Законът за еврото превръща в банки пощите в малките градове

Не е ясно как ще прилагат закона такситата
27 юни 2024 09:28, Стела Стоянова
31
Законът за еврото превръща в банки пощите в малките градове
Снимка БГНЕС

Проектозаконът за въвеждане на еврото най-сетне получи одобрение от изпълнителната власт и влиза в парламента.

Той е нещо като наръчник за замяната на българския лев с единната европейска валута за институциите, бизнеса и гражданите.

В първата година от въвеждането на еврото цените на стоките и услугите ще трябва да се изписват в лева и евро - така че хората да свикнат по-лесно и да не се налага да пазаруват с калкулатор, предвижда проектът. В този преходен период двойно обозначаване ще има и в касовите бонове - не на всеки купен артикул, а само на крайната сума, пише "Сега".

Банки, фирми за бързи кредити, застрахователи, пенсионни компании, инвестиционни фондове също ще трябва да спазят правилото за двойно изписване в едногодишния преходен период. Тарифите за таксите и комисионите както в офисите, така и на сайтовете, трябва да се показват на клиентите едновременно в лева и в евро.

Информацията за наличните средства по пенсионните ни партиди и в банковите сметки също ще е в двете валути. Това се отнася и за застрахователните полици, за дяловете във фондове, за главницата, вноската и лихвата по кредитите.

В одобрения от правителството законопроект обаче се предвиждат някои изключения. Бензиностанциите например няма да са длъжни да показват цените и в двете валути - на таблата и на дисплеите на колонките ще се виждат само стойности в евро.

Изключение за двойно изписване ще има и за продажната цена на тютюневите изделия, изписана върху цигарената кутия или върху бандерола – за пурите и пуретите.

Банките ще имат ключова роля в т.нар. първоначално зареждане. Първо БНБ ще снабди тях със "стартови комплекти" евро - банкноти и монети, които ще влязат в обращение в първия ден от въвеждане на еврото. Те пък ще трябва да организират снабдяването на „Български пощи“ и на търговците с европари, да заредят банкоматите си и т.н.

"Български пощи" също ще имат важна роля - в по-малките населени места, където няма банкови офиси, хората ще могат да заменят левовете си с евро в пощенския клон.

В периода на двойно обращение, ако при плащането на сметката на касата (независимо дали в лева или евро) има ресто, търговецът може да го върне само в евро. Същото се отнася и при рекламация на стока или услуга - парите се връщат задължително в евро. Ако обаче търговецът няма достатъчно евро банкноти и монети, все пак може да върне рестото в лева, но не може да смесва левове и евро - това би объркало клиента.

Има още много детайли на процеса на въвеждане на еврото, както и глоби за неспазване на правилата. Проектът от 40 страници вероятно ще набъбне при обсъждането му в Народното събрание, защото сега със сигурност не дава отговори на всички въпроси. Даниела Бобева, бивш икономически вицепремиер, коментира например, че не е много ясно как ще прилагат закона таксиметровите шофьори.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Общество
Димитър Радев: Влизането в еврозоната е политическо решение, у нас то липсва
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
До Крундел преди 3 дни
kakва ЕЦБ сънуваш и ти? в нашия закон има заложен капиталов резерв за търговските банки от 10%, а в правилата на ЕЦБ същият е 1%. сега останалите 9% влизат в обращение (демек инфлация), основно за кредити, де. и без това банката ти дава пари, които няма - сега само ще дават още повече, за да се надуе още имотния балон. колкото до контрола - видяхме го при поглъщането на конкуренти, изпирането на пари на руски олигарси и наркобосове. за "изсветляване" говорят политици, финансирани с биткойни.
25
0
 
5
 
! Отговори
uha преди 3 дни
Законът крив, пощите к'во да правят. То си има лакърдия по въпроса. Чистачката в един офис гледа-разместват мебелите , боядисват и лепят нови надписи по прозорците. На въпроса - какво става и отговарят ,че не върви бизнеса. Затуй се ребрандират. И жената ,от свой опит казва: То туй едно време беше бардак, ама като не вървеше не сменяха креватите, а к****...
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Пощите стават банки и то май само това остана в малките. Друго е леш и отива на закриване докато не закрият и пощите че нема хора
23
2
 
1
 
! Отговори
Крундел преди 3 дни
то ние отдавна сме приели негативите на еврото, но не искаме да приемем позитивите, защото контролът от ецб ще се затегне над банки и финанси и огромната пералня, която в момента е поне 30-40% от икономиката на България ще намалее или поне ще стане по-трудна, а от това нямат интерес ни политици, щото те са източника на "мръсно пране" нито банки, които правят невиждани и нечувани печалби...получава се: "много искахме ама нямахме желание"
22
0
 
