Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

Той беше избран от Патриаршеския избирателен църковен събор
Обновена: 1 юли 2024 08:35 | 30 юни 2024 12:58, Елка Василева
414
Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх
Снимка: архив, БГНЕС

Даниил е новият български патриарх. Той беше избран от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор.
 
На балотажа Видинският митрополит Даниил получи 69 гласа, а Врачанският Григорий - 66 гласа, недействителни - 3 бюлетини.

По-рано, на 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ-БП избра тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това бяха Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил. Последният отпадна на първия тур от гласуването.

Даниил (Атанас Трендафилов Николов), който вече е избран за български патриарх, е роден на 2 март 1972 г. в Смолян.

 Даниил завършва основното и средното си образование в родния си град.

През 1996 г. записва и учи "Английска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир "Св. великомъченик Георги" под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир "Рождество Богородично". На 27 ноември същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.

На 1 юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

По решение на Светия синод на 20 януари 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато канонично е избран за Видински митрополит, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
3
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
140 ГЛАСУВАЛИ А ГЛАСОВЕТЕ СА 69 НА 66 И 3 ГЛАСА НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ И 2 СЕ ГУБЯТ :D EЙ ТОВА Е ДА СИ В КОМИСИЯТА ПО БРОЕНЕТО НА ГЛАСОВЕТЕ ТАЙНО БРОЕНЕ :D ПРИ ИЗБОР НА ПАТРИАРХ НЕТРЯБВА ДА ИМА НИЩО ТАЙНО!!! ВСЕКИ ГЛАС Е ОБЯВЯВА ПРЕД ВСИЧКИ И СЕ ПОКАЗВА КАКТО ПРАВЯТ ПРИ ИЗБОРА НА НОВ ПАПА НО ТУК ВСИЧКО СИ Е ТАЙНО ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ ОЩЕ!
217
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 223 Много Износена обувка си повярвай ми!-:) Президента Съвсем ТАКТИЧНО,не е изразявал " мнение" по темата.Именно за да не го Обвинят,за " вмешателство" в църквата,при Избора на Нов Патриарх!-:) И Браво! Достойно държание на Президента ни!! А ти? Ти кой " беше"??!
216
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 225 Лично аз смятам,че ако бяхме избрали католицизма,щяхме да имаме по-добра историческа съдба,но такъв е изборът на предците ни,а той е Свещен за нас!
215
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АнонимеН , не мога да ти сложа минус. Некакъв плюс отива. Що тъй.
214
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 226 Кравар в края на годината когато Тръмп стане президент е свършено с Украйна защото краварската помощ спира за наркомана. Понял?
213
1
 
2
 
! Отговори
Лагрестин преди 3 месеца
Веселете се, езичници, с Неговия народ (и да укрепват всички синове Божии)! Защото Той ще отмъсти за кръвта на рабите Си, ще отмъсти на враговете Си, (и ще отплати на ония, които Го мразят) и ще очисти (Господ) земята Си и народа Си!
212
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как изобщо може да се сравнява Байдън ,един достоен човек ,с окаяния Тръмп Трътката.. Тръмп е един неразкаял се престъпник.
211
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Я си гледай работата бе, Борис даже е бил и католик между 866 и 870.Калоян и уния е сключвал.Анатема за тебе.То и аз мога да анатемосвам.
210
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма по хубаво от това,че Православната ни църква ,има нов водач!-:) Жалкото в това събитие е,че го смесиха с " политиката"! Ама "той не бил Северно Атлантик"? И Не е ДЛЪЖЕН да Е!-:) Тук това касае Българина като цяло!! Църквата в имаше и Преди да се " насочим" към СеверноАтлантическите Глупости!-:). " Сваляш шапка" на Някого,който нито ти е рода,нито симпатичен!!!-:) В историята всичко,рано или късно се връща!!!
209
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Накефи ме оня ден как Костадинов опикааа и осрааа президента Радев на 4 очи в президентството по повод мълчанието му за избора на патриарх. Направи го на 2 стотинки.
208
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
мене пък ми е много странно това с недействителните гласове, как пък са точно 3, колкото е и разликата
207
10
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ЗЛОТО СПЕЧЕЛИ ЕДИН ПОСТ!!!! СЕГА ЗА ДА ИМА БАЛАНС ТРЯБВА ДЖО БАЙДЪН ДА СПЕЧЕЛИ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА!
206
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И от какъв зор са го прекръстили на Даниил тоя, като се казва Атанас...пардон Танас? Всичко ли в тази държава е изчанчено бре?
205
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гундяев тука ли е. Не. Въртоломей тука ли е. Да. Какво искате тогава ?!?
204
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Религията в България е Източноправославната от 1000г. и Анатема на вероотстъпниците католици,протестанти евангилисти,,50 -сятници,баптистки,мормони,сциентолози и вся осталная ***...
203
6
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ДОСТОЕН СЛУГА НА КРЕМЪЛ ЩЕ Е
202
5
 
9
 
! Отговори
Решетников преди 3 месеца
Аз го препоръчах!
201
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не ме интересува чии интереси ще защитава, но не ми харесва погледа му, има нещо зло в него. Същият поглед има и онзи от Пловдив - Николай, дето е известен с ролекса си, и че се вози в лимузина.
200
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Колко доброта, колко човешка топлота, доброта и благост О усмивка излъчваше бившия ни благочестивия Патриарх! Нещо такова да виждате при новоизбраният Патриарх Даниил? Нищо такова..." - Да, разбира се! И да те светна, старецо, вече не е прието, да се завършва с "..." защото нзагатва, *** има оше нешо да се каже и вфига на хора енкзаетито! Аре! Предупреден си и полема, че др път 4chan ще хукне подире ти!!
199
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами аз затова от 20 години си ходя на католическа и съм бил прав.Ето го доказателството.Нима толкова беше трудно да изберат дядо Николай, един истински пастир, с мнение и благост.Нахвърлиха се комунистите и ето, избраха си пак поставено лице.