Поскъпват основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове на борсите

Индексът на тържищните цени се повишава през седмицата
30 юни 2024 08:37, Елка Василева
156
Поскъпват основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове на борсите
Снимка: архив, БГНЕС

Повечето основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове поскъпват на борсите в страната през последната седмица на юни, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повишава с 0,24 на сто до 2,053 пункта. Миналата седмица ИТЦ беше на равнище 2,048 пункта. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Сред зеленчуците най-голямо е увеличението при салатата - с 22,4 на сто до 0,82 лева за брой на едро, при краставиците от внос, които поскъпват с 13,6 на сто до 2,50 лева за килограм, и при оранжерийните краставици - с 12,6 на сто до 2,60 лева за килограм.

Картофите също се качват - с 8 на сто, и се търгуват по 1,22 лева за килограм, както и зелето - с 4 на сто до 0,78 лева за килограм.

Понижение има при оранжерийните домати, чиято цена пада с 9,2 на сто до 2,36 лева за килограм. Поевтиняват морковите - с 2,3 на сто до 1,28 лева за килограм, зрелият лук кромид (внос) - с 3,8 на сто до 1,26 лева за килограм, зрелият чесън - с 1 на сто до 5,20 лева за килограм.

От плодовете най-много поскъпват черешите - с 12,3 на сто, и те се предлагат по 3,65 лева за килограм, и ябълките от внос - с 9,1 на сто до 1,92 лева за килограм. Цената на ягодите също се вдига - с 8 на сто до 4,60 лева за килограм. С по 0,4 на сто поевтиняват бананите, които се търгуват по 2,75 лева за килограм, и лимоните, които се продават по 2,74 лева за килограм.  

Цената на кравето сирене се понижава с 0,9 на сто до 11,03 лева за килограм, а на кашкавала тип "Витоша" - с 0,1 на сто до 17,40  лева за килограм. Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) поскъпва с 3,5 на сто и се купува по 1,18 лв. за кофичка от 400 гр., а прясното мляко (3 процента масленост) - с 2,6 на сто до 2,35 лева за литър.

Пилешкото месо поевтинява минимално - с  0,1 на сто, и се предлага по 6,73 лева за килограм. Яйцата (размер М) се вдигат с 3,7 на сто до 0,28 лева за брой на едро.

Цената на ориза се качва с 1,2 на сто до 3,25 лева за килограм, а тази на лещата остава без промяна и е 4,28 лева за килограм.

Поскъпване има и при зрелия фасул - с 0,7 на сто до 4,18 лева за килограм, при захарта - с 1,5 на сто до 1,97 лева за килограм, и при олиото - с 2,9 на сто до 2,82 лева за литър. Цената на брашното тип 500 пада с 8,6 на сто до 1,27 лева за килограм, докато тази на кравето масло (пакетче от 125 грама) е с 4,7 на сто по-висока и то се купува по 2,70 лева за брой.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от Общество
Тихомир Безлов: Брендо очевидно има талант, има контакти не само в България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
7
 
! Отговори
До Черния преди 3 дни
Ти на Коледа да не ровиш още в чорапа? Вдигнали ПП заплатите - точно затова има инфлация необразовани човеко. Цените се определят само на база търсене и предлагане. Вдигат цените, хората не могат да купуват, цените бързо падат. А сега тие от кауфланд и компания-картел преписват червените етикети след всяко вдигане на пенсиите и Ицето рекламира прИмоции по телевизията.
65
2
 
9
 
! Отговори
Иисусееее Иисусееее преди 3 дни
А нещо заплатката да вдигнеме?То вече се губи смисъл човек да работи в България само са забогатяват на наш гръб?!
64
2
 
11
 
! Отговори
ЕЦБ преди 3 дни
започна да печата пари. Оттам дойде инфлацията. А всяка инфлация изяжда спестяванията и доходите на европейците.
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 70: никога нямам да излезем на свободния пазар на ток защото тук ще има бунтове и гилотини по улиците! Затова си караме ЕА- Тата спокойно!
62
1
 