1
 
! Отговори
Един Българин преди 3 дни
По отношение на държавните финанси има още един огромен риск - Бойко Пеевски и остасналите подобни да ги "управляват" (кра дат). При паричен съвет не можем да печатаме левове ако нямаме евро, не можем да взимаме огромни заеми и е трудно да стигнем до византийския сценарий. При влизане в ЕЗ, ръцете им поне за заемите развързани ( дълг/БВП се изисква да е под 60%, а при нас е 23% --> има мегдан за Барселона и други Мата Хари-та).
21
0
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 3 дни
Принципно за икономиката може би ще има положителни ефекти от еврото - по-лесни инвестиции, търговия. Би било логично ако шефът е добре и аз да съм добре, но това у нас и особено в малките населени места хич не е така. Шефът стиска всичко за яхти и млади "газели" и обикновеният човек е прецакан. Заради вдигането на цените ще изгубим и предимството си преди останалите страни в ЕС по отношение на работната ръка. Вижте Унгария, Чехия, Полша, Румъния не си чупят краката да влизат в ЕС.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
То и сега сделките на недвижимите имоти са само в евро !!! По автокъщите също еврото напира здраво. Особено сме, като цяло обществото не иска еврото, но всеки продава жилището си само за евро !!! Тогава къде е големия зор.
19
2
 
2
 
! Отговори
ъ преди 3 дни
Вчера от Комисията не казаха ли, че не сме готови за Зоната? Сигурен съм, че така казаха. Нашите "управници" продължават да напират, значи има инвестиционни интереси. Накрая да не стане един хубав бой и за "управниците", и за инвеститорите.
18
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не бъркайте България със западна Европа. Хлябът ще стане 2 евро и няма да има никакво ресто. Това ще бъде златно време за търговците. Време е да проумеете, че еврото е край на валутния борд
17
3
 
10
 
! Отговори
РАН-ЪТ преди 3 дни
Може и още и още и ощeee...
16
3
 
17
 
! Отговори
Предложение преди 3 дни
Пуснете Еврото само по въздух и вода! Направете обратно на това което те очакват, както те правят. Няма евро на суша, само във вода и по въздух. Върнете им жеста ! Не може ли?!? Само богати можели да избират..., бедните трябва да се съгласяват .... Така си мислите.
15
6
 
3
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 3 дни
До 12 Христо ......още много неща не разбираш ,не е само това !!! Образовай се и ще ти просветне ...
14
2
 
8
 
! Отговори
Кой ще даде евро преди 3 дни
За левове като влезем в еврозоната ще ни накарат да си изработим всяко едно евро под надзора на ЕЦБ и европейската прокуратура
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Пишете си закони колко искате, в еврозоната няма да влезнем. Стига грабене на народа. 35 години стигат.
12
19
 
6
 
! Отговори
Христо преди 3 дни
Не разбирам хората които с против еврото. Та ние с този валутен борд реално сме в евро зоната, но не можем да се възползваме от позитивите и. Нищо няма да се промени за обикновения човек. Хляба от 2 лева ще стане 1.02 евро. Заплата от 1200 лева ще стане 612.72 евро.
11
6
 
18
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 3 дни
Майната му на Еврото !!! Защо непрекъснато натискате за него бе *** ?!?? Никой не го иска в България !!! С нищо няма да подобри живота ни а даже ще стане по- лошо !!! Явно е че мнението на българите не се зачита !!! Това правят нашите " политици" !!! Угодничат ,натягат се на европейските и задокеанските и въобще не им пука за българите !!! Народа ще се вдигне и наистина ще хвърчат глави !!! Нито острови ще ги спасят ,нито посолства !!!
10
3
 
27
 
! Отговори
НЕ ИСКАМЕ ЕВРО! преди 3 дни
За какво ни е това евро? Я обяснете как ще се промени живота ни към по-добро? Ще има спекула на цените и инфлация. Това ни чака.
9
2
 
29
 
! Отговори
Aнонимен преди 3 дни
Все повече се усилва усещането ми, че България е продадена, цялата. Истината се крие от народа да не хвърчат глави в пряк смисъл.
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ЯСНО ЕС ИСКА ДА НИ ДООКРАДЕ ПРОСЯЦИ СТАНАХМЕ
7
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Същите цени ще останат, само че ще пише Евро. Друго няма да се получи. Един хляб сега струва 2 лева, ще стане 2 евра. Заплати и пенсии ще намалеят двойно. Това е цялата работа.