Работим най-много в ЕС, а ни плащат най-ниски заплати

Защо младите не желаят нито да учат, нито да работят?
Обновена: 31 май 2024 10:46 | 31 май 2024 10:46, Нели Христова
98
Работим най-много в ЕС, а ни плащат най-ниски заплати
Снимка: БГНЕС

Българите работят много, но пък получават малко пари, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Страната ни е на едно от първите места сред държавите от ЕС по средна продължителност на работната седмица.

През 2023 г. действителното седмично работно време за хората на възраст 20-64 години на основната им работа в ЕС е средно 36,1 часа, обвиха от Евростат. По-внимателен поглед върху страните показва големи различия в продължителността на работата. Най-дълги са работните седмици в Гърция (средно 39,8 часа), Румъния (39,5), Полша (39,3) и България (39 часа). На другия край в класацията са страните с най-кратка работна седмица - Нидерландия (32,2 часа), следвана от Австрия (33,6) и Германия (34 часа). Доста по-малко, отколкото в България, работят и във страни като Франция, Ирландия и Дания.

Оказва се, че в държави с по-високи доходи продължителността на работната седмица е по-малка. Но въпреки, че работят по-малко, гражданите на икономически по-добре развитите страни печелят достатъчно пари, за да имат по-висок стандарт на живот.

Върху данните на Евростат за продължителността на работната седмица влияние оказва колко от работещите в дадена страна са на пълен работен ден и колко са на непълен. Нидерландия е на първо място по най-кратка работна седмица, защото там много е разпространена почасовата работа. Например млади майки, които имат нужда от повече време, за да се грижат за децата си, работят по няколко часа на ден. За разлика от ситуацията в Нидерландия, в България работодателите искат след изтичане на майчинството майките да се върнат на пълен работен ден. Често при интервюта за работа питат младите жени дали имат намерение скоро да раждат и утвърдителен отговор носи негативи за кандидатката за определена позиция. Данните на Евростат показват, че работодателите в редица страни от Западна Европа са по-гъвкави при наемането на хора и определянето на работното им време, пишат от "Труд".

Общо за страните от ЕС, включително и в България, младите хора на възраст от 15 до 24 години имат по-кратка работна седмица от останалите работници. Причината за това е, че те най-често работят на непълно работно време. Много от младите хора продължават да учат, но намират и някаква работа за свободното си време.

Икономическите дейности, където има най-дълга работна седмица в страните от ЕС, са селското, горското и риболовното стопанство (41,5 реални работни часа), минното дело и кариерите (39,1) и строителството (38,9), а най-кратките работни седмици са в дейностите на работещи за семейството хора (26,7 часа), образование (31,9) и изкуство, развлечения и отдих (33 часа).

В повечето страни от ЕС работниците за собствена сметка имат по-дълга работна седмица от наетите работници, с някои изключения, като Кипър и Естония, където служителите работят по-дълго време от работещите за собствена сметка.

Продължителността на работната седмица в България е средно с 5 часа по-дълга отколкото в Германия.
Въпреки това с доходите си българите могат да поддържат значително по-нисък жизнен стандарт от германците. Минималната заплата в България е над четири пъти по-ниска от тази в Германия и близо четири пъти по-малка отколкото във Франция. От януари 2024 г. минималната заплата у нас е 933 лв., което прави 477,04 евро. В Германия минималната заплата е 2054 евро, а във Франция е 1766,92 евро, показват данни на Евростат.

Минималната заплата в България остава най-ниската сред страните от ЕС, въпреки че от началото на годината беше увеличена със 78 евро. Но погледнато в абсолютна сума, минималната заплата в 11 държави от ЕС за година е увеличена с повече отколкото при нас. Например в Ирландия увеличението на минималната заплата е с 236 евро, а в Полша с 232 евро.

Сред първите сме по неработещи младежи

Над 15% от младите хора в България нито работят, нито учат.

Всеки шести млад човек в България нито учи, нито работи, показват данни на Евростат. Страните ни е сред първите в ЕС по този показател. Средно за страните от ЕС 12,4% от хората на възраст 15-34 години нито работят, нито учат. Но между различните страни има огромна разлика. Най-лошо е положението в Румъния, където 20,6% от младите не учат и не работят.

На следващите две места с равен резултат са Италия и Гърция с 18%, а след това е България, където 15,4% от младите нито учат, нито работят.

Причините човек да не работи и да не учи са много специфични за конкретните случаи. В България много млади хора отказват да работят за ниски заплати. Работодателите иман нужда от работна ръка, но често това, което са готови да дадат за наемане на работник, не отговаря на очакванията на младите. Преди дни младеж написа във Фейсбук, че няма опит, знае английски и е готов на всякаква работа на морето за 2000 лв. на месец. Част от коментарите са, че той не заслужава такива пари, щом няма опит, но според други, само ако младите искат високи заплати при кандидатстване за работа, ще ги получат.

Държавите, в които делът на младите хора, които нито работят, нито учат, е най-малък са Швеция (5,8%), Нидерландия (5,9%), Малта (7,6%), Словения (8,2%), Люксембург (8,2%), Дания (9,7%) и Ирландия (9,8%). Данните показват, че в страните с високи доходи делът на младите, които не учат и не работят, е по-малък отколкото в стани с ниски заплати.

Общо за държавите от ЕС делът на младите, които не работят и не учат, е намалял с 4,9% за период от 10 години между 2013 г. и 2023 г. Сред държавите от ЕС най-голямо намаление на дела на неработещите и неучещите млади хора за период от 10 години са Гърция (-12,5%), България (-11,9%), Хърватия (-10,5%), Ирландия (-10,3%) и Испания (-10,2%).

