Трябва да се направи кабинет, избори през есента ще означават още загуби

Ниска избирателна активност, 1% се равнява на под 25 000 гласа
10 юни 2024 16:08, Анисия Иванова
142
Трябва да се направи кабинет, избори през есента ще означават още загуби
Снимка: Bulgaria ON AIR

Обработените до момента протоколи показват, че 7 партии прекрачват прага на следващия парламент. Победител на тези избори е ГЕРБ-СДС, но голямата изненада е появата на партия "Величие" и гласуваното ѝ доверие от над 4%.

"Беше ясно, че битката, освен за второ, трето и четвърто място, ще бъде и между 1 и 4%. Нищо не може да се каже паради много ниската активност и малките обеми от реални гласове. Нещото, което можеше да вдигне някои от по-малките партии, е да се получи по-голямо отронване от партии от този порядък. БСП вече няма как да бъде донор", коментира политологът и философ доц. Татяна Буруджиева в "България сутрин".

Още по темата
В дясно има много субекти и конкуренцията е сериозна, отбеляза тя: "Десният консерватизъм се разпредели между няколко партии. Имаме и либерално".

Според социолога Стефан Георгиев не е малък делът на хората, които в последния момент решават за кого ще гласуват. Проблем на агенциите за изслушване на общественото мнение е дали методът е адекватен на терен.

"Протоколите още не са преброени. Тепърва ще влизат гласове от чужбина. Очакваме разместване и по отношение на втория, третия и четвъртия. Ако наистина избирателната активност е толкова ниска, означава, че 1% се равнява на под 25 000 гласа", обясни Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите на социолога с тази активност можем да очакваме изненади.

"Да не забравяме, че това бяха избори 2 в 1. Имахме очакване, че изборите за НС ще издърпат избирателната активност и за ЕП. Получава се обратното. Наблюдаваме протест през негласуване. Печеливши са тези, които могат да мобилизират ядра", уточни той.

ГЕРБ е партия на властта, но не може да бъде пропуснат фактът, че губи много реални избиратели, посочи доц. Буруджиева.

"Не можеш да гласуваш за една партия, да ѝ даваш властта, а тя да я подарява, разделя. Местната власт е тази, която очаква правителство, с което да работи. ГЕРБ задължително трябва да направи правителство. Отиването на избори през есента ще означава още загуби", смята тя.

Експертно правителство ще получи подкрепа, прогнозира доц. още Буруджиева.

Георгиев посъветва българския елит първо да слуша българските граждани и да комуникира послания, които да защитават интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Гърция на предните избори Мицотакис отказа да направи правителство и предизвика предсрочни избори за да спечели мнозинство. А тук нашите умници искат всеки път да правят правителство на всяка цена и с всякакви компромиси и затова всеки път хората се разочароват и става все по-зле. Направо имаме уникални управници които мислят не от днес за утре а от днес за днес, да не говорим за следващата седмица.
113
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не можеш избори като хората да спечелиш , народа масово не гласува , представителност никаква а кабинет трябвало да се прави от същите тия .
112
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кабинет няма да има
111
0
 
5
 
! Отговори
да се отчете номера преди 3 месеца
То тая работа с подобни кабинети малко като кучето на нивата . Личи си и от хала на който сме .
110
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Към 106 Забравил си към тази компания да добавиш и самовлюбените некадърници, придошли отвъд океана с измислените дипломи и жадни за далаверки. С какво са по различни от другите?
109
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Отвратен...Отвратиха ни тия от ПП-ДБ , които станаха слуги на герб и ДПС ... ДОВОЛЕН ЛИ СИ ?
108
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 30..НАСКОРО имаше медийно преследване на пенсионери от БСП , на които от герб бяха платили по 150 лева , за да ГЛАСУВАТ за герб ... Вече имаме купуване на гласове от герб , към електоратът на БСП , за пари !ВСИЧКО Е НА ОПАКИ В Бг !
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябвало кабинет да се направи и кой ще го напреави , некадърници и мафия , и какъв ще е резултатът пък от този " кабинет " ?
106
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ИЗБОРИ ПРЕЗ ЕСЕНТА ЩЕ ИМА
105
6
 
8
 
! Отговори
Отвратен преди 3 месеца
Избрахте най-тъпия и крадлив Бойко, за гарнитура избрахте корумпирания Пеевски, а за десерт Славчо Чалгаря и Копейките. Браво на вас "умници"!!Радвайте се на пировата си победа!!! Никога не сме били по унизени!!!
104
3
 
2
 
! Отговори
Фемин хелп преди 3 месеца
Аз Баджанака бай Стамат Попа Даскала Кмета и Горския напрайхми кабинет в сянкаУтре *** ни бъде първото заседание на селския Казан за рикияСеки ще носи по700 гр рикия и два литра виноАз *** занеса един брус сланина и две маруля Баджанака обеща два буркани заедно Бай Стамат ще донесе череши и овче сирени Попа обеща две погачи поради ята да напрай Даскало каза чи дето писал тройки му дали луканки а пък Кмета има вече в оранжерията краставици *** донесе Горския *** донесе гъбиСигур са набръсками
103
3
 
2
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 3 месеца
До АнонименНИЕ ПЕЧЕЛИМ ВИНАГИ ОСОБЕНО В ДЪРЖАВИ С РЕЖИМИ НА МУТРИ ОТ БИВШИ ТОТАЛИТАРНИ СЛУЖБИ
102
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 90 До 30 години тюрке ще е кюрдистан хахаха.
101
3
 
4
 
! Отговори
Даааа... преди 3 месеца
Твоя глас е хвърлен в някоя изба или склад, като се отложат нещата с така наречените избори, ще ги хвърлят на сметището, че може някой свободен журналист да ги намери и ще стане лошо. Всички сме виждали чували с бюлетини захвърлени насам натам.
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ЕВРОАТЛАНТИК ДА 85---Един въпрос , г-н ''атлантико'':Кога ще завършиТЕ ислямизацията на ЕС и Европа , или не било ''демократично'' . И още нещо :Войните по ЦЯЛ свят на НАТО , все още ''ХУМАННИ'' ли са , а ракетите --''приятелски'' ?МЕРСИ !
99
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лошо нема. Нека се разпадат докатп не измрат всички от старост. Аз лично откакто нямаме редовно правителство, не съм видял нещо да се е влошило значително. Налрая ще се окаже, че се справяме отлично без тия *** на власт
98
2
 
6
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 месеца
Никакъв кабинет! Същите са! Искаме избори!
97
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ЕВРОАТЛАНТИК ДА 85...Ами тогава , печелете си изборите , с 20 % , и под 20 % , участие на избирателите !
96
7
 
5
 
! Отговори
30 преди 3 месеца
ДПС до 30 г ще е първа в страната . Евроатлантизъм му викат. ДПС в трройката е национална катастрофа, ГЕРБ+ДПС+ИТН борисов Паша превърна Балкански Поток в Турски Поток, и сега Ердоган ще обират парсата.ДПС,купи изборите чрез ромите и ромските барони. Всички роми, гласуваха за ДПС , 100 лева. Просто има договорка на Борисов и Пеевски за тези гласовеще. Ще организираме референдум след 30 голини за присъединяване на Дунавския Вилает към Тюркийе Джумхюриетурското кафе не прощава, остава спомени
95
2
 
6
 
! Отговори
Даааа... преди 3 месеца
Няма смисъл да управляват, видяхме ги 34 години, че за нищо не стават, превърнаха България в един голям ***. Грозна, ***, ръждясала, изоставена, треторазрядна дупка. Дори не могат да я изметат. В коша всички.