Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

Той беше избран от Патриаршеския избирателен църковен събор
Обновена: 1 юли 2024 08:35 | 30 юни 2024 12:58, Елка Василева
414
Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх
Снимка: архив, БГНЕС

Даниил е новият български патриарх. Той беше избран от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор.
 
На балотажа Видинският митрополит Даниил получи 69 гласа, а Врачанският Григорий - 66 гласа, недействителни - 3 бюлетини.

По-рано, на 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ-БП избра тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това бяха Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил. Последният отпадна на първия тур от гласуването.

Даниил (Атанас Трендафилов Николов), който вече е избран за български патриарх, е роден на 2 март 1972 г. в Смолян.

 Даниил завършва основното и средното си образование в родния си град.

През 1996 г. записва и учи "Английска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир "Св. великомъченик Георги" под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир "Рождество Богородично". На 27 ноември същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.

На 1 юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

По решение на Светия синод на 20 януари 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато канонично е избран за Видински митрополит, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Достоен!
197
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хората много го обичат. На много хора е помогнал само с молитви. Той наистина е Божий човек. Много се радвам, че го избраха!
196
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От коментарите разбирам , че новият патриарх се предържа към руската православна , а си мислех , че е към западната аморална... желая му благоденствие.
195
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мене ми се чини че е назначение на ББ и ДП. Няма начин друго да е.....
194
5
 
11
 
! Отговори
Емигрант преди 3 месеца
Вече се утвърдихте като руска губерния ! Този е сложен от руското посолство, бил е защитник на руските интереси в Украйна ! Ще има да сънувате нормален живот ! Баш "агентите под прикритие" на Русия -Тиквата и Пеевски се намесиха под командването на Митрофанова и положиха този бандюга за патриарх !
193
1
 
5
 
! Отговори
САТАНАИЛ преди 3 месеца
ВАЖНОТО Е ДА ЗАВЪРШВА НА ИЛ :D
192
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
" ми направи впечатление, че има Вълчи и хитър " - Не само си лъжец, ами си и неграмотен. Трябва скопяване!
191
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русофилите, винаги бедни, винаги прости, винаги неуки, винаги на държавна хранилка, точно като ромите.
190
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак някакъв попардак и сега простите, бедни селяни ще се тръшкат от радост. Колкото и пъти да ходите на църква, колкото и да се тръшкате като шизофреници, няма да имате по-високи заплати и по-хубав живот, защото се проста селско-работническа класа. В кал и тор сте родени, в кал и тор ще умрете.
189
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще има сега да си кривите езика с този Даниил.То името му фалшименто, кариерата също.Но православието е така, създадено да СЛУЖИ на истинската власт на ЦЕЗАРЯ. В Рим през 8 век вземат решение това да не се случва и все пак християнството да си има държава и свое мнение по всички въпроси на деня , религията, политиката и човешките взаимотношения.Сами преценете, кое е по - добре.
188
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
кво е това днИИл ,името е Даниел /оригинал от дан съдник и Ел Бог/ или Данаил побългарено .
187
5
 
9
 
! Отговори
Гландрагор преди 3 месеца
Честито!Да е жив и здрав и Господ да го ръководи във всичкиту му дела!Амин.
186
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Познах,че голямо еврейско-атлантичесно и шорошко квичене ще започне срещу новия български Патриарх,а това означава само едно :Негово Светейшество Патриарх Данайл е достоен за пастир на българския Православен род.
185
3
 
7
 
! Отговори
Гризел преди 3 месеца
честито!Да е жив и здрав и нека Бог му помага да върви винаги по Неговите пътища и да ръководи достойно подчинените нему миряни!Амин.
184
5
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЪЖНО Е КОМУНИСТИ ДА СА ПОПОВЕ , ЗАЩОТО КОМУНИСТИТЕ ВЯРВАТ САМО В ПАРИТЕ И САТАНАТА ТОЕСТ ПУТИН
183
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първият път,когато видях Неофит,1991,92 г ми направи впечатление, че има Вълчи и хитър поглед ,после стана владика,после лъсна като агент на ДС ,после стана и патриарх....В Даниел има нещо тъмно и черно в погледа Григорий има друго,по-добро и достолепно излъчване .Той беше По-достойният!
182
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
пак игра с недействителните гласове, абе ......
181
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поздравления. Отново доказахте, че сте зависима от рассия държава и църква. Този е по-намръщен и от гундяев и сигурно ще работи да ни връща в руский мир. Няма оправия, направо си сдавайте доброволно независимостта и ставайте съветска республика. То те са ви освободили по пътя им за Босфора, та и затва сега не се дърпате като ви казват какво да правите с уж независими вата ви държава.
180
12
 
9
 
! Отговори
симо преди 3 месеца
Щом е проруски значи е правилният човек за съхраняване на православната вяра.Вартоломей сее само раздори и разцепление между хората.Този път номера не мина.
179
9
 
10
 
! Отговори
Сравнение преди 3 месеца
Светла памет на Патриарх Неофит! Колко доброта, колко човешка топлота, доброта и благост О усмивка излъчваше бившия ни благочестивия Патриарх! Нещо такова да виждате при новоизбраният Патриарх Даниил? Нищо такова...