ПП и "Възраждане" против 24 май да е национален празник

Без 3 март нямаше да има 24 май, заяви Костадинов
25 май 2022 15:10, Нели Христова
164
 ПП и "Възраждане" против 24 май да е национален празник
Снимка: БГНЕС

Според "Продължаваме Промяната" 24 май трябва да остане официален празник, а 3 март - национален.

По-рано днес на брифинг в парламента от ГЕРБ-СДС обявиха, че ще внесат промени в Кодекса на труда, с които 24 май да бъде обявен за национален празник.

Още по темата
Двадесет и четвърти май е един от малкото празници, по които има абсолютен консенсус в обществото, коментира пред журналисти Благовест Белев от парламентарната група на "Продължаваме Промяната". Не е коректно, смята той, 24 май да се използва като разделителна линия за отделни хора, групи. ГЕРБ имаха възможност в продължение на 12 години да направят, каквито желаят, промени, те не ги направиха - правят ги сега, за да предизвикат отново разногласия, смята той. Не е коректно спрямо обществото и обществото трябва категорично да отхвърли подобни идеи, подчерта депутатът.

За 24 май имаме абсолютен консенсус в обществото - това е български празник, празник на българската наука, на българската култура, азбука и е изключително неудачно точно в това време да се поставят такива разделителни линии, обясни Белев. На журналистически въпрос той отговори, че от "Продължаваме Промяната" са щели да реагират по същия начин и ако предложението не е на ГЕРБ-СДС. Нашето убеждение е, че не е нито време и, второ, точно с 24 май не е коректно да се правят такива предложения, подчерта Благовест Белев. Трети март да остане национален, а 24 май - официален, уточни той.

Парламентарната група на "Възраждане" е категорично против предложението на ГЕРБ-СДС 24 май да бъде обявен за национален празник, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на партията Костадин Костадинов. Той определи идеята като "стара" и "претоплена".

"Не виждам причина това да се прави, освен, разбира се, за пореден път да претоплим стари русофобски манджи", каза Костадинов.

По думите му краткият исторически обзор показва, че без Трети март - Денят на Освобождението, нямало да го има и 24 май. "90 процента от страните по света имат за свои национални празници дните, в които са получили свободата си или са обявили независимост", посочи още Костадинов.

По-рано днес от (ГЕРБ-СДС) предложиха 24 май да стане национален празник с мотива, че това е дата, която обединява всички българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 95 "насъсква сърбите да ни нападнат при Съединението именно защото не иска обединена България." Я кажи, кой си изтегля целия команден състав от Българската армия? :)))) Само по пропуснатите факти знам, че си наясно с ролята на Русия в предателството на българския държавен интерес!!!
92
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костадинов е голяма руска мисирка.
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Берлинския конгрес трите договора между Русия и Австрия не са известни на Германия, Англия и Франция. Поне така твърдят. Или лъжат. Аз съм сигурна, че на Германия са известни. Англия провокира чрез Сен Клер бунтове на населението в Кърджалийско за да получи Турция повече късове от Сан Стефанска България. Водача на турското въстание е кралски английски офицер хахаха. Англия не спира с антибългарските си мърсотийки. Петко Войводо разбива сен клеровските банди.
90
4
 
2
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
"***" е конгломерат от тотално превъртели индивиди, които имат седалищно раждане, демек излезли със задниците напред. Оттам им идват проблемите.
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над 100 коментара.. Народа в будна кома... От мен да мине.. Ще Ви събудя: Аз съм българче, и силна майка мене е родила; с хубости, блага обилна е родината ми мила. Аз съм българче! Обичам наште планини зелени, българин да се наричам първа радост е за мене! Аз съм българче свободно, в край свободен аз живея,всичко българско и родно - любя, тача и милея!Аз съм българче, и расна в дни велики, в славно време, син съм на земя прекрасна, чадо на юнашко племе! Иван Вазов - роден на 9ти Юли.
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Австрийската политика на Балканите ни натриса австронемските династии Кобург и Батенберг, насъсква сърбите да ни нападнат при Съединението именно защото не иска обединена България. Какво има за пренаписване тука в българската история конюктурници ?!?
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България и Румелиястават автономни провинции в рамките на Османската империя според австрийския вариант на споразумението а според руския стават независими княжества е соросе, това го пише на немската страница на Уикипедия за Райхщадския договор... кой е бил за каузата на България, Австрия и присъдружния запад или Русия. Там пише и че Австрия иска подялба на Балканите с Русия но Русия отказва.
86
6
 
