ПП и "Възраждане" против 24 май да е национален празник

Без 3 март нямаше да има 24 май, заяви Костадинов
25 май 2022 15:10, Нели Христова
164
 ПП и "Възраждане" против 24 май да е национален празник
Снимка: БГНЕС

Според "Продължаваме Промяната" 24 май трябва да остане официален празник, а 3 март - национален.

По-рано днес на брифинг в парламента от ГЕРБ-СДС обявиха, че ще внесат промени в Кодекса на труда, с които 24 май да бъде обявен за национален празник.

Още по темата
Двадесет и четвърти май е един от малкото празници, по които има абсолютен консенсус в обществото, коментира пред журналисти Благовест Белев от парламентарната група на "Продължаваме Промяната". Не е коректно, смята той, 24 май да се използва като разделителна линия за отделни хора, групи. ГЕРБ имаха възможност в продължение на 12 години да направят, каквито желаят, промени, те не ги направиха - правят ги сега, за да предизвикат отново разногласия, смята той. Не е коректно спрямо обществото и обществото трябва категорично да отхвърли подобни идеи, подчерта депутатът.

За 24 май имаме абсолютен консенсус в обществото - това е български празник, празник на българската наука, на българската култура, азбука и е изключително неудачно точно в това време да се поставят такива разделителни линии, обясни Белев. На журналистически въпрос той отговори, че от "Продължаваме Промяната" са щели да реагират по същия начин и ако предложението не е на ГЕРБ-СДС. Нашето убеждение е, че не е нито време и, второ, точно с 24 май не е коректно да се правят такива предложения, подчерта Благовест Белев. Трети март да остане национален, а 24 май - официален, уточни той.

Парламентарната група на "Възраждане" е категорично против предложението на ГЕРБ-СДС 24 май да бъде обявен за национален празник, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на партията Костадин Костадинов. Той определи идеята като "стара" и "претоплена".

"Не виждам причина това да се прави, освен, разбира се, за пореден път да претоплим стари русофобски манджи", каза Костадинов.

По думите му краткият исторически обзор показва, че без Трети март - Денят на Освобождението, нямало да го има и 24 май. "90 процента от страните по света имат за свои национални празници дните, в които са получили свободата си или са обявили независимост", посочи още Костадинов.

По-рано днес от (ГЕРБ-СДС) предложиха 24 май да стане национален празник с мотива, че това е дата, която обединява всички българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13. "30 сек след подписването на Сан Стефанския мирен договор Русия започва да сключва задкулисни сделки за неизпълнението му и разцепване на България," Ааа, грешиш. ЕДНА ГОДИНА ПРЕДИ сключването на Сан Стефанския ПРЕДВАРИТЕЛЕН договор (на който, между другото, български представител не е допуснат по НАСТОЯВАНЕ НА РУСИЯ) Русия сключва с Австро-Унгария ТАЕН РЕАЛЕН договор, че на Балканите няма да се създава голяма славянска държава. Руснаците са подготвили тази историческа измама предварително
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В русофилските мнения отново виждаме освен обичайната и*отщина и липса на логика. И кирилицата, и глаголицата са измислени доста преди 1878г. Но им е неудобно на московците да признаят, че нашата страна е много по-стара от тяхната дива орда.
11
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пренаписването на българската история по сорослешки вариант не успява... Трети март, поруган от западните велики сили на Берлинския конгрес ясно показва, че днес да се пише на кирилица в България се дължи на пролятата освободителна руска и българска кръв през 1876-1878 година. Тогава запада въоръжава османската армия по същия безочлев начин, по който днес въоръжава укронацистите. Само че в Украйна оръжие има ама няма желаещи да воюват с руснаците и все повече ще намаляват.
10
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
6 септември е истинският Български национален празник, идеал за много поколения!
9
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе я лакейчетата направо 4 юли и 14 юли направете национални празници, също и рождения ден на вечната амбър кралица Елизабет Секундова хахахаа. Също така и рождения ден на еврейския премиер на Англия лорд Дизраели, който е поругавал в парламента априлските въстанници като християнски терористии над законната османска власт. А знаете ли, че турското население на Източна Румелия също е подкрепило Съединението и е било протев османската власт, като е видяло какво е християнска власт.
8
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега какво? На всеки Български празник да ходим да целуваме краката на Руската посланичка ли, бе Копейкин? Деня на Българската писменост се и се е чествал оше по Турско робство! Тоя сега иска да ни накара да развяваме Руски знамена ли на Българските празници. Да го светне някой, че 30 сек след подписването на Сан Стефанския мирен договор Русия започва да сключва задкулисни сделки за неизпълнението му и разцепване на България, но това си е типична Руска черта - неспазване на договори!
7
8
 
1
 
! Отговори
пх преди 1 година
Без 24 Май, скоро ще минем на Латиница!!! Това ли е целта на националните предатели във власта! А, след това от Православие ще минем на катоцилизъм? Ще разрешим ЛГТБ браковете, пропагандата им още от предучилищна възраст, смяната на пола... И слд 25 години ще се превърнем от държава - в Географско понятие, а ако ни провърви, поне част от държавата в "турски вилает"!
6
3
 
7
 
! Отговори
Цвъки преди 1 година
Я викам рожденният ден на Бат Бойку да го направиме национален празник.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ем ко да е. Комунистите винаги са били против България. Скоро ще са и против църквата .
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такааа , а на манифестацията при СОЦА , вече и викат ''ШЕСТВИЕ'' при ''демокрацията '' , има ли разлика ?
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тцтцтццтц...тъкмо набираше популярност сред населението Костя Копейкин, докато не си плю сам в пазвата, и не си ср@ сам в гащите!
2
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Без 3 март нямаше да има 24 май, заяви Костадинов" Някой русофил може ли да разтълкова "логиката" зад тая глупост на Копейкин? Питам, защото 24 май е празнуван много преди 3ти март. :))))))
1
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдум! Русофилите са съсредоточени в бедната провинция и са малцинство. Само пишат коментари, но по протести и избори ги няма. Нагледно се видя. Всичко друго, но не и 3 март за национален празник. 3 март е ден на началото на руското робство.