Къде най-често може да видим змии в горещините?

Какво да правим при среща с влечуго?
16 юли 2024 20:45, Александър Попов
14
Къде най-често може да видим змии в горещините?
Снимка: БГНЕС

В горещините най-често можем да видим змии край реките или при битови дейности, каза за БТА експертът Наталия Димитрова – Попова, която е началник на отдел „Екология“ в Община Благоевград.

Водните змии, които се срещат покрай реките, са безобидни и не хапят при улавяне, поясни тя.

По думите ѝ змия може да се види в този период на годината и при разчистване на отпадъци, разместване на предмети, подреждане на дърва, тоест ако влечугото бъде изненадано в дневното му убежище. Змиите могат да излязат сами през нощта, рано сутрин или привечер, по сенките.

В област Благоевград в последните седмици имаше няколко случаи на ухапани от змия хора. Единият случай е от Кресна, няколко седмици по-късно мъж от Благоевград бе ухапан в района на града и настанен в местната болница.

По думите на Наталия Димитрова – Попова, високите температури и сухото време са твърде неблагоприятни за живота на влечугите и потискат тяхната активност. Най-добрите условия за живот на змиите са през пролетта и началото на лятото, при умерени температури и влажност. Въпреки това не се изключва възможността да се срещне змия.

В страната има две опасни за хората змии – пепелянка и усойница, като пепелянката обитава по-ниските места, а усойницата – по-големи надморски височини, посочи експертът.

При ухапване от змия от неотровните видове, като смок стрелец или смок мишкар, оставят малки дупчици по кожата на ухапаното място. В момента на ухапването може да има и кървене, но те са безобидни, каза Наталия Димитрова – Попова.

Ухапването от отровните змии предизвиква отток на ухапаното място, а на целия организъм – главоболие, гадене, задух. При ухапване от отровна змия трябва да потърсим лекарска помощ и да опишем как изглежда змията и къде е станало ухапването – като място по тялото и като географско място, допълни експертът.

Тя посочи, че двата вида отровни змии се разпознават лесно, тъй като имат късо и дебело тяло, къса опашка и тъмна, зигзаговидна шарка по гърба, която е като килимче.

За да се предпазим, е много важно, когато забележим змия, да се оттеглим на достатъчно отстояние и да не я пипаме, каза още Наталия Димитрова – Попова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: змия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
В парламента!!!!
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези гадини не бива да се щадят, вредни и опасни и снасят по много яйца.
11
0
 
3
 
! Отговори
коки преди 1 месец
Това на снимката е медянка, много рядко я има близо до населени места. Смоци има навсякъде и те са полезни и не хапят.
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В офиса на Копейкин в парламента. Там вирува Руски смок - цоца субсидийки, лъже бройлерите и брои копейките.
9
2
 
5
 
! Отговори
ПРИ СРЕЩА СЪС ЗМИЯ преди 1 месец
АХ КАК СТЕ ОТСЛАБНАЛА, КАК СИ СЕ ВТАЛИЛА, КАК ДОБРЕ ИЗГЛЕЖДАШ
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При разчистване на храсти в селския двор Пазарджишко, един съсед го ухапа пепелянка. Доста ниско обитание, не е на високо.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пепелянки не съм засичал, ама един двуметров смок се е заселил от миналото лято в двора. Жълтичък един такъв. Засега се спогаждаме. Не сме имали конфликти. Върти се около сондата, явно харесва водата.
6
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В групата на вгъзражданите
5
5
 
6
 
! Отговори
Змиевъд преди 1 месец
Змиите обичат високите скалисти места. Ако я чуете е до вас на метър, спирате и бавно се дърпате като не откъсвате поглед от нейният. Не я гледайте много - умее да ви хипнотизира. Само я дръжте под око докато се отдалечавате. Ако ви ухапе, не я ритайте с крак защото пак ще ви ухапе. Най-доброто за сега е отрязана спринцовка отпред - голяма и веднага издърпвате отровата, мие се с дестилирана вода или кислородна вода. След което се минава с амоняк 3-5% , турникет над ухапаното и доктор ох боли.
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В салоните за красота
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на снимка у днес.бг
2
6
 
5
 
! Отговори
Танцуващия с вълци преди 1 месец
Да приготвим скарата ?
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В еуропарламента и еурокомисията.