3
 
! Отговори
:-) преди 1 година
До Чук и ГекНа местните избори трябва да се обединим русофили, русофоби и русовсякакви и да изметем изчадията адови герба от политиката! тия от сайта ще пукнат тогава от мъка...
85
4
 
2
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
А Копейкич е срам за русофилството! Вижте го на какво прилича!
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бе не съм русофилка, просто ти си българо и славяномраз. Аз съм си нормална българка.
83
3
 
5
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Как допускате партиите да се подиграват с вашите национални дати? Използват ги за низки свои цели и хич не ги интересува нито 3 март, нито 24 май!Някакви герберски депутати от минали парламенти когато ги питаха в кулоарите с какво свързват 1396 г., гледаха уплашено и измънкаха, че тогава е освобождението. Греб в случая използват датата да внасят раздор в коалицията, така, както тяхната опозиция преди гледаше да ги скара с патриотите на тема ограничаване изборите в Турция.
82
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е диктатор а Зеленски демократ. Това твърдение още от самото начало на проукраинската и антируска пропаганда е невярно и българите в Украйна точно затова са против Зеленски и комичното му националистическо с неофашистки елементи управление. Щото Путин, макар и диктатор е далече, а Зеленски всеки ден им тъпче правата. Всички интервюирани българи в Украйна са колаборационисти на режима - общинари, депутати в Радата ... смех. а вече и не ги интервюират, щото се преобръщат фурнолопатковците.
81
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 85 "защото съм чел книгата Лъжливото овчарче" Хахахахаха. "Лъжливото овчарче" е народна ПРИКАЗКА, каква книга. Русофилите сте неграмотни още от детската градина. Явно оттогава още лъжете, че сте чели нещо.
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В украинската война Русия не рекетира резиденцията на Зеленски, както САЩ поразиха спалнята на семейство Кадафи, не руши мостовете на Днепър, както САЩО на Дунав, та така западни апологети с черно-белите цайси...
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 87 Прав съм на пръв, втори и всеки следващ поглед, защото не само съм чел доста, но и се базирам изцяло на фактите. А това какво "православие" защитават чеченските главорези като избиват християни, само някой болен мозък може да си представи такъв сценарий. Путларах е класически главорез, на когото не му пука нито за религия, нито за език: пука му само за власт. С нападението над Украйна тия митове се срутиха с гръм и трясък и НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД.
78
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименПроблема е, че соросоидиотийската наука е мнооого далеч от науката... пред нея и съветската наука има истина и то доста.
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз на данни за жертви на САЩ във войните не вярвам, защото съм чел книгата Лъжливото овчарче. Те още не признават и че Стелта и свален... ама сръбски баби играят чучек на крилата му хахахаха. Кадрите от паническото изтегляне срещу 30 хиляди талибана са покъртителни... При това Русия не въоръжаваше талибаните, както запада срещу Съветския съюз..
76
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На пръв поглед тролей си прав. Русия използва челен опит на запада защо да си жертва православните, тя използва ислямците за целите си. Русия днес има най-голямата и силна ислямска армия в света и то в услуга на православието... само че запада позваше терористии в Сирия и Афганистан а Русия ползва военни ислямци. А това прави нещата различни.
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 84 "са антинаучни" Мда, противоречат на съвеЦката "наука". За щастие са напълно в унисон с наличните ДОКУМЕНТИ за ФАКТИТЕ. :)
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 81Соросиии, абе защо вашите идоли се окъкаха в Афганистан?))))))Кои, руските ли? 15 хиляди убити, и то по официална статистика за само 9 години окупация.Американските жертви в Афганистан за 20 години окупация са 2100, общо със съюзниците 3500.От цифрите става ясно кой се е нас.рал в Афганистан.