Оперираха недоносено бебе в УМБАЛ “Александровска”

То е родено с тегло под 1000 грама
5 юли 2024 12:20, Инна Ангелова
3
Оперираха недоносено бебе в УМБАЛ “Александровска”
Снимка: Pixabay

Недоносено бебе, родено в 26 г. с. и с тегло под 1000 грама беше оперирано от офталмолозите на УМБАЛ "Александровска”. Рисково-новородени са децата, родени преди 32 г.с. и/или с тегло под 1500 гр., обясни началникът на Клиниката по очни болести в УМБАЛ "Александровска" проф. Александър Оскар, съобщават от лечебното заведение.

Проф. Оскар поясни, че тези деца имат значително висок риск за развитие на различни увреждания, сред които и ретинопатия на недоносеността - водеща причина за тежко зрително увреждане и слепота при децата по целия свят. Допълва в-к “Труд”.

По своята същност, заболяването се развива в резултат на недоразвитото ретинално кръвообръщение, като рискът за развитието му нараства пропорционално на гестационната възраст и теглото при раждане. Въпреки огромните съвместни усилия на неонатолозите и офталмолозите в България, между 20-30 деца всяка година развиват тежка форма на ретинопатия, която е причина за сериозна, необратима увреда на зрението на новородените, подчертава специалистът.

По думите му скринингът на всички рисково-родени деца, родени преди 32 г.с. и/или с тегло под 1500 гр., както навременното диагностициране на заболяването и адекватното лечение, са в основата на предотвратяването на тежкото и необратимо инвалидизиране на децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Д-р. преди 2 дни
Време бе да стане и у нас! B развитите страни скрининга и лазерните операции са рутинни при недоносените с ROP. Благодарение на проф. Емилия Христова неонатологията бе на ниво и в България.
2
0
 
2
 
! Отговори
СПРЕТЕ ВЕДНАГА преди 2 дни
НЕЗАКОННИТЕ ДЕТСКИ ЗА НЕ-ПЪЛНОЛЕТНИ И МАЛО-ЛЕТНИ МАЙКИ-ИНДИЙКИ !
1
0
 
4
 
! Отговори
Поклон преди 2 дни
Лекарите които са от Бога дадени и са истински хора, а не бизнесмени , са едно от нещата които ме карат да се гордея с България. Като пообиколиш света можеш по- добре да видиш родината си.