Започва изплащането на преизчислените пенсии

Увеличението засяга над 2 млн. пенсионери
Обновена: 8 юли 2024 08:08 | 8 юли 2024 07:45, Стела Стоянова
10
Започва изплащането на преизчислените пенсии
Снимка БГНЕС

Преизчислените пенсии ще се изплащат между 8 и 22 юли.

Изплащането ще се осъществява чрез пощенските станции от 8 юли до 22 юли, а преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 юли.

Увеличението на пенсиите от 1 юли засяга над 2 милиона пенсионери. Става дума за осъвременяване с 11 на сто, като се повишава процентът на добавката от пенсията на починал съпруг/а, минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, определя се нов, по-висок размер на социалната пенсия за старост, повишават се обвързаните с тях минимални размери на другите видове пенсии и добавки, съобщават от НОИ.

Предвиденото осъвременяване ще обхване всички пенсионери с трудови пенсии, отпуснати до края на 2023 г. На пенсионерите, чиито пенсии се изплащат във фиксирания максимален размер от 3400 лв., няма да се изплаща увеличеният действителен размер, тъй като и преди осъвременяването пенсиите им надхвърлят законово установения максимален размер. Пенсиите на хората, отпуснати с начална дата през 2024 г. подлежат на осъвременяване от 1 юли 2025 година, пише БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: НОИпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може би 8-10 години след като се пенсионирах, ще стигна до сумите, които получавах като заплата. Средната пенсия сега колко стана след това повишение с 11%? Май става 930 лева, с три лева по-малко от минималната зплата.
8
1
 
2
 
! Отговори
Един от народа преди 2 месеца
Кога държавата ще спред да прецаква с намалени заплати хората, на които плаща на 100% осигуровките, а не на 60%, както е при останалите. До преди двайсетина години държавните служители си плащаха своята част от осигуровките, но тогава правителството ги прецака - намали им заплатите и пое и тяхната част от осигуровките. Резултатът за държавните служители е по-ниски пенсии, по-малки съми за болнични и всички останали обезщетения базирани на осигурителната сума, която при тях е намалена.
7
2
 
5
 
! Отговори
Народе преди 2 месеца
Защо се увеличават пенсиите на бившите полицай,воени,държавни служители,който и лев не са внасяли лично в нои,парите за тях са от данъците на нормалните хора.
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Точно така стана. Аз също скоро се пенсионирам и ще съм много по-добре. Няма да плащам осигуровки, ще продължа да си движа бизнеса. След пенсионирането съм автоматично с 40 бона напред на година.
5
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само тук е възможно пенсионерите да получават повече пари от работещите, които имат деца - ученици, студенти... В моето семейство има трима пенсионери с по- висок доход от моя. а само единият е работил като миньор. Другите са били канцеларисти, иху-аху, ден да мине, друг да дойде...
4
5
 
7
 
! Отговори
Абе простак преди 2 месеца
с 432 лв. си напред, ама цената на пакетче масло е 8 лв.
3
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Асен Василев за 1 година 3 пъти ми увеличи пенсията - общи с 432 лв и сега ми е 1618 лв. При Тиквата - за 12 години, нито лев.
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига с тези 11% увеличението е с 5,5% на годишна база които инфлацията отдавна ги изяде.
1
1
 
12
 
! Отговори
Дедо Пенци преди 2 месеца
Браво, те няма да имат похарчване!