В кадър: Жители на Барселона стреляха по туристи с... водни пистолети

Те са против масовия туризъм
8 юли 2024 11:04, Нели Христова
56
В кадър: Жители на Барселона стреляха по туристи с... водни пистолети
Снимка: БГНЕС

Протестиращи в Испания стреляха с водни пистолети по туристи в Барселона в последната демонстрация в страната срещу масовия туризъм.

Хиляди хора носеха плакати с лозунги като "Туристите да се прибират у дома" и "Туризмът убива града". Някои се изправяха и срещу чужденци, докато вървяха по улиците, пръскайки ги с вода или предизвиквайки ги вербално, пише вестник El País.

Местната полиция изчисли, че 2800 души са дошли на демонстрацията в събота, въпреки че организаторите твърдят, че са присъствали 20 000 души, пишат от The Times.

Протестът имаше за цел да привлече вниманието към проблеми, като пренаселените улици, шумовото замърсяване и антисоциалното поведение, както и рязко растящите разходи за наемане или закупуване на имоти.

Организаторите избраха La Rambla, оживената пешеходна улица в центъра на Барселона, чиито атракции включват пазара La Boqueria и исторически сгради като двореца Virreina.

Повече от 140 организации в града се включиха в шествието, включително сдружения на жители, природозащитници и профсъюзи.

Сред изложените лозунги бяха призиви към кмета на Барселона - Хауме Колбони от Каталунската социалистическа партия - да предприеме повече действия, като например ограничаване на броя на круизните кораби и полети и ограничаване на броя на кафенетата по тротоара.

Колбони, който наскоро обяви план за забрана на краткосрочните наеми в града от края на 2028 г., отговори чрез социалната мрежа Twitter/X, че неговият "ангажимент за ограничаване на масовизацията на туризма и последиците от него в града е непоклатим".

По-рано тази година подобни протести бяха проведени в Майорка, Малага и Канарските острови.

Антитуристически графити и плакати се появяват на редица туристически горещи точки и носят послания като "Моето нещастие, твоят рай" и "Дигитални номади, не сте добре дошли тук".

През 2023 г. Испания е втората най-посещавана страна в света след Франция с над 85 милиона туристи. Този брой е с 19% по-висок от предходната година, според класацията на ООН за световен туризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Митака 34: Ти може да не си виждал, но един сервитьор на кораб си прави чисто по 4000 долара на месец, с включена храна.
40
0
 
11
 
! Отговори
Българинъ преди 2 месеца
Испания без туризма е загубена. С над 20% обща безработица и двойно за младите, който са при мама и тати до 35 години, забравиха как цивриха за помощи и субсидии по време на Короната...
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Време е елиттда покаже на оейзаните, кой е шеф!
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До баски туристи Слънчака е създаден за туристи, определен тип туристи. Ако, ограничат достъпа на туристи, Слънчака ще остане пуст и празен. Това не е жилищен комплекс, това е туристически комплекс... Ама, все ще се намери кой да мрънка и да се оплаква.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Барселона, въобще Испания, са хубави и удобни за туризъм дестинации. Почивка в Испания може да се осъществи на прилични цени. Барселона е прекрасен град, многократно съм го посещавал, никога не съм срещал лошо отношение, лично към мен или към туристите общо... Но, винаги и навсякъде има недоволни и протестиращи, очаквам скоро и в България подобни кресльовци. Вместо да жалите туристите, посетете Барселона, и не само, ще останете очаровани...
36
8
 
5
 
! Отговори
баски туристи преди 2 месеца
Никой не обича навлеци , наречени туристи. Вижте слънчака каква *** е станал от "туристи" . Особено алкохолния туризъм е такъв трън , че няма накъде повече. Баските си знаят работата. Сега с водни пистолети , по натам с инакви. Впрочем , туризма е обслужваща индустрия за бедни и изостанали страни.
35
1
 
4
 
! Отговори
Сармат преди 2 месеца
Справедливостта на капитализма в целия си блясък: пари и жилища има в изобилие, ама не за всички и не за трудещите се.
34
5
 
9
 
! Отговори
Митака преди 2 месеца
Туризмът в цял свят създава работещи бедни - и в Гърция и в Испания и навсякъде.Не съм чул за богата камериерка или сервитьорка. Мястото е ограничено и борбата е за какво да се ползва. Очевидно, че максимална печалба е взимане на жизненото пространство на тези, които нямат апартаменти. Конфликтът е голям и ще расте.
33
1
 
7
 
! Отговори
Mitaka преди 2 месеца
Спорен е въпросът, собствениците естествено искат да печелят максимално, а и като е разрешено защо не.В Германия в Мюнхен също е забранено и ги изнамират по няколкостотин на година, глобата им беше 50.000 евро, сега е 500.000.Основанието, е че има зони за бизнес и зони за жилищтно строителство, не може в зона за живеене да правиш бизнес, защото хем пречиш на живущите, хем им ползваш инфраструктурата, хем заемаш жилища.Обратното на България, където всичко е разрешено. И двете са крайности
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами те ако нямат туризъм ще фалират.... Какво искат май ме знаят.
31
0
 
8
 
! Отговори
Mitaka преди 2 месеца
Проблемът им е AirBnb-тата. Защото всеки собственик на апартамент може да го пусне за 1000 евро нормален наем или в AirBnb да вземе 3000 евро и естествено избира второто.Като всички го направят и като жилищата са кът, хората които са си от там вече не могат да останат да живеят, за да има място за туристи. Но и на тях трябва някой да им чисти, сервира и т.н. Печелят само собствениците на жилища, обикновените хора губят.В София също на там отиват нещата, но има презастрояване. а и ние търпим.
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Представи си си платил хиледи евра за самолети, хотели, застраховки и накрая някви идват да пръскат теб вместо продажните си управници.. Европа е загубена.
29
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разбираем е гневът на хората, особенно на младите, които едвам свързват двата края заради алчността на своите съграждани, искащи да измсмучат и последното евро от чужденците - високи наеми, високи цени в ресторантите и баровете, високи цени в магазините и т.н. Но нека насочват гнева си и да оказват натиск на своето правителство за по-добра регулация и закони, а не към чужденците.
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва да е станало наистина непоносимо, за да излязат на такъв налудничав иначе протест
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Събарат си хотелите тогава и нема ,а те пцуват туриста. Каталунете не знаят какво искат.
26
1
 
18
 
! Отговори
Кръчматъ преди 2 месеца
На испанците просто им писна от британците!!!!! -)))))
25
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Точно така, никакви туристи да не пускат, само мигранти.
24
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Барселона съм бил три пъти. За последно, преди Ковида. Не знам за туризма какво им съсипва, но имигрантската криминална обстановка е супер тежка. За 50 годишен, там ме обраха при третото ходене при въоръжено нападение посред бял ден и то на няколко преки от прословутата им Ла Рамбла. Сами съдете, какъв им е проблема. Повечето млади по улиците са или дрогирани или ислямисти-имигранти да групички, гледащи лошо, дебнейки наивни туристи като мен.
23
8
 
5
 
! Отговори
Фен преди 2 месеца
И София е така, напълни се със ***. Столицата е пълна, вън на земеделеца от града!Необходимо е да изселим всички, които не са раждани в столицата!
22
3
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 2 месеца
Не си бил никъде Гани и цените са съвсем нормални Барселона и Испания !! Ела в Слънчев бряг да хапнеш за 18лв Дюнер на крайбрежната и после ти гарантирам, че целия ден ще го прекараш в нужника!!!