Сарафов: Преговаряме с международна одиторска компания да провери Nexo

Продължава издирването на двама от обвиняемите
14 яну 2023 13:24, Петя Славова
69
Сарафов: Преговаряме с международна одиторска компания да провери Nexo
Снимка: БГНЕС

Преговаряме с една от най-големите международни одиторски компании, на която ще бъде възложено да извърши цялостен одит на Nexo - на нейната дейност и финансовите потоци, каза пред Нова тв директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

"Необходим е много сериозен и прецизен финансово-разузнавателен анализ. Именно той ще бъде възложен на тази - една от най-големите, световни компании, които се занимават с подобни разследвания. Имат изключително богат опит и авторитет", допълни той.

Четирима души са с обвинения във връзка със схемата. За тях Сарафов каза: "Техният профил е високоинтелигентни, изключително образовани - в най-реномираните световни университети. Хора, които са граждани на света. Човек може да се гордее, че тези хора са българи. Не са наркодилърите от "Обеля", а наистина едни от най-високоинтелигентните хора", уточни той.

Обвиняемите заемат ръководни позиции в компанията. "Двама души от тях са в неизвестност. Предприемат се действия да бъдат издирени, за да им се предявят обвинения. Информацията ни е, че не са в страната, макар че справката в граничния контрол показва, че не са напускали пределите на България", допълни шефът на НСлС.

От Nexo твърдят, че става дума за политическа атака. "В нашето разследване няма нищо политическо. Кой е замесен ще се установи тепърва. Ние работим стриктно, само по доказателствата. Те са съответните справки, извлечения, разпити. Това е в рамките на разследването", подчерта Сарафов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уж цялата власт произлизала от народа, пък Гешев още няма механизъм за контрол. Цяла София се вдигна и резултат няма.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо чак сега, два месеца, преди предполагаемите избори, изплува разследването на прокуратурата срещу NEXO, в чието разследване се споменава, че са давани суми на ДБ и то по законовия ред? Защо толкова години от прокуратурата няма разследване или поне нищо не се споменава, срещу къщата в Барселона, срама пред света срещу кюлчетата, на които имаше дори и номера и пачките, какво стана с откраднатите милиони от магистрала "Хемус"? Народът това не го забравя и няма да му го изтриете от паметта.
45
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
този е по-опасен от Каскетя!...
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли още хора, да вярват на тая прокуратура?
43
0
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 1 година
До Ангелина- продължение на коментара ми под номер 51 - по- сокоро разследващите органи ,звучи ,че искат да изтъкнат себе си ,че се гордеят ,че са толкова "умни" ,за да хванат такива "умни престъпници"..търгуващи с "криптовалута" и финансови операции ,за което наистина се изисква изключителен ум и имам съмнения ,че има много хора в България ,освен от това дружество ,които са "в час" с тези финансови потоци,за да могат да им извършат"одит"...
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже някои изтъкват, че акцията срещу Нексо е по сигнал от Щатите... И американците разбирали от криптовалути, за разлика от нашата прокуратура...Имаше по-рано сигнал от Щатите за венецуелските пари в Инвестбанк, дори американският посланик се среща по този повод с премиера, шефа на БНБ, главпрокурора Цацаров, шефа на ДАНС ...и нищо. Цацаров каза, че банката е бяла и добра.
41
1
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 1 година
По телевизията дадоха част от изказване на въпросния Сарафов ,който каза:"Ние трябва да се гордеем ,че има българи ,извършващи престъпления от такъв финансов характер"...Повече от жалко е ,ако това изказване е буквално казано така....Ние трябва да се гордеем с българските умове ,които прославят страната ни със своя интелект и иновации ,но трябва да се срамуваме ,ако това е доказано по безспорен начин ,че въпросните "умни хора" са престъпници - не е за гордост НИТО ЕДИН ПРЕСТЪПЕН УМ !
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2020-та имаше едно такова шумно дело, за източване на еврофондове срещу певицата Лиляна и брат и Скилър, всичко приключи с осъждане на България за около милион лева, тука няма да е по-различно. Прокуратурата се ползва за политическа бухалка и съсипване на имидж, за което плащаме ние. Незабавна съдебна реформа.
39
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За разлика от на фирмата на българката Ружа Игнатова, това не е никаква пирамида. Тука се търгуват криптопари. Нищо незаконно. Всичко ще излезе кьорфишеи. България ще бъде осъдена и ние ще платим цената.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наздравр
37
0
 
3
 
! Отговори
В. преди 1 година
Дигиталният свят е сив и скучен. 01010001.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43 Явно сега се действа заради външен натиск. Иначе и тази супер печеливша фирма се оказва на деца на наши хора още отпреди демокрацията.
35
1
 
9
 
! Отговори
Фбр преди 1 година
Тази пирамида е спонсорирала - дб американците ще се заинтерсуват защо са давали пари на ристе и компания, политически чадьр ли е имало какво ще става интересно тепьрва
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сипят обвинения на килограм и политически внушения, пък тепърва ще търсят одит? И то за фирма без дейност в България. Имали били някакъв офис и работещи там. Американското и други разузнавания да къде по-квалифицирани и способни да разследват, а нашите - напънала се планината и родила мишка. А текущите дела към момента докъде стигнаха - срещу олигарсите, КТБ?
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокорко и настанимир май ще изгорят като христо и дбАмериканците разберът ли, че са замесени ще ги отнесьт в панделата задето са ги окрали
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Сарафов, безработната му сестра, притежава апартамент за милион долара в Дубай, а на Нексо, тепърва ще се прави отдит, ама акцията по всички телевизии беше на лице.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно някой име позволил да имат повече пари от държавата
30
0
 
7
 
! Отговори
Лошо преди 1 година
Дано не арестуват и получавалите пари от тях - ще отиде политическата кариера на ристо в панделатаНавремето по сьщото обвинение сащ екстрадира един младеж хакер никога повече не чухме нищо за него
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И българският данъкоплатец ще плати два пъти за игрите на прокуратурата. Един път за да наеме одитори, втори пъти като осъдят България за неправомерно и превишени действия на прокуратурата и щети за фирмата. Политическа бухалка за сметка на народа.
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи първо показни акции по телевизията, внушаващи вина, а после одит, е за това прокуратурата я осъдиха 100 пъти, та ние да плащаме.