Граждани срещу данък "водомер"

Народът го кръсти "данък за мафията"
5 юли 2024 22:45, Стела Стоянова
137
Граждани срещу данък "водомер"
Снимка БГНЕС, архив

„Подготвя се узаконяване на данък за мафията... Гражданите ще се поставят в робска зависимост от ВиК дружествата...“. Възмутени граждани, потребителски и професионални организации изразяват отрицателното си становище срещу вкарването на постоянна  компонента, която ще се дължи и при нулево потребление на вода.

Тя ще се добавя към променливата цена за доставка, отвеждане, пречистване, чийто размер отразява ползваните кубици, и ще се дължи всеки месец. Хората я нарекоха „такса водомер“. Въвеждането на двукомпонентната е предложена от служебното правителство в промени на Закона за ВиК услугите.

Под него са изредени получените досега становища на отговорни  институции, на потребителски и професионални организации и  на граждани, твърди „Телеграф“. На 10 юли, в средата на другата седмица, изтича срокът на общественото обсъждане, обобщаване на предложенията и внасянето на проекта  за приемане в парламента.   

Постоянната част от цената на водата трябва да се плаща за всеки имот независимо дали потребява или не вода заради изградения до него водопровод и възможността при отваряне на крана в жилището да потече вода.

„А какво ще се случи с тези хора, които не живеят в България? В затвора ли ще ги вкарат за това, че не живеят в България, и не са си платили данък „рекет“ на мафията? Или ще им продадат апартаментите със съдия-изпълнител“, пита Я. Цветанов. В проекта се предлага въвеждане на фиксиран компонент на цената за достъп до ВиК услугите, без да е уточнено на каква основа ще се определя този компонент, коментира доц. д-р инж. Галя Бърдарска от  сдружение „Глобално партньорство по водите - България“.

Тя съобщи, че „в зависимост от размера на постоянната част от цената може да се очаква част от потребителите да се изключват от мрежата, за да не плащат тази такса, когато отсъстват“.

В своето становище КЕВР не отрича цената на ВиК услугите да бъде двукомпонентна и да има фиксиран и променлив компонент, но трябвало да бъде обсъдено на експертно ниво как да изглежда. Комисията  смята, че трябва да се осигурят водни помощи на хората по Закона за социално подпомагане, тоест по 2,8 кубика на член от домакинството. КЕВР е против изваждането на регулатора от комисията.

Проектът изисква при смяна на водомера новият уред да бъде задължително дистанционен. Това допълнително ще натовари  финансово собствениците, коментират експерти. Не е решен един от големите проблеми в сградите етажна собственост - отчитането и разпределението на т.нар. общо потребление.

Законът ще вмени контролни функции на водния регулатор и ще могат да му се оплакват от ВиК услугите. Но едновременно ще могат да подават иск и в съда, като не е уточнено за какви случаи да търсят съдействие от регулатора.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: водомертаксиКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има градове с по 1 жител останал и ще плаща 10 милиона такса че има водомер а другите са бегали.
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имаше хора, които не живеят в имота си целогодишно, но им дойде сметка от 25000 евро и дори 75 000 евро. Явно някой се е закачил за тръбата им след водомера и е ползвал промишлени количества вода. Това, че едно село потребявало като 1 блок е далече от реалността. Дори дъжда е на водното дружество. Това е положението.
42
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тогава нека отворат грацките бани и канала ще е само там и хората ще се къпат само там. Пълнат бидони от чешмата и няма нужда от тия златни Вик.
41
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Селата немат канализация.
40
0
 
25
 
! Отговори
НС преди 2 месеца
Тия кучета всички са от една порода, и трябва да се лекуват на стадиона, около 10 к са с жените и децата им
39
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колега в Испания на къщите водомера е на улицата- и си е твоя грижа колко метра водопровод и канал ще копаеш до банята, същото е и с електромера. За да те включат трябва специалистит да се подпише че е според изискванията и струва няколко хиляди евро.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слага тапа на водопровода и нема плаща както с парно. Хората ще се къпат в язовирите и реката.
37
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
даньк вьздух кога ще вьведьт
36
26
 
3
 
! Отговори
Все пак преди 2 месеца
За да имате вода на чешмата е услуга, като няма да живеете - подавате молба и я спирате. Малко като тези дето реват срещу здравните осигуровки - имам такъв познат: работи без договор и като си счупи ръката на работа тича в спешна помощ. Викам му "Що бе? Нали си против, да си беше карал така или да беше платил на частно. И пак рева, че го накарали да си плати осигурявките за няколко месеца.
35
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И друг път съм споменавал - в Испания кубик вода я плащам по 10 цента, за сметка на това имаш различни такси за водомер, ремонти, и други подобни. Защото нам си кое село плащат вода колкото един вход на висок блок в София, но искат 10км тръбопровод.
34
1
 
46
 
! Отговори
Зевс преди 2 месеца
Аз пък предлагам ВиК дружествата да ми плащат наем водомер, понеже ми стои в имота. Ако не им отърва за тяхна сметка да си го преместят извън собствеността ми.
33
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами да се вдигнем и за преноса в тока,50 лв ток 50 лв такси и 20 %ДДС егати мафията.*** докато си траем ще е така,КЕВР холдинги на ВиК и така,пък нас кучета ни яли....
32
0
 
52
 
! Отговори
данък тъпомер преди 2 месеца
тестват ни, ако мине ще продължат още по-брутално!
31
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така ще е щото знаят, че дори да няма риза на гърба на байганети ще му свалят кожата и той пак ще си трае. Робски народ, нищо повече.
30
1
 
16
 
! Отговори
Водата не се краде преди 2 месеца
От хора, които не са в държавата!!!!? Защо те трябва да плащат???
29
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Такса Авария няма ли да въведат за това че отстраняват аварии.
28
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези мръс-ници от ВиК искат да ги издържаме без да им олзваме плесенясалата вода! Че тя стана кокото кокаколата! Нямат срам !! Все уж взели евросредства? Къде са? Нито ги виждаме, нито ги усещаме! Все от нас скубят!!
27
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не ви харесва? Ама друг някой да ходил да протестира. Няма никой да излезе. 500 години трябва да минат и пак няма да има протести, а в геттата им е безплатно и те няма за какво да излезнат.
26
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Където живея таксата за водонер, свързан към водоподаването, е към 90 евро на година. Ползваш не ползваш това е началния разход и после за консумираното, за каналлни такси на всеки изтекъл кубик и т н. Уж водомера бил техен (на фирмата), ама като го откраднаха (свидетел съсед видял крадците да го отнасят) и въпреки, че ходих да регистрирам кражбата в полицията, накрая 160 евро платих за нов водонер, инстакация и части. Свиквайте. Безплатни неща при капитализЪма няма.
25
3
 
31
 
! Отговори
Край преди 2 месеца
Ще свикнете бе. как свикнахте с джи ес ем картите в асансьоорите. От там ви точат милиони всяка година без реално нито един човек да е ги е ползвал - ама от много като вземеш по малко и те търпят.