Страхил Делийски: Едно е да искаш арести, а друго е да има основание за арести

Според него българското общество иска справедливост
13 фев 2022 16:16, Нели Христова
40
Страхил Делийски: Едно е да искаш арести, а друго е да има основание за арести
Снимка: БГНЕС

Едно е да искаш арести, а друго е да има основание за арести. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Страхил Делийски.

Той коментира последните политически събития, свързани с разпита на премиера Кирил Петков, предоставянето на списъци с политици на Прокуратурата, за които е събрана информация чрез търсачката Гугъл, за исканията за арести.

Делийски припомни, че българското общество иска справедливост.

„От тази гледна точка настояването на Кирил Петков за някаква форма на справедливо решение по отношение на преследването на евентуални престъпления звучи, като нещо, което обществото иска“, каза той.

Според него тук големият въпрос е да не бъде премината законовата граница.

„Едно е да искаш арести, а друго е да има основание за арести, но ние трябва да се научим, като общество, че няма безнаказани злоупотреби. Това изключително пречи на нашето отношение към политическата система. Това е ключов фактор за доверието в една политическа система, не само какво произвежда тя по отношение на резултати, но какво произвежда по отношение на усещането за справедливост“, подчерта политологът.

Страхил Делийски коментира и възможността след приемането на Бюджет 2022 да възникне конфликт в самата управляваща коалиция, тъй като има напрежение между партии вътре в нея по отделните политики.

„При първото четене на бюджета, партиите заявиха, че ще го подкрепят. Очевидно е, че силният човек е министърът на финансите и той е успял да наложи повече или по-малко своята версия по отношение на разходната част“, посочи Делийски.

Според него не трябва да се преекспонират различията между партиите в коалицията.

„Този бюджет ще е по-различен от бюджетите, които сме свикнали да виждаме в последните 15 години, но не става въпрос за някаква радикална нова форма на бюджетиране, защото структурата на данъчната система се запазва. Не виждам основание да смятаме, че точно бюджетът може да стане повод за разломи“, заяви политологът.

Оттук нататък този бюджет трябва да се изпълнява и на друго място трябва да търсим евентуалните проблеми, защото те ще дойдат в процеса на управление.

„Партиите в коалицията се различават и може да очакваме някакви конфликти. Дали те ще бъдат свързани с някакви принципни въпроси или ще бъдат свързани с текущата кадрова политика? Аз съм по-склонен да мисля за второто, защото българските партии не се славят с особена принципност“, отбеляза Страхил Делийски.

Искрите, които през последните седмици прехвърчат между премиера Кирил Петков и ДПС не са точно политическа конфронтация.

„Те минаха по линията на личните обиди. ДПС продължава да е фактор в българския политически процес. Това, че част от върхушката на ДПС е смятана за субект на някакви корупционни схеми не означава, че цялата партия трябва да бъде табуизирана от българското общество, но това са по-скоро елементи на политическия спектакъл, защото онова, което Кирил Петков има предвид може лесно да стане с управленските инструменти, които той има“, каза Делийски

Според него ГЕРБ търсят себе си в тази ситуация.

„Навикът от това да си във властта не им се е отразил много добре на политическия тонус. Не виждам там ясна представа как партията се вижда в следващите няколко месеца или години. Това е ситуационна реакция на организации и хора, които изведнъж се оказват извън зоната си на комфорт. Струва ми се, че колкото по-дълго стоят извън властта, толкова по-трудно ще им стане да формулират адекватен алтернативен политически дневен ред. Още повече в ситуация, в която мнозинството на българското общество смята, че има нещо гнило в ГЕРБ“, заяви Делийски.