Младите жени са по-склонни нито да работят, нито да учат, отколкото младите мъже, показват данни на Евростат. 14,8% от младите жени на възраст 15-34 години не учат и не работят, при 10,1% от мъжете. Има редица фактори, които могат да обяснят тази разлика. Например склонността да се отдава по-голямо значение на ролята на жените в семейството и на ролята на мъжете да осигуряват пари за семейството. Освен това често работодателите предпочитат да наемат млади мъже пред млади жени. Има големи разлики и между градовете и селата по отношение на младите, които не учат и не работят. От страните от ЕС най-големи са тези разлики в Румъния и България.

С течение на времето преходът от образование към работа става все по-сложен, посочват от Евростат. Сега младите хора сменят работата си по-често и им отнема повече време, за да се установят на пазара на труда. Стана по-често срещано за студентите да работят на непълен работен ден или сезонно, за да допълнят доходите си. Освен това все по-често заетите млади хора се връщат към обучение, за да подобрят квалификацията си. Делът на младите, които работят и учат, е 12,5% за тези на възраст 15-19 години, 22,3% сред 20-24-годишните, 17,1% сред тези на 25-29 години и 12,8% за 30-34-годишните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ниските доходи винаги водят до по-висока инфлация. Затова при високата инфлация в ЕС, в България е още по-висока.
70
5
 
8
 
! Отговори
Работодател преди 1 месец
Това не ви е комунизма високообразовани специалисти и разни общаци и шофьори да вземате еднакви заплати хахахах
69
4
 
11
 
! Отговори
Икономист преди 1 месец
с 1 кило стомана балгарето произвжда 10 чукове за по 8лв парчето, а швейцерецът с 1 кило стомана произвежда 100 часовника по 40 000лв парчето ;) сега разбрахте ли що сте бедни
68
2
 
6
 
! Отговори
Икономист преди 1 месец
Не е важно колко часа работиш, а каква е цената на стоката, която произвеждаш ;) *** с 1 кило стомана произвжда 10 *** за по 8лв парчето, а швейцерецът с 1 кило стомана произвежда 100 часовника по 40 000лв парчето ;) сега разбрахте ли що сте бедни
67
1
 
24
 
! Отговори
ТЪРСЯТ СИ РОБИ преди 1 месец
Гледахте ли Красимир Дачев- ние Българите- нищо не ставало от нас- изразходвали сме излишно пари за заплати за наеми и пак сме биле недоволни- а тия от Индия и Бангладеш- идвали спели в Заводите и сутринта отивали да работят и биле много доволни- ИМА ЛИ ПО ЦЕНИЧНИ ОТ НАШИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ?! АМА НАЛИ НЕ ИСКАТ ЕМИГРАНТИ- ПЪК ТО КАКВО....да им работят за без пари!
66
10
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Един холандец средно произвежда стоки на стойност 63 хиляди долара годишно и работи 30 часа, а балгарето произвежда стоки на средна стойност 17 хиляди долара годишно и бачка 50 часа.. сега разбрахте ли що сте бедни ;) или сте твърде функционално неграмотни за да схванете
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нарича се икономическо робство, по-слабата държава бива експлоатирана. 2+2
64
5
 
6
 
! Отговори
Германец преди 1 месец
Аз произвеждам оптика за фотолитографски машини и работя 29 часа на седмица вадя 8740 евро на месец. Бай г ан ю шифьора върти геврекя по 55 часа на седмица и вади 1800лв.. напълно нормално е аз да взимам близо 10 пъти повече хехе
63
1
 
6
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
за таквия заплати съм се заклел ако пипнем работа да пукнем оше преди 2 годин или 30 ке ви излажем и още не съм умрел от глад
62
2
 
16
 
! Отговори
ГОСТ преди 1 месец
По Черноморието през сезона работния ден е 15 часа, 6 дни в седмицата, много често и в неделя се работи - това е положението. Който иска да идва работа има за всички, за заплащане не говорим.
61
5
 
10
 
! Отговори
до 60 преди 1 месец
Центаджия, в Русия един електроинженер проектант средно може да взима 100к рубли на месец, което е около 3к лева. Тук нашите наглеци още искат някой да поема отговорностите и да блъска за 2-2,5к. А сега да ти кажа цените в Русия са на половина на тия у БГ пропастта. Бензина им е 1-1,2 левчета за литър, а сметките за комунални услуги под 50% на нашите.
60
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Копейка, когато в Рашшистан стигнат БГ мин. заплата и пенсия, тогава пиши.
59
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста хора имаме нетни заплати над средноевропейските, че дори доста над, и си живеем царски с ниските данъци и разходи на труд у нас. Вече, ако амбициите ви стигат до шофьор, складов или строителен работник, там заплатите са по 4-5к и няма как повече. Въпрос на избор.
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 14--- ти ще бъдеш унищожен ПРЕДИ София, на коята ти пожелаваш катаклизми да я унищожат, селя,ндурино! Гроздето е кисело...
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 14--- ти ще бъдеш унищожен ПРЕДИ София, на коята ти пожелаваш катаклизми да я унищожат, ***! Гроздето е кисело...
56
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
но пък цените ни са по-високи
55
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заплата 1300 лв. с висше образование от СУ, квартира ли да плащам, да живея ли
54
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
само да кажа че на запад хората не работят в свободното си време, тук това е практика, иначе рааботиш бавно, работиш малко, работиш но не заслужаваш достойно заплащане
53
2
 
19
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Не знам, защо някой чак сега стигна до този извод. Който е имал възможност да прекара малко време в чужбина и в друга фирма извън крепостниците в малките населени места, ясно си дава сметката, за какво става въпрос. После ще карат роби от Индия, за да им работят за без пари, защото българина малко или много се изправя срещу работодателите.
52
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с тези само съжалителните статии е!!Ай сиkтиp