Сарафов: Преговаряме с международна одиторска компания да провери Nexo

Продължава издирването на двама от обвиняемите
14 яну 2023 13:24, Петя Славова
69
Сарафов: Преговаряме с международна одиторска компания да провери Nexo
Снимка: БГНЕС

Преговаряме с една от най-големите международни одиторски компании, на която ще бъде възложено да извърши цялостен одит на Nexo - на нейната дейност и финансовите потоци, каза пред Нова тв директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

"Необходим е много сериозен и прецизен финансово-разузнавателен анализ. Именно той ще бъде възложен на тази - една от най-големите, световни компании, които се занимават с подобни разследвания. Имат изключително богат опит и авторитет", допълни той.

Четирима души са с обвинения във връзка със схемата. За тях Сарафов каза: "Техният профил е високоинтелигентни, изключително образовани - в най-реномираните световни университети. Хора, които са граждани на света. Човек може да се гордее, че тези хора са българи. Не са наркодилърите от "Обеля", а наистина едни от най-високоинтелигентните хора", уточни той.

Обвиняемите заемат ръководни позиции в компанията. "Двама души от тях са в неизвестност. Предприемат се действия да бъдат издирени, за да им се предявят обвинения. Информацията ни е, че не са в страната, макар че справката в граничния контрол показва, че не са напускали пределите на България", допълни шефът на НСлС.

От Nexo твърдят, че става дума за политическа атака. "В нашето разследване няма нищо политическо. Кой е замесен ще се установи тепърва. Ние работим стриктно, само по доказателствата. Те са съответните справки, извлечения, разпити. Това е в рамките на разследването", подчерта Сарафов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
9
 
9
 
! Отговори
Мафията ГЕРБ преди 1 година
Как пък не ударихте поне един за цвят от ГЕРБ бе милиционери !?
6
7
 
4
 
! Отговори
непукист преди 1 година
Работата все повече заприличва на ареста на Борисов.
5
7
 
9
 
! Отговори
Мутри вън преди 1 година
С Гешев колко компании и Банки източихте, включително 600 милиона от Оманския Фонд, интересно как не са ви убили още!
4
8
 
5
 
! Отговори
За какво говорим преди 1 година
Мутри са раздавали шамари на Гешев за да смачка някакъв чрез полицаите си....
3
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази фирма няма една транзакция на територията на България, за какво ще е съдят, като няма осъществено и едно престъпление на територията на България!? Ако са извършени другаде да ги екстрадират и там да ги съдят.Каскета пак не знае какво прави и ще плащаме всички
2
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ще се дават милиони и накрая ще бъдат и осъдени за милиони за неправомерни действия на прокуратурата и за всичко това ще плати бедния българин. А каскета и този на снимката ще си взимат петцифрената заплата платена пак от бедния българин. А кака Сийка ще им носи кафета в топлите кабинети.
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ще им се доверите и да искате, и да не искате. Вие нищо не разбирате от криптовалути.