Според него ГЕРБ продължават да са със статута на компрометирана партия, а ключови хора от ГЕРБ продължават да са със статута на компрометирани политици. „С такъв статут трудно може да водиш смислени политически битки отвъд този тип истерична реакция“, добави Страхил Делийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите престъпници трябва да бъдат съдени от тричленки. Един офицер и двама войници. Офицерът чете присъдата, войниците изправят алчия гербав лешояд до стената и я изпълняват!
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
герб ще изчезне, също както изгря сдс и подобни престъпни организации.
28
1
 
1
 
! Отговори
анонимен до 31 Анони преди 2 години
Не бе приятел- "Това е хипотетична фикция на концепцията магнетизъм"- Просто пускам малко ток на ръждясали мозъци като твоя , които вкараха България в тресавище.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стар виц:-Този ИВАН ще излезе голяма ***!-Кой Иван?НАШ ИВАН-*** *** ,АМА НАША ***
26
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
ГЕРБ е официален отличителен знак на държава, затова ГЕРБ винаги ще го има докато съществува и нашата държава-България.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
заработва младежа бекой лев с аналиизни сега му е паднало
24
16
 
8
 
! Отговори
До 24: преди 2 години
От какви релси съм излязал, бе платен пpocтак? За нормалните хора е унижение да дискутират с платените тpoлове тлъстoтo шимпaнзе от Банкя.
23
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички виждаме колко е неадекватен Кирчо и как с Асенчо си назначиха близките, но...да не забравяме КОЙ ИМ Е МЕНТОР, а сега прави опити да се разграничи от тях. Главният ВИНОВНИК е Радев и ченгетата от ДС, които го съветват!
22
2
 
15
 
! Отговори
винету преди 2 години
До 23. Хи-хи-хи, май си излязъл от релси. Така е, когато долно същество като теб няма аргументи срещу истината.
21
14
 
2
 
! Отговори
Да ти сера в устата преди 2 години
До 14: Само това да ти кажа, скапан мафиот. Няма да си хабя времето с нищожжества като теб.
20
1
 
15
 
! Отговори
Киро и Радев преди 2 години
работят за Китай.....в ГУГЪЛ - всичко е написано... Искам арести...!!
19
4
 
23
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
До Таню. Добро изглежда на кухи кауньи като теб, обсебени от неистова омраза към ГЕРБ. Само че ти така и ще си умреш със злобата, докато ГЕРБ пак ще ги има.
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 1960 г. проф. Димитър Иванов от Историческия факултет на СУ написал статия на тема: ,,Как властта ни осакатява тайно и покварно" . На проф. Иванов му е отнета титлата "професор". изгонен от университета, на децата му е забранено да заемат административни и обществени длъжности за срок от 25 години, изключени от университета, забраняват трудовете му, лишават го да заема всякакви длъжности за същия срок, накрая си тегли куршума.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 9. Глу.пак, той ти го дава като пример за подход, а не че сегашните са като онези. *** и тъпуннгери всякакви, дето се плюнчат по сайтовете.
16
16
 
5
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Хаха, много добро описание на гербeраститe... :)
15
4
 
13
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
В заглавието е подчертано: - Едно е да искаш арести, а друго е да има основание за арести...А, в изложението пък цъвфа, че "някои партии и политици продължавали да бъдат със статут на компроментирани"??? Какъв си ти "политолог" и незнам кой си, та така грубо и самонадеяно си противоречиш? Къде са ти основанията за този "статут"? Развържи си торбата с фактите и тогава дрънкай пак измислици и лакардии. Хората разбират от умни приказки, а не от прости дрънканици и простотии...
14
6
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Откъде ги намирате такива залюхани АНАЛизатори да ни пробутва тъппото си лично мнение.
13
3
 
19
 
! Отговори
Винету преди 2 години
До 13. Хе-хе, а бе кой ви ражда такива олигоффрени? Какви народни пари, какви милиони бълнуваш бе, галошш миризлив? Май си слънчасал посред зима и си забравил, че Борисов от една година не е на власт.
12
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес тлъстият тъпaнap Борисов е изтръскал поне 10 хилядарки за платени статии само в това онлайн издание. Ако сметнем за всички платени статии и предавания от мафията само за днешния ден, то ще се получат поне 4-5 милиона. Ей така се пръскат народните пари от шайката.
11
5
 
21
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
Хе, глу.пак, а в БСП няма ли гнило та са в управляващата коалиция? Льох.ман.