

След изтичане на срока Денков щеподаде оставка, която ще бъде гласувана от парламентарните групи на ГЕРБ и ПП-ДБ и за премиер ще бъде избрана Габриел.

Денков призна, че ситуацията е много трудна, а Габриел уточни, че 48 часа лидерите на двете най-големи коалиции са водили преговори с разум, а не се емоции и са направили големи компромиси, за да се намери изход.

„Това, което предложихме на ГЕРБ е да използваме импулса и да стъпим на законодателната програма, на управленска програма, която изработихме и се предлага да имаме премиер на ротационен премиер. Мястото на Габриел в един такъв кабинет е ясно. Тя е човекът, който може да помогне много за реализиране на един от най-важните приоритетите – интегрирането в европейските структури, в Шенген и еврозоната“, посочи Денков.

Той добави, че новото мнозинство в НС трябва да реализира конституционна реформа с широка подкрепа, да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното членство в ЕС, да реализира цялостна съдебна реформа.

„Като гаранция то ще работи поне 18 месеца. Правителството с втория мандат се ангажира да внесе в срок бюджет с 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците, да промени изборния кодекс, така че да се върне машинното гласуване, да изработи механизъм за състав на регулаторите с изтекъл мандат. Ако по някакви причини изпълнението на програмата тръгне накриво, аз ще си подаде оставката и процесът ще стартира отново“, обясни Денков.  

Мария Габриел коментира, че докато е водила разговорите с останалите политически сили, се е видяло, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава основа.

„Лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ през последните 48 часа заедно и с разум, а не с емоции, водихме преговори и направихме много отстъпки всички в името на това България да има редовно правителство“, каза тя.

Габриел прочете декларация за национално управление, около която са се обединили първите две сили в НС.

В нея се казва, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепя правителство, сформирано с втория мандат, а в края на всеки 9 месеца премиерът подава оставка, двете ПГ я гласуват и подкрепят за следващ премиер номинацията на другата парламентарна група.

„Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програма, ще се приемат промени в Конституцията за съдебна реформа,  ще се създаде механизъм  за номинациите на регулаторните органи, избирани от НС“, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


942
Още по темата: ГЕРБГабриелППДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
564
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма да я бъде тази работа дълго време, можем да започнем да залагаме ама според мен най-много месец да изкарат преди да се разтури тази коалиция тип "Бий ме да те обичам"!
563
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Другият път за Възраждане,не ми пука ако ще Путин да докара в София,напук на тия долни *** където ме излъгаха!
562
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-накрая имаме сделка!! Голям пазарлък падна. Но и става дума за много пари..нормално е дълго да се пазарят.
561
2
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
До Таня. Разсъжденията ти са много елементарни. Май забравяш, че много преди да минат първите девет месеца ГЕРБ могат във всеки момент да свалят ПП от власт. И не само ГЕРБ ще са против тях.
560
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Денков е некадърник огромно самочувствие.Гадриел не я знам с какво е блеснала. Изобщо.. нелепа история.
559
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Командата от КОЗЯК бе да се състави правителство,дори като се жертва Гешев, но да се спаси ББ. Кой ще бъде изиграния в крайна сметка предстои да видим. Интересни изказвания предстоят в НС когато се гласува ново правителство. Да видим кой как ще оправдава простотиите си...
558
1
 
4
 
! Отговори
Винету преди 11 месеца
До 588. Не позна. Ама то само с гола омраза към Борисов не става. Май и ти си от олигоффрените, които дишат единствено благодарение на омразата си към него.
557
2
 
2
 
! Отговори
Боко преди 11 месеца
До 572. НЕ, НЯМА. Защото няма за какво. Тя тази работа не става само защото някакъв невзрачен оххлюв като теб го е написал.
556
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Боко явно ще е булката и след 9 месеца я роди я не.
555
1
 
1
 
! Отговори
Цирк преди 11 месеца
Адам и *** се родили парламентажисти. Без очи, без уши, без нос, без език, но с уста и с търкане на оная работа! Туй на ябълката да посегнеш и безплатно да я ядеш след предупреждение отгоре - Слънцето! Та нали все още парите не са били въведени от Мухата Цеце бе кeлeш? Жа ми подскачаш под туй дърво - парамента и Ябълки Жа ми късaш без Пари ли бе мaйно? Запомни Адам и ***! Не зрението е началото Господне. В оня свят на пуста преeизпpъдня, летели са с кръстосани криле не птици, а небеса!
554
1
 
3
 
! Отговори
Гледна точка преди 11 месеца
До Таня. И ти си от наивните глу.паци. Никакви девет месеца няма да има, защото ще се изпокарат още след 2-3 месеца и всичко ще се разпадне.
553
3
 
3
 
! Отговори
Запор и затвор преди 11 месеца
Който мрънка, е агент на Московия , Слава на Евроатлантизма, Домусчиев ,Клинтън, Мертен , Лайен , Сатаник Темпъл, ние сме НАТО до гроПП
552
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ГЕРБ подкрепя ПП? Ще има изумително и крайно *** от мутрите. Ще има *** ит от праСоВъдната система. Пари нема мутри. Всеки на работното си място само по кадърност. Всички други чиба. Пълно спиране на кранчетата към хотелиерите и всякаква *** живееща на гърба на държавата. Създаване на групи, които да започнат възвръщаемост и конфискация на заграбеното, пари и имоти, в България, Европа, Америка и други места.
551
0
 
13
 
! Отговори
Възмутен преди 11 месеца
Да ти евва и държавата ако такива ще са ни премиерите. Нямат грам харизма, да не говорим за топки. Нищо добро не ни чака, но си заслужаваме съдбата.
550
0
 
8
 
! Отговори
Оракул преди 11 месеца
Олигарсите се разбраха кой колко ще открадне от парите за възстановяване от ЕС и как да махнат главния прокурор за да не им пречи. И партиите им си стиснаха ръцете.
549
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Такива преди тях много,всички вече ги няма!Няма го Волен,няма го Янев,няма го Каракачанов,не си научиха урока ей,бастиса ги Баце!
548
1
 
5
 
! Отговори
Да Таня преди 11 месеца
Тука ще се съглася с теб, сега почват яко игри по надцакване! Игра на тронове, ако щеш.
547
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тези двамата са като от някакъв концлагер излезли.
546
4
 
9
 
! Отговори
Таня преди 11 месеца
Това е добре. ПП ще има властта в държавата 9 месеца през които трябва да намери начин вторите 9 месеца изобщо да не се състоят. Баце го извъртяха с 200 на неговата игра.
545
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Първите две партии са едно и също нещо - стопроцентова мафия.