ПП и "Възраждане" против 24 май да е национален празник

Без 3 март нямаше да има 24 май, заяви Костадинов
25 май 2022 15:10, Нели Христова
164
 ПП и "Възраждане" против 24 май да е национален празник
Снимка: БГНЕС

Според "Продължаваме Промяната" 24 май трябва да остане официален празник, а 3 март - национален.

По-рано днес на брифинг в парламента от ГЕРБ-СДС обявиха, че ще внесат промени в Кодекса на труда, с които 24 май да бъде обявен за национален празник.

Още по темата
Двадесет и четвърти май е един от малкото празници, по които има абсолютен консенсус в обществото, коментира пред журналисти Благовест Белев от парламентарната група на "Продължаваме Промяната". Не е коректно, смята той, 24 май да се използва като разделителна линия за отделни хора, групи. ГЕРБ имаха възможност в продължение на 12 години да направят, каквито желаят, промени, те не ги направиха - правят ги сега, за да предизвикат отново разногласия, смята той. Не е коректно спрямо обществото и обществото трябва категорично да отхвърли подобни идеи, подчерта депутатът.

За 24 май имаме абсолютен консенсус в обществото - това е български празник, празник на българската наука, на българската култура, азбука и е изключително неудачно точно в това време да се поставят такива разделителни линии, обясни Белев. На журналистически въпрос той отговори, че от "Продължаваме Промяната" са щели да реагират по същия начин и ако предложението не е на ГЕРБ-СДС. Нашето убеждение е, че не е нито време и, второ, точно с 24 май не е коректно да се правят такива предложения, подчерта Благовест Белев. Трети март да остане национален, а 24 май - официален, уточни той.

Парламентарната група на "Възраждане" е категорично против предложението на ГЕРБ-СДС 24 май да бъде обявен за национален празник, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на партията Костадин Костадинов. Той определи идеята като "стара" и "претоплена".

"Не виждам причина това да се прави, освен, разбира се, за пореден път да претоплим стари русофобски манджи", каза Костадинов.

По думите му краткият исторически обзор показва, че без Трети март - Денят на Освобождението, нямало да го има и 24 май. "90 процента от страните по света имат за свои национални празници дните, в които са получили свободата си или са обявили независимост", посочи още Костадинов.

По-рано днес от (ГЕРБ-СДС) предложиха 24 май да стане национален празник с мотива, че това е дата, която обединява всички българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опитите за пренаписване на българската история за да се създават някакви антируски пропагандни твърдения в нея са антинаучни и обречени на провал. Пази боже от немска окупация, руска мобилизация и българско слагачество и нагаждачество. хахахахаха
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Шегичка "От православни празници" Какви "православни празници"? На Великден Ппппутларах изпрати чеченски изверги да колят украинското население. Русофилите подкрепяте това с две ръце. Какви "православни празници", вие подкрепяте мюсюлмански терористи.
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цариград пада под турска власт, защото западняци се продават и правят топове за султан Мехмед Втори, от алчност за пари... там, на запад всичко правят за пари, направиха санкции, които вкарват още повече пари в Путин. А България само ги спазва, заедно с Полша и Литва.
70
5
 
4
 
! Отговори
Шегичка преди 1 година
Соросиии, абе защо вашите идоли се окъкаха в Афганистан? Нали са непобедими? От православни празници не разбирате, та не е нужно вашето мнение, но кажете за Афганистан, как си изоставихте троловетее там та падаха от самолетите и това си излъчваше на живо от медиите ви хахахахаха?
69
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1878 г тук не е имало нито следа от българска династия , нито аристокрация, нито елит, нито армия нито следа държавна администрация, нито бегла представа за държава и то самостоятелна. Имало е само овце и овчари. И на това ГОЛЯЯЯМО НИЩО което сте били, една империя влиза във война с друга империя дава жертви ....за да ви направи подарък - независимост да ви създаде държавни структури да ви направи хора след 500 г
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 72Разбира се, че ще помагат на Турция, след като Русия изгражда огромен Черноморски флот с мерак да превземе проливите и Цариград, и естествено руснаците са победени, флотът им унищожен, стотици хиляди руснаци убити, заради мерака на руският император да влезе в Цариград. , Англия и Франция са били съюзници на Турция, точно както Жужака е съюзник на Ердоган. Ама този съюз путинофилите не само не го критикувате, ами и го възхвалявате.
67
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един кравар не е загинал за свободата на България.
66
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дизраели кучетоо нарича българските въстанници с г анн - ето това драги *** е вашето заблуждение. Заблудени сте ако очаквате че от запад някой милее за България, милее се за парите ни. И за парите ви също.
65
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците май верно е трябвало да поробят това неблагодарно племе и да му вземат територията.
64
4
 
5
 
! Отговори
Цели преди 1 година
хахахаха "евала на руския народ" "Евала" на Руската империя, че искаше да си осигури достъп до Бяло море, като първо откъсне от Османската империя земи свързващи я с Бяло море, а после имаше последователна политика на унищожаване на българската култура и държавност с цел пълна асимилация (каквато виждаме днес в пълен размер в Източна Украйна). И "евала", че представи тези си намерения като "освобождение", за да си създаде послушни слуги, които да работят за изпълнението на тези й цели.
63
0
 
1
 
! Отговори
дизраели преди 1 година
В името на достойнството на човешката природа, тая надеждата, че описаното в кореспонденциите едва ли ще се потвърди. Няма съмнение, че са извършени жестокости в България. Война е станала не между редовни армии, даже в този случай, не между нередовни войски, а между някаква си *** posse comitatus от въоръженото население. Аз се съмнявам да са се допускали страдания в такива големи размери в един исторически народ, който, до колкото ми е известно, рядко е прибягвал към мъки, но се е старал всякога да приключи своите отношения с противниците си чрез най-бърза разправа.В случай, че гор
62
5
 
2
 
! Отговори
хахахаха преди 1 година
Заради подкрепата си за Турция след руско-турската война Австрия заграбва Босна, а Англия остров Кипър. Предлагам за национални празници на соросоидитее да се обявят датите на австро-английските анексии на православни земи на Балканите и Средиземноморието. евала на руския народ, че се изправи срещу всички тези защитници на османската диващина и освободи българия, румъния, сърбия, гърция и черна гора, те всичките балкани от турско безчестие.
61
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 67 Не, не е във връзка с "войната на Сърбия и Черна гора с Османската империя", нямаш си и идея какво е Райхщадското споразумение. Отивай да се ограмотиш.
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По време на кримската война руснаците са войвали срещу турция, а Британия и Франция са помагали на Турция толкоз за тях.
59
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без западняците по-рано щяхме да се освободим и Истанбул щеше да бъде превзет също.
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И най-важното, Австрия както е видно снабдява с оръжие тази малка държавица Османската империя, която избива български и херцеговски въстанници, и сърби и черногорци в посочения период.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 66 "Санстефанския отменя Райхщат," " Санстефанския" не "отменя" нищо, още по-малко ТАЕН договор между две от участничките. :))) Когато не знаят какво да направят срещу фактите, русофилите започват с пълни фантасмагории.
56
1
 
3
 
! Отговори
Работа на раша преди 1 година
Рашките ги е яд, защото кирилицата не е тяхната азбука. Сега слугите им в България искат отново да пренапишат историята и да махнат 24-ти май от календара.
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без трети март и руснците щяхте да стричате на турски и да няма24 май.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Санстефанския отменя Райхщат, но Австрия и Англия обявяват война на Русия ако не вземат плячка от Турция. Англия взема Кипър а Австрия се надява да нападне България, защото е малка.