11
 
! Отговори
До 65 преди 3 дни
Факт. Огледай се какви коли кара народа. Всяка 10-те вече е с ЕА номер. Чакаме догодина да излезем на енергийната борса и ще има въпроси по автофорумите от рода на - пичове, помагайте, може ли да и сложа газчица на теслата, че настъпих мотиката.
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
За цгнте и укрнците е без пари! Да се гърчи българският данъкоплатец! Той е доволен и никога не протестира!
60
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
На кого му пука? Хората са пълни с пари.
59
1
 
6
 
! Отговори
До Пепеляшка преди 3 дни
Колкото и ти ще си намериш Принца с кристалната обувчица, толкова и Костов ще лежи в затвора.
58
2
 
5
 
! Отговори
Храбрият шивач преди 3 дни
Руската агресия в Украйна е виновна.Американската в Югославия,Ирак,Либия и Сирия не е виновна.
57
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Вчера видех един мой познат, който е 2 метра висок, беше с кожено яке и целия опърпан, така че не е гаранция за никой как ще свършиш :)) Засега не се оплаквам от ядене иначе... :))
56
4
 
8
 
! Отговори
Пепеляшка преди 3 дни
Иван Костов рано или късно ще изкара последните си години или месеци в затвора.Ще има и други . Историята се променя и повтаря.Разрухата и разграбването на държавата повече от 30 г.няма да остане безнаказана
55
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Има хора дето една супичка не могат да си позволят, но явно аз съм избегнат от това нещо... :))
54
2
 
8
 
! Отговори
Василев преди 3 дни
Асенчо раздаде на пенсионерите кешовица и сега хранителните вериги пробват до като могат, и то само в една посока винаги нагоре!И какво стана в крайна сметка, покупателната способност при ГЕРБ е по висока с по-ниски доходи и пенсии, отколкото при ПП-ДБ!Това е ефекта на харвардските икономисти и нови милиардни кредити!Агент Сара Мишел!ЦРУ!!!
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Путин е виновен, вчера го видях как пренаписва цените!
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Инфлацията само ще се засилва докато лидерите на свободния и демократичен свят продължават да печатат хартишките долар и евро на килограм.
51
2
 
8
 
! Отговори
До Същите тези преди 3 дни
Кой бе приятелю, кой ще произвежда? Маминчо с бръснатите крачета от прайда ли ще произвежда плодове и зеленчуци? Или кака Мара с пластмасовите балони? Ми, ако стане някоя трудова злополука и и се размести или недай си Боже спука някой балон? За едните краставици ли? Че по-добре си е на кафе с дружките в молапо цял ден. На маникюрист, фризьор. После ще си покаже балоните за 30 секунди в сайта и ще оправи месечния бюджет. Ще се фръцне с някоя рокличка у инстаграм и от там ще капне някой лев.
50
3
 
9
 
! Отговори
Василев преди 3 дни
Има едни съвпадение , между два компонента , които са в основата на инфлацията!Това е войната и скъпите енергийни суровини и втория компонент сделката за зелената енергия!Само да не си мислите, че това е случайно!Сега плащате скъп ток, за да не работят маришките тецове, но те си прибират печалбата , защото Иван Костов ги подари на офшорка!Същото е с горивата, Иван Костов пак подари Лукойл на офшорка и те са монополисти!А руския газ минава през две ръце към Булгаргаз!Агент Трейси Адамс!ЦРУ!!
49
1
 
15
 
! Отговори
@@@ преди 3 дни
Инфлацията е най-лошият данък, той е за тези които спестяват, за много богатите и много бедните е все тая, едните са в режим на оцеляване, другите въртят инвестициите по- бързо...А така наречената средна класа обикновена бива занулена и почва отначало да върти колелото.
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Засега не се оплаквам, не ми липсва нищо с хранителна стойност, но знам ли какво ще е в бъдеще :))
47
6
 
18
 
! Отговори
Ефекта герб преди 3 дни
Радвайте се селинджъри! Това е ефекта герП. Цените растат, заплатите падат, чекмеджетата се пълнят. Който не е доволен отива да полежи в ареста няколко месеца без присъда. Хвала на гербавите